Φοβούνται ισλαμοποίηση - Οι Τ/κ βλέπουν την κοινωνία τους να αλλάζει

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Όλο και πιο έντονη αισθάνονται την πίεση οι Τουρκοκύπριοι,που έρχεται με τις ευλογίες της Τουρκίας, για ενίσχυση του ρόλου της θρησκείας στην κοινωνία

Την παραδοξότητα μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα (έστω και μόνο στα χαρτιά) να προσχωρούν ολοένα και περισσότερο στη σφαίρα της ισλαμοφοβίας βιώνουν αρκετοί πλέον Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι βλέπουν στα κατεχόμενα έντονα σημάδια εξισλαμισμού και συμπεριφορές που θυμίζουν συγκεκριμένες περιοχές της Τουρκίας.

«Δεν θέλω να ζω κοντά σε ισλαμιστές. Δεν είμαι ρατσίστρια, αλλά δεν μπορώ να ανησυχώ κάθε φορά για το τι θα σκεφτεί ο γείτονάς μου αν βγω με μίνι φούστα ή με ντεκολτέ από το σπίτι», μας ανέφερε η Φαϊζέ, εξηγώντας μας ότι πλέον ο άγραφος νόμος του Ισλάμ αρχίζει και εφαρμόζεται ατύπως και στα κατεχόμενα. «Σε λίγο θα απαγορέψουν και το αλκοόλ σε εστιατόρια και μπαρ που βρίσκονται κοντά σε τζαμιά», συμπλήρωσε η Φαϊζέ.

Η φίλη της η Ναζλί περιέγραψε τη δική της ενδεικτική εμπειρία: «Για χρόνια μένουμε σε διαμέρισμα στη Λευκωσία, όχι στο κέντρο όπου διαμένουν σχεδόν αποκλειστικά άτομα που προέρχονται από την Τουρκία. Στην πολυκατοικία μένουν Τουρκοκύπριοι (σ.σ. εννοεί γενικά «πολίτες» των κατεχομένων), όμως τελευταίως ξενοικιάστηκε ένα διαμέρισμα και ο ιδιοκτήτης έδωσε τα χέρια με μια οικογένεια με καταγωγή από την Τουρκία. Η γυναίκα φορά μαντίλα και το ζευγάρι με τα τρία παιδιά τους έδειχναν ένθερμα θρησκευόμενοι. Ζητήσαμε όλοι οι ένοικοι να αλλάξει την απόφασή του ο ιδιοκτήτης, απειλήσαμε να φύγουμε και τελικά του βρήκαμε εμείς νοικάρη. Δεν με πειράζει σε τι πιστεύει ο καθένας, φτάνει αυτό να μην έχει αντίκτυπο στον δικό μου τρόπο ζωής».

Φόβος αφομοίωσης

Οι δυο νεαρές γυναίκες που μίλησαν πριν από μερικές μέρες στον «Π» περιέγραψαν αυτό που, όπως όλα δείχνουν, μάλλον νιώθει η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, είτε μιλάμε για δεξιούς, αριστερούς, υπέρμαχους της λύσης ή υποστηρικτές της «ΤΔΒΚ». Η αφομοίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι προ των θυρών και οι όποιες αντιστάσεις θα καμφθούν καθαρά από το αριθμητικό ισοζύγιο την επόμενη ίσως δεκαετία.

Το θέμα βέβαια της πληθυσμιακής αλλοίωσης των κατεχομένων είναι διαχρονικό και δεν συνδέεται μόνο με τον ισλαμικό χαρακτήρα, ο οποίος μόλις την τελευταία δεκαετία άρχισε να κάνει την εμφάνισή του έντονα στα κατεχόμενα. Πέρα από τη γνωστή πολιτική για πληθυσμιακή αλλοίωση, σήμερα έντονη είναι και η παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου, όπως παλιότερα έντονη ήταν η παρουσία των κεμαλιστών, με όσα παρακλάδια αυτό το ρεύμα έφερνε μαζί του.

«Στις 24 Ιουνίου, αν θυμάστε, έγιναν παράλληλα οι τοπικές εκλογές στην ΤΔΒΚ, και οι προεδρικές στην Τουρκία. Το βράδυ των εκλογών ο νικητής της Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί και οι οπαδοί του σκέφτηκαν να πανηγυρίσουν στους δρόμους της Λευκωσίας αλλά δεν τα κατάφεραν, γιατί την ίδια ώρα βγήκαν στους δρόμους οι υποστηρικτές του Ερντογάν και πανηγύριζαν μπροστά από την τουρκική πρεσβεία. Τελικά ο δήμαρχος και οι φίλοι του περιορίστηκαν στο κτήριο του κόμματος», μας εξηγεί ο Αχμέτ για να καταλάβουμε σε ποιο σημείο έχουν οδηγηθεί τα πράγματα.

«Γίναμε χώρα μεταναστών»

Ο Αχμέτ, στην κουβέντα μας, προσθέτει επίσης και την πρόσφατη περιπέτεια του «υπουργού» παιδείας Τζεμάλ Οζιγίτ, ο οποίος δεν υπέγραφε τα διπλώματα αποφοίτησης 50 φοιτητριών της θεολογικής σχολής Χαλά Σουλτάν επειδή οι φοιτήτριες επέμεναν οι φωτογραφίες τους σε αυτά τα διπλώματα να είναι με τη γνωστή μαντίλα.

Ο «υπουργός» είχε επικαλεστεί σχετικό «νόμο» και απευθύνθηκε στον «γενικό εισαγγελέα» για γνωμοδότηση. Τελικά όμως η λύση ήλθε από την Άγκυρα, με την τουρκική κυβέρνηση να αξιώνει τα διπλώματα να δοθούν με φωτογραφίες με μαντίλες, όπως και τελικά έγινε.

Όπως έχουμε γράψει πιο πάνω, το θέμα δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τους ισλαμιστές, αλλά με την «τουρκοποίηση» εν γένει της τ/κ κοινωνίας (και στα κατεχόμενα πανηγυρίζουν πρωταθλήματα και επιτυχίες τουρκικών ποδοσφαιρικών ομάδων - όπως γίνεται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας με τις ελληνικές - ενώ κατά αντιστοιχία το τουρκικό ρακί κερδίζει ολοένα έδαφος έναντι του τ/κ κονιάκ).

Όμως, το αριθμητικό ισοζύγιο του πληθυσμού των κατεχομένων είναι αμείλικτο. Όπως πολύ εύστοχα το περιέγραψε ο ερευνητής του Κέντρο Ερευνών PRIO στην Κύπρο, Μετέ Χατάι (στο πλαίσιο συνέντευξης του στην «Havadis»), η «ΤΔΒΚ» έχει γίνει όπως οι χώρες του Κόλπου. «Γίναμε χώρα μεταναστών. Σε εκείνες τις χώρες η αναλογία ντόπιων έναντι ξένων είναι 30:70. Δηλαδή μόλις το 30% είναι πολίτες τους και το 70% ξένοι εργάτες. Προς τα εκεί οδεύουμε. Σε εμάς υπάρχουν περίπου 150.000 Κύπριοι και περίπου 300.000 προερχόμενοι από το εξωτερικό. Από αυτές τις 300.000, οι περίπου 60.000 έχουν πολιτογραφηθεί, οι 100.000 είναι φοιτητές, οι 30.000 στρατιώτες και οι 60.000 εργάτες με τις οικογένειές τους. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό», κατέληξε.

Λίγοι ακόμα οι ψηφοφόροι του Ερντογάν

Στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας του περασμένου Ιουνίου, περίπου 103.000 άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα είχαν δικαίωμα ψήφου.

Από αυτούς ωστόσο άσκησαν το δικαίωμά τους μόλις το 51% (σύμφωνα με κάποια άλλα στοιχεία περίπου το 40%). Μάλιστα από αυτές τις περίπου 50.000 Τούρκους ψηφοφόρους, το 48,8% ψήφισε Ερντογάν και το 42% το κόμμα του, το ΑΚP.
Παρόλο που χρειάζονται σαφέστατα επιστημονικές αναλύσεις για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, εντούτοις θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το «ισλαμικό κομμάτι» των 103.000 ψηφοφόρων περιορίζεται χοντρικά στις 20.000. Αλλά αυτή η τάση της κοινωνίας των εποίκων θα ενισχύεται ολοένα και περισσότερο όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την ενίσχυση της ισλαμικής κουλτούρας στην Τουρκία.

Όπως είναι άλλωστε γνωστό, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο περίγυρός του θεωρούν πως οι κοσμικοί Τ/Κ (που αν και τηρούν σε κοινωνικό επίπεδο τις μουσουλμανικές γιορτές, όπως το Κουρμπάν Μπαϊράμ που γιορτάζεται αυτή την εβδομάδα, δεν συνηθίζουν να πηγαίνουν στο τέμενος αν δεν πρόκειται να παραστούν σε κηδεία) χρειάζονται τόνωση και ενίσχυση του θρησκευτικού αισθήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το μεγάλο τζαμί του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στη Μια Μηλιά κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί κυρίως τους φοιτητές και τους ακαδημαϊκούς της περιοχής παρά τις τάξεις των εποίκων που διαμένουν μόνιμα στα κατεχόμενα.

Τα εγκαίνια του γιγαντιαίου τεμένους, το οποίο προκαλεί κυρίως αρνητικά συναισθήματα στους Τ/Κ, επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου από τον Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν τότε, λόγω των αναμενόμενων αντιδράσεων τα εγκαίνια δεν έγιναν και ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε την Κύπρο δεύτερο σταθμό της περιοδείας του μετά το Αζερμπαϊτζάν, αντί για πρώτο όπως γίνεται παραδοσιακά.


Επιστροφή
στην αρχή