Φόβοι για γκρίζες ζώνες από Άγκυρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να εγείρει θέμα γκρίζων ζωνών, καθώς η Κύπρος κινείται εντός των δικαιωμάτων της

Με τα καθιερωμένα διαβήματα που γίνονται σε διεθνή φόρα και οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη για τις συνεχείς παραβιάσεις από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα απαντήσει η Λευκωσία σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες του Barbaros που έχει προαναγγείλει η Άγκυρα με navtex.

Όπως δηλώνει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να εγείρει θέμα γκρίζων ζωνών, καθώς -όπως σημειώνει- η Κύπρος κινείται εντός των δικαιωμάτων της στο διεθνές δίκαιο και οι σχεδιασμοί της δεν απειλούνται.

Το Barbaros, το οποίο είχε αποτελέσει την αφορμή για διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό κατά την περίοδο Έρογλου, βρισκόταν χθες σε αναμονή σε λιμάνι του Τασουτζού στη νότια Τουρκία.

Από σήμερα μέχρι 30/6

Σε χθεσινή ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να ενεργήσει «με τον τρόπο που κρίνει πρέποντα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» σε περίπτωση υλοποίησης σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό πλοίο Barbaros και το υποστηρικτικό πλοίο Bravo Supporter, για τα οποία η Τουρκία εξέδωσε παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους (navtex) για την περίοδο μεταξύ 21/4 και 30/6 για περιοχή στα ανοικτά της Αμμοχώστου και στα μη αναγνωρισμένα «χωρικά ύδατα» της «ΤΔΒΚ».

Η navtex, τονίζει το ΥΠΕΞ, έχει εκδοθεί από αναρμόδια αρχή και συνεπώς δεν είναι έγκυρη καθώς αρμόδια για έκδοση ειδοποιήσεων στην περιοχή είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουν αναληφθεί, προστίθεται, οι κατάλληλες ενέργειες για πληροφόρηση «παντός ενδιαφερομένου για το άκυρο της τουρκικής navtex».

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εισβολή εθνικιστών στη Βουλή της ΠΓΔΜ λόγω εκλογής Αλβανού ΠτΒ

Πολίτης News, 21:23 (τελευταία ενημέρωση 21:23)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέι: Οι «27» ενώνονται κατά του Λονδίνου

Πολίτης News, 21:07 (τελευταία ενημέρωση 21:07)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άιντε: Οι συνομιλίες πάνε καλύτερα από την εικόνα που δημιουργήθηκε

Πολίτης News, 20:29 (τελευταία ενημέρωση 20:29)

Επιστροφή
στην αρχή