Φουλ επίθεση της Κυβέρνησης εναντίον των προνομίων των καθηγητών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το Υπουργείο Παιδείας δεν τάσσεται κατά του συνδικαλισμού αλλά θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος τα χρήματα αυτά να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του

Τα συντεχνιακά κεκτημένα των εκπαιδευτικών θεωρούνται εν πολλοίς παράλογα, επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας με τεράστια ποσά και κατ επέκταση δεν επιτρέπουν την πραγματική ανάπτυξη σε θέματα παιδείας και υποδομών. Αυτή δεν είναι μόνο θέση του Υπουργείου Παιδείας αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε από το Υπουργείο να συμμορφωθεί πλήρως και αμέσως με τις υποδείξεις του γενικού ελεγκτή ο οποίος θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα σε σχέση κυρίως με τα ωράρια και τις απαλλαγές καθηγητών είναι απαράδεκτος.

Διαβάστε επίσης: Έξαλλος με Χαμπιαούρη ο Φίλιος: Δίνουν γραμμή σε δημοσιογράφους

Συντεχνίες

Οπότε εφόλης της ύλης θα είναι η αντιπαράθεση με τους εκπαιδευτικούς αν αυτό χρειαστεί, σύμφωνα με έγκυρη εκπαιδευτική πηγή, διευκρινίζοντας στον Πολίτη τι ακριβώς εννοεί: Συγκεκριμένα, υπάρχει ανάγκη για 22 έκτακτους εκπαιδευτικούς έτσι ώστε να καλυφθεί ο χρόνος των συνδικαλιστών. Ωστόσο, οι συνδικαλιστές είναι πολύ περισσότεροι, καθώς η ΠΟΕΔ αριθμεί 32, η ΟΕΛΜΕΚ 21 και η ΟΛΤΕΚ 15 και οποίοι στοιχίζουν γύρω στο 1 εκατ ευρώ το χρόνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές, το ποσό αυτό ανέρχεται στις 750.000 ευρώ ετησίως. Τα χρήματα δαπανώνται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, ενώ οι ίδιοι παρότι καθηγητές  δεν εκτελούν εκπαιδευτικό έργο. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο να καταβάλει άλλο ένα εκατ ευρώ το χρόνο για πρόσληψη καθηγητών που θα τους αντικαθιστούν.

Όπως λέχθηκε από εκπαιδευτική πηγή στον Πολίτη, το Υπουργείο Παιδείας δεν τάσσεται κατά του συνδικαλισμού αλλά θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος τα χρήματα αυτά (2 εκατ. ευρώ ετησίως) να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του. Θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να καταβάλλονται από άλλα ταμεία του Κράτους ή και από το ταμείο των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Σε μια επίθεση πρωτόγνωρη για τα εκπαιδευτικά δεδομένα, κυρίως κατά της ΟΕΛΜΕΚ, η ίδια εκπαιδευτική πηγή αναφέρθηκε και στα κονδύλια τα οποία αφορούν κάποια συντεχνιακά κεκτημένα των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης.

Οι υπεύθυνοι

Όπως μας λέχθηκε μόνον οι υπεύθυνοι τμημάτων (μείωση μία ώρα στους καθηγητές Γυμνασίων και 2 ώρες στους καθηγητές Λυκείων) στοιχίζουν 5.2 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στο Υπουργείο Παιδείας.  Οι απαλλαγές καθηγητών για να συντηρούν τα εργαστήρια Φυσικής, 226000 ευρώ, η απαλλαγή καθηγητών για τη δανειστική βιβλιοθήκη του κάθε σχολείου 155.000, η απαλλαγή για τήρηση πρακτικών του καθηγητικού συλλόγου, 290.000, και επίσης οι απαλλαγές καθηγητών για την έκδοση περιοδικών και εφημερίδων στα σχολεία 230.000 ευρώ.

Η ίδια πηγή θεωρεί ότι όλες αυτές οι εργασίες των καθηγητών οι οποίες γίνονται μεν πέραν του διδακτικού χρόνου, αλλά εφόσον διεξάγονται εντός του ωραρίου 7.30 -1.35μμ που οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται εντός του σχολικού χώρου, δεν πρέπει να τους απαλλάσσουν από τη διδασκαλία των μαθημάτων της ειδικότητας τους.

Μείωση ωρών

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή με βάση τα νέα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας θα ανακοινωθεί αύριο στις εκπαιδευτικές οργανώσεις η πρόθεση του να περιοριστούν οι ώρες διδασκαλίας κατά μία ώρα ανά βαθμίδα.

Σήμερα οι καθηγητές Μέσης προσλαμβάνονται και διδάσκουν 24 ώρες εβδομαδιαίως. Στα 8 χρόνια υπηρεσίας οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται στις 22, στα 16 χρόνια υπηρεσίας στις 20 ώρες και στα 20 χρόνια 18 ώρες. Η νέα πρόταση θέλει μείωση στα 8 χρόνια στις 23 ώρες, στα 16 στις 21 ώρες και στα 20 χρόνια στις 19 ώρες. Αυτή η μείωση στις απαλλαγές θα προσθέσει αρκετές χιλιάδες ώρες στη διάθεση του υπουργείου και σαφέστατα θα οδηγήσει σε μείωση κατ΄ έτος των προσλήψεων νέων εκπαιδευτικών. Οπότε θα επέλθει επιπλέον εξοικονόμηση στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας.        

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

PwC:Πτώση της αισιοδοξίας των CEOs για τις προοπτικές ανάπτυξης

Πολίτης News, 07:27 (τελευταία ενημέρωση 07:27)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενώπιον της Ελληνικής Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών

Πολίτης News, 07:20 (τελευταία ενημέρωση 07:20)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

Πολίτης News, 07:16 (τελευταία ενημέρωση 07:16)

Επιστροφή
στην αρχή