Φόνευσε εν ψυχρώ μικρόσωμο σκύλο με κουζινομάχαιρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπερίσχυσαν οι προσωπικές της περιστάσεις καθώς είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών με αυτισμό, έτσι το έγκλημα έμεινε ουσιαστικά ατιμώρητο

Πήγε στο σπίτι γειτονικού της προσώπου έχοντας στην κατοχή της δύο μεγάλα κουζινομάχαιρα και με το ένα από αυτά, μπροστά στα μάτια της ιδιοκτήτριάς του, κατάφερε δύο μαχαιριές σε μικρόσωμο σκύλο, με το ζώο να βρίσκει φρικτό θάνατο. Ο λόγος; Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, προγενέστερα ο σκύλος, ράτσας Πίντσερ, είχε δαγκώσει το 10χρονο παιδί της, ενώ η ίδια όταν προέβαινε στην αποτρόπαιη πράξη της τελούσε σε κατάσταση μέθης.

Η σοκαριστική αυτή υπόθεση απασχόλησε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο όμως, παρόλο που αναγνώρισε τη φρικαλεότητα της πράξης της 42χρονης κατηγορούμενης και έκανε λόγο για πρωτοφανή βιαιότητα, δεν μπόρεσε να της επιβάλει ουσιαστική τιμωρία λόγω των προσωπικών της συνθηκών. Συγκεκριμένα έχει δύο ανήλικα παιδιά με αυτισμό, ενώ η ίδια είναι εθισμένη στο αλκοόλ. Επιπρόσθετα αντιμετωπίζει και ψυχιατρικά προβλήματα, για τα οποία το καλοκαίρι του 2012 είχε χρειαστεί να νοσηλευτεί για περίπου έναν μήνα στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Η ποινή ήταν 2 μήνες φυλάκιση για το αδίκημα της περιαγωγής ζώου σε φρικτό θάνατο, η οποία όμως ανεστάλη για περίοδο 3 ετών, αν και στους πλέον επιβαρυντικούς παράγοντες περιλαμβανόταν και το γεγονός ότι δεν βρισκόταν σε καμιά αυτοάμυνα. Επίσης το έγκλημα φαίνεται να ήταν προμελετημένο αφού τα κουζινομάχαιρα όταν επισκέφθηκε την ιδιοκτήτρια του σκύλου τα είχε στην τσάντα της, αν και ο συνήγορός της προώθησε τη θέση ότι επρόκειτο για στιγμιαία απώλεια αυτοελέγχου λόγω της προγενέστερης κατανάλωσης αλκοόλ. Στο δικαστήριο η κατηγορούμενη είχε παραδεχθεί άμεσα ενοχή, πράγμα που απέτρεψε τη διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας.

Τα γεγονότα

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 6 Φεβρουαρίου 2017, στις 11 το βράδυ, όταν η 42χρονη μετέβη στην οικία της παραπονούμενης με σκοπό να συζητήσουν σε σχέση με τον σκύλο της, καθότι αυτός είχε δαγκώσει τον 10χρονο γιο της το προηγούμενο βράδυ αλλά και άλλες φορές. Όπως σημειώνεται στην απόφαση, η κατηγορούμενη φέρεται να είχε συζητήσει ξανά τα συμβάντα με την ιδιοκτήτρια του σκύλου, χωρίς όμως να τύχουν της αναγκαίας αντιμετώπισης.

Ο σκύλος τη στιγμή εκείνη γάβγιζε και έτσι η ιδιοκτήτρια τον μετέφερε στην κουζίνα για να μην ενοχλεί, όμως η κατηγορούμενη την ακολούθησε και τότε ανέσυρε από την τσάντα της ένα κουζινομάχαιρο, με το οποίο μαχαίρωσε δύο φορές τον σκύλο επιφέροντάς του τον θάνατο. Το μαχαίρι είχε λεπίδα μήκους 32,5 εκ., ενώ στην τσάντα της διαπιστώθηκε ότι έφερε και δεύτερο μαχαίρι των ίδιων διαστάσεων. Ενδεικτικό της μανίας με την οποία μαχαίρωσε τον σκύλο ήταν το γεγονός ότι τα τραύματα είχαν βάθος 7 επί 5 εκατοστά, ενώ στην απόφαση αναφέρεται πως παρόλο που η ίδια υποστήριξε ότι σκότωσε τον σκύλο όταν προσπάθησε να της επιτεθεί, ο συνήγορός της δεν έθεσε ζήτημα που να την έφερε να βρισκόταν σε αυτοάμυνα.

Προσωπικές συνθήκες

Σε σχέση με τις προσωπικές της περιστάσεις, έκθεση του Γραφείου Ευημερίας την εμφανίζει να είναι μητέρα δύο παιδιών ηλικίας 10 και 12 ετών από δεύτερο γάμο, το πρώτο εκ των οποίων πάσχει από σοβαρό αυτισμό και είναι ενταγμένο σε ειδική μονάδα στο σχολείο του.

Από αυτισμό ελαφρύτερης μορφής πάσχει και ο 12χρονος, ενώ η ίδια αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα και είναι εθισμένη στο αλκοόλ, ενώ παρουσιάστηκε βεβαίωση ότι προσπαθεί να απεξαρτηθεί από αυτό καθώς έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα.

Παρακολουθείται από το Γραφείο Ευημερίας

Στην έκθεση του Γραφείου Ευημερίας αναφέρεται επίσης ότι η κατηγορούμενη εργάζεται περιστασιακά εκτελώντας εργασίες καθαρισμού σε γειτονικές οικίες, ενώ ο πατέρας των παιδιών δεν εργάζεται, ούτε και οι σχέσεις τους είναι καλές. Η οικογένεια, εκτός από την περιστασιακή απασχόληση της κατηγορούμενης, συντηρείται με επίδομα ύψους 800 ευρώ το οποίο λαμβάνει λόγω της κατάστασης της υγείας του 10χρονου, ενώ επιπρόσθετα αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι η 42χρονη ζει στην Κύπρο από το 2013, εντούτοις δεν έχει μάθει την ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα να «βρίσκεται συνεχώς στο σπίτι με τα παιδιά και να αισθάνεται ανήμπορη και απομονωμένη».
Το Γραφείο Ευημερίας είναι γνώστης της περίπτωσής της και, όπως σημειώνεται στην έκθεση, χρήζει στήριξης.

Το δικαστήριο αναγνώρισε τη σοβαρότητα του αδικήματος κάνοντας λόγο για αποτρόπαιη συμπεριφορά, υπερίσχυσαν όμως οι προσωπικές της συνθήκες και έτσι έκρινε ότι στην περίπτωσή της μπορούσε να βρει εφαρμογή η αναστολή της 2μηνης φυλάκισης που της επέβαλε. Συγκεκριμένα ο δικαστής Νικόλας Γεωργιάδης έλαβε ιδιαίτερα υπόψη το γεγονός ότι είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών με προβλήματα υγείας, ότι αναζήτησε βοήθεια και παρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ και επίσης την άμεση παραδοχή της και το λευκό ποινικό της μητρώο.

«Εξέτασα εάν θα πρέπει η ποινή να ανασταλεί, έχοντας κατά νου τις παραμέτρους που τίθενται από τη νομολογία. Έλαβα υπόψη μου το μεμονωμένο του συμβάντος, τη συναισθηματική φόρτιση της κατηγορούμενης λόγω προηγούμενης επίθεσης του σκύλου στο παιδί της, τις επιδράσεις της αλκοόλης τη δεδομένη στιγμή σε συνάρτηση με το ότι είναι άτομο λευκού ποινικού μητρώου, καθώς και το γεγονός ότι είναι μητέρα δύο ανήλικων τέκνων, τα οποία αμφότερα έχουν την ανάγκη της. Ως εκ τούτου κρίνω ότι υπάρχει ευχέρεια στο δικαστήριο να αναστείλει την ποινή και έτσι την αναστέλλω για 3 χρόνια από σήμερα», σημειώνεται στην απόφαση.


Επιστροφή
στην αρχή