Φτάνουν τα πλοία της ExxonMobil - Θα καθυστερήσουν οι έρευνες στο «10»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Πρώτο θα ξεκινήσει τις έρευνες το πλοίο που θα αναζητήσει αρχαία στον βυθό του τεμαχίου 10 και μετά θα πιάσει δουλειά το Ocean Investigator

Μπορεί το Ocean Investigator να σάλπαρε πρώτο για τη Λεμεσό, από το Λαύριο όπου ναυλοχούσε τις τελευταίες μέρες, όμως οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι το Med Surveyor, που εξακολουθούσε έως αργά χθες να πραγματοποιεί έρευνες ανοικτά της Χάιφα, θα εμπλακεί πρώτο στις έρευνες που προγραμματίζει η ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν είναι σαφές για την ώρα πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι έρευνες. Η σχετική navtex που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης δεσμεύει από την περασμένη Κυριακή έως και τις 20 Απριλίου το μεγαλύτερο μέρος του τεμαχίου 10, όμως ήδη παρήλθαν ανεκμετάλλευτες δύο ημέρες και οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι έρευνες θα καθυστερήσουν ακόμα λίγο. Η όποια καθυστέρηση όμως δεν έχει να κάνει, όπως μας λέχθηκε από αρμόδια πηγή, με τις τουρκικές αντιδράσεις και προκλήσεις, αλλά μόνο με την εφαρμογή του προγράμματος που έχει καταρτιστεί από την αμερικανική εταιρεία και την εταιρεία στην οποία ανήκουν τα δύο πλοία που μισθώθηκαν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό το Ocean Investigator, που χθες βράδυ είχε ήδη περάσει την Κρήτη και έπλεε προς την κυπριακή ΑΟΖ, να αγκυροβολήσει για κάποιες μέρες στο λιμάνι Λεμεσού, πριν καταλήξει στο τεμάχιο 10.

Όπως προαναφέραμε, πρώτο προβλέπεται σύμφωνα με τις πληροφορίες μας να αρχίσει τις εργασίες στο τεμάχιο 10 το Med Surveyor, αποστολή του οποίου είναι να ερευνήσει κατά πόσο στον βυθό των τριών γεωτρητικών στόχων που έχουν επιλεγεί από την ExxonMobil υπάρχουν αρχαία αντικείμενα. Οι συγκεκριμένες έρευνες αναμένεται να έχουν σύντομη διάρκεια (3-4 ημέρες) και ακολούθως το πλοίο θα αποχωρήσει και θα αναλάβει δράση το Ocean Investigator, το οποίο θα πραγματοποιήσει για 2-3 εβδομάδες τις έρευνες για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον βυθό και τη θάλασσα από τις δύο γεωτρήσεις. Οι συγκεκριμένες έρευνες απαιτούνται για την κατάθεση, από τον αμερικανικό κολοσσό, των αιτήσεων για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων από το Τμήμα Περιβάλλοντος (Environmental Impact Assessment). Είναι η συνήθης διαδικασία που ακολουθήθηκε και από τις άλλες εταιρείες για τις γεωτρήσεις που προηγήθηκαν.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν αρχικά για αναζήτηση από τα δύο πλοία των ακριβών σημείων στα οποία θα γίνουν οι γεωτρήσεις, δεν επιβεβαιώνονται. Πληροφορούμαστε ότι οι στόχοι έχουν ήδη επιλεγεί στο πλαίσιο των σεισμογραφικών ερευνών που προηγήθηκαν. Θεωρείται δεδομένο ότι η πρώτη γεώτρηση θα γίνει στον στόχο Δελφίνη, τον πιο ελκυστικό από τους τρεις στόχους που επέλεξε κατ’αρχήν η ExxonMobil. Η δεύτερη γεώτρηση πιθανότατα θα γίνει στον στόχο Ανθέα, χωρίς να αποκλείεται εντελώς ο στόχος Γλαύκος.


Επιστροφή
στην αρχή