«Φροντιστήρια» επιτελείων για το μεγάλο διακαναλικό debate

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ /ΘΟΥΚΥΣ
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια δεν είναι κατά πόσον ο Αναστασιάδης θα επανεκλεγεί. Το βασανιστικό ερώτημα είναι τι είδους Πρόεδρος θα είναι αν επανεκλεγεί;
  • Στην ομιλία του στο στάδιο «Ελευθερία» ο Νικόλας Παπαδόπουλος έπλεξε το εγκώμιο του γενικού εισαγγελέα και του γενικού ελεγκτή ως των ανθρώπων που επιβάλλουν τον νόμο, την τάξη και τη διαφάνεια. Την ίδια στιγμή βέβαια κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ευθύνεται γιατί δεν γίνεται καμιά έρευνα και γιατί όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου μένουν ατιμώρητοι. Εδώ, ας μας επιτραπεί αγαπητέ Νικόλα να επισημάνουμε μιαν αντίφαση η οποία προφανώς προέρχεται από ελλιπή γνώση του νόμου. Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι αρμόδιος για τη διεξαγωγή αστυνομικών ερευνών. Ούτε καν ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αυτός που κατευθύνει τις έρευνες της Αστυνομίας είναι η Νομική Υπηρεσία και δη ο γενικός εισαγγελέας. Ο οποίος, το 2015, μας είπε ότι δεν έχει στη διάθεσή του ανθρώπους για να διεξάγει όλες αυτές τις έρευνες. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την έκθεση και του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για την περίοδο 2015-16, να του εγκρίνει έξτρα κονδύλια ύψους 20 εκατ. Ευρώ για πρόσθετους ανακριτές, νομικούς συμβούλους από το Λονδίνο και forensic ειδικούς. Τι έκανε από τότε ο γενικός εισαγγελέας; Νομίζω το είδαμε στην πρώτη μεγάλη υπόθεση, αυτή της Τράπεζας Κύπρου. Έχασε παταγωδώς. Διότι παρ' όλη τη βοήθεια ειδικών που είχε, το δικαστήριο αποφάσισε ότι το κατηγορητήριο του κ. Κληρίδη ήταν λανθασμένο και προβληματικό. Εν ολίγοις, δεν φταίει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί δεν τιμωρήθηκαν κάποιοι ένοχοι. Φταίνε αυτοί που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τούς αθώωσαν.
  • Κάποιοι εξεπλάγησαν με την έκθεση του γενικού ελεγκτή για τις οικονομικές ατασθαλίες στη Νομική Υπηρεσία. Κάποιοι που ξέρουν βέβαια λένε ότι ο Οδυσσέας δεν κρατούσε τη μάτσα όταν την έγραφε, όπως κάνει π.χ. με άλλους οργανισμούς. Θυμάστε τι έκανε στην επίτροπο Νομοθεσίας κ. Κουρσουμπά για τα 300.000 ευρώ! Εδώ απέφυγε τα γνωστά βιτριολικά του σχόλια, αλλά, έστω, άφησε τους αριθμούς να μιλήσουν από μόνοι τους. Τώρα γιατί έσπευσε ο Οδυσσέας να τη δημοσιοποιήσει ενώ αυτή η έκθεση ήταν σχεδόν έτοιμη από τις αρχές του φθινοπώρου; Για δύο λόγους λένε κάποιοι: Πρώτον, ο Οδυσσέας είναι λίγο δυσαρεστημένος για μια γνωμάτευση που ζήτησε κι ο κ. Κληρίδης αρνήθηκε να του δώσει. Έτσι, ο Οδυσσέας τού απηύθυνε επιστολή και του ζήτησε να αποστείλει τα σχόλιά του γιατί αποφάσισε να τη δώσει στη δημοσιότητα. Δεύτερον, ο Οδυσσέας θέλει να αποσείσει την κατηγορία ότι λειτουργεί ως ομάδα με τον Κληρίδη. Αισθάνεται ότι η εικόνα του γενικού εισαγγελέα θαμπώνει, ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες του αποτυχίες στις δίκες για την οικονομία. Εξάλλου, ο γεν. εισαγγελέας σε κάποιους μήνες θα πάει σπίτι του, αντίθετα ο Οδυσσέας θέλει να διατηρήσει το προφίλ του Ζορό ενόψει προεδρικών του 2023. Αν μάλιστα ο Νικόλας αποτύχει σε αυτές τις εκλογές, ο Οδυσσέας δικαίως βλέπει ότι ο μοναδικός υποψήφιος από τον χώρο του ΔΗΚΟ που παραμένει αξιόπιστος είναι ο αυτός και μόνον.
  • Αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης είναι για τους Κύπριους πολίτες ο πιο πλήρης υποψήφιος. Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, τότε θα είναι ξανά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια δεν είναι κατά πόσον ο Αναστασιάδης θα επανεκλεγεί. Το βασανιστικό ερώτημα είναι τι είδους Πρόεδρος θα είναι αν επανεκλεγεί; Αυτό δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τον ίδιο. Η διακυβέρνησή του αναγκαστικά θα επηρεαστεί από το ποια θα είναι η κύρια δύναμη αντιπολίτευσής του. Αν λοιπόν περάσει ο Μαλάς και συντηρηθεί το ΑΚΕΛ, ο Αναστασιάδης (α) θα έχει έναν ειλικρινή σύμμαχο να λύσει το Κυπριακό αν οι συνθήκες το ευνοούν, και έναν επικριτή αν ο ίδιος δεν το θελήσει, (β) θα έχει έναν αυστηρό κριτή σε ό,τι αφορά την οικονομική και εν γένει την κοινωνική του πολιτική με τις γνωστές ευαισθησίες ή και αγκυλώσεις του ΑΚΕΛ. Από την άλλη, αν περάσει ο Νικόλας, τότε (α) ένας ενισχυμένος ενδιάμεσος χώρος υπό την ηγεσία του θα πιέζει τον Αναστασιάδη για μη λύση, απευθυνόμενος στη λαϊκή συντηρητική βάση του ΔΗΣΥ. Εν τοιαύτη περιπτώσει, ο Νίκος Αναστασιάδης θα βγάλει την επόμενη πενταετία φορώντας κολοκοτρωναίικη φουστανέλα, β) σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Νικόλας κατά βάση θα συμπορευτεί με τις επιλογές Αναστασιάδη παρά τις αναμενόμενες λαϊκιστικές εξάρσεις για παροχές, οι οποίες βέβαια θα γίνονται για να γίνονται. Τι συμφέρει λοιπόν όλους εμάς; Νομίζω είναι απλό: Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ΑΚΕΛ για να υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση στην οικονομία. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ΑΚΕΛ για να μπορέσει ο Νίκος Αναστασιάδης, σε περίπτωση που υπάρξει προοπτική λύσης στο Κυπριακό, να την επιδιώξει από θέση ισχύος, έχοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.
  • Διχασμένο φαίνεται να είναι εκείνο το 40% του ΔΗΚΟ που δεν ψηφίζει Νικόλα. Οι περισσότεροι φαίνεται με βάση τις δημοσκοπήσεις να ψηφίζουν Αναστασιάδη, ενώ ισχυρό είναι το ρεύμα και προς τον Σταύρο Μαλά. Υπάρχουν και αναποφάσιστοι. Εδώ μπαίνει και λίγο ιδεολογικά το θέμα αφού στο ΔΗΚΟ υπάρχουν και κεντροδεξιοί αλλά και κεντροαριστεροί. Αυτό που τείνει βεβαίως να επικρατήσει, και παρά τις έντονες παραινέσεις των τελευταίων ημερών εκ μέρους του επιτελείου Αναστασιάδη να τον ψηφίσουν από τον πρώτο γύρο, είναι η συντήρηση της ομάδας αυτής των διαφωνούντων με τον Νικόλα την επομένη των εκλογών. Ποιο θα είναι το μέλλον της; Το επιτελείο Αναστασιάδη πιέζει τους διαφωνούντες του ΔΗΚΟ να τον ψηφίσουν από τον πρώτο γύρο προτάσσοντας το επιχείρημα ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για εκλογές ενός γύρου. Από την άλλη, βέβαια, σε τέτοια περίπτωση θα έχει καλές πιθανότητες ο Νικόλας να είναι δεύτερος. Οπότε, ποιο είναι το μέλλον των διαφωνούντων του ΔΗΚΟ σε τέτοια περίπτωση; Στην πράξη, εκλογές ενός γύρου σημαίνει ότι ο Αναστασιάδης θα κυβερνήσει ως πατριάρχης, ο Νικόλας θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος το 2023 και οι διαφωνούντες στο ΔΗΚΟ θα πάνε οριστικά και μαζικά σπίτι τους.
  • Τι θα γίνει με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης; Ο γενικός ελεγκτής σωστά ζήτησε να υπάρξει διαφανής διαγωνισμός για την πρόσληψη νομικού οίκου ο οποίος θα διαπεραιώνει τις νομικές της υποθέσεις. Όντως έγινε διαγωνισμός, ωστόσο πάλι κάποιο μακρύ χέρι μεσολάβησε ώστε να προσληφθεί το δικηγορικό γραφείο που ήθελαν κάποιοι. Όχι αυτό με τη χαμηλότερη προσφορά πάντως. Νομίζουμε ότι ο Οδυσσέας θα έπρεπε να το δει το θέμα.
  • Ειδικά μαθήματα κάνουν τα επιτελεία στους υποψηφίους ενόψει του αυριανού διακαναλικού debate μεταξύ των βασικών υποψηφίων για τις προεδρικές. Στο Προεδρικό θα ήθελαν έναν Αναστασιάδη υπεράνω, δηλαδή να εμφανιστεί ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων που δεν ασχολείται με τρίχες. Τα επιτελεία Μαλά και Νικόλα προετοιμάζουν τους υποψηφίους να πάνε εκεί με στόχο να βγάλουν τον Αναστασιάδη έξω από τα ρούχα του, με στόχο να κάνει το μεγάλο λάθος. Ίσως είναι η τελευταία τους ευκαιρία να βελτιώσουν τα ποσοστά τους και κυρίως να καπαρώσουν τη θέση που οδηγεί στον δεύτερο γύρο. Το μεγάλο πρόβλημα εδώ το έχει ο Νικόλας, ο οποίος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πέρασε στην τρίτη θέση και βλέπει τον στόχο του να απομακρύνεται. Αναμένεται ότι ο Νικόλας θα επιχειρήσει να πιέσει τον Αναστασιάδη στο Κυπριακό και ο Μαλάς στα της οικονομίας, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται και διασταύρωση θεμάτων και από τους δύο. Αν βεβαίως την ημέρα του debate ο Νίκαρος κάτσει σπίτι να ξεκουραστεί, αν κοιμηθεί καλά το απόγευμα και πάει στη συζήτηση φρέσκος, μάλλον θα βρει εύκολα τις απαντήσεις.
  • Πλάκα είχε ο τρόπος που οι συνάδελφοι του «Φιλελευθέρου» κάλυψαν τις δύο δημοσκοπήσεις του ΡΙΚ και του Σίγμα. Στη σελίδα 4 της έκδοσης της Παρασκευής φιλοξενήθηκε η δημοσκόπηση του Σίγμα, η οποία έδειχνε τον Νικόλα σχεδόν 3% πάνω από τον Μαλά. Ο τίτλος κατανοητός. «Κλειδώνει τη β’ θέση ο Νικόλας Παπαδόπουλος». Στη σελίδα 6 φιλοξενήθηκε η δημοσκόπηση του ΡΙΚ η οποία έδειχνε τον Μαλά 3% πάνω από τον Νικόλα. Ο τίτλος ακατανόητος: «Μονομαχία για το δεύτερο εισιτήριο». Εν ολίγοις, δύο δημοσκοπήσεις, δύο διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά μία πολιτική προσέγγιση: Ο Φιλελεύθερος ψηφίζει Νικόλα.
  •  

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή