Φοιτητική Μέριμνα: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια φοιτητή της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €59.000,00

Ένας φοιτητής δεν μπορεί να αντέξει το οικονομικό κόστος φοίτησης γι’ αυτό και υπάρχει η στήριξη του κράτους μέσω της φοιτητικής χορηγίας ή και των επιδομάτων που δίνονται κάθε χρόνο από την Πολιτεία. Η φοιτητική χορηγία παραχωρείται βάσει των προνοιών που ορίζονται στον περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμο του 2015 (Ν. 203(Ι)/2015). Η φοιτητική χορηγία παραχωρείται, υπό προϋποθέσεις, στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Αρμόδια υπηρεσία για την παραχώρηση της φοιτητικής χορηγίας και των φοιτητικών επιδομάτων είναι η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας, η οποία υπάγεται στη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Τα κριτήρια

Δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια φοιτητή της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €59.000,00 (πενήντα εννιά χιλιάδες ευρώ) όταν αυτή έχει μέχρι και δύο εξαρτώμενα τέκνα. Για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο εξαρτώμενα τέκνα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα μπορεί να υπερβεί τις €59.000, κατά €3.000 (τρεις χιλιάδες ευρώ) για κάθε πρόσθετο τέκνο πέραν του δευτέρου. Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις που καταβάλλονται από την οικογένεια του φοιτητή δίδακτρα, η οικογένεια δικαιούται πρόσθετο ποσό ίσο με το 50% των διδάκτρων, με ανώτατο ποσό το 50% της φοιτητικής χορηγίας, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει το εισόδημα, νοουμένου ότι προσκομίζονται αποδεικτικά στοιχεία πληρωμής των διδάκτρων. Επίσης, οι δικαιούχες οικογένειες με τρία ή περισσότερα τέκνα δικαιούνται πρόσθετο ποσό ίσο με το 50% της φοιτητικής χορηγίας. Σημειώνεται πως το ύψος της φοιτητικής χορηγίας που παραχωρείται, καθώς και των επιπρόσθετων χορηγιών που προσφέρονται, εξαρτώνται από το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

Περιουσιακά

Δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια της οποίας η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων δεν υπερβαίνει το €1.200.000 (ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώ). Για τον υπολογισμό των περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη: τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της οικογένειας σε τρέχουσες τιμές (π.χ. καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, ομόλογα) και η ακίνητη ιδιοκτησία της οικογένειας σε τιμές 1.1.2013, όπως αυτές έχουν υπολογιστεί από το Κτηματολόγιο του κράτους.

Φοιτητικά επιδόματα

 

Εκτός από τη φοιτητική χορηγία, οι σπουδαστές έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ώστε να λαμβάνουν επίδομα αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή, στέγασης, αγοράς βιβλίων, ακόμη και επίδομα σίτισης. Τα φοιτητικά επιδόματα παραχωρούνται αφού ληφθούν υπόψη περιουσιακά, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για επιδότηση συγκεκριμένων αναγκών. Οι δικαιούχοι φοιτητικών επιδομάτων προκύπτουν μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων, η οποία γίνεται βάσει συστήματος μοριοδότησης που προσμετρά τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πιστώσεων κάθε ακαδημαϊκού έτους. Η μοριοδότηση της αίτησης θα γίνεται με στόχο την κατάταξη όλων των δικαιούχων αιτητών κατά προτεραιότητα (βάσει του συνόλου των μορίων που συγκεντρώνει ο αιτητής). Η υποβολή αίτησης για οικονομική ενίσχυση συνεπάγεται κατ’ ανάγκη την παραχώρηση οικονομικής ενίσχυσης, έστω και αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτητών σε σχέση με τα ποσά που διατίθενται για τον σκοπό αυτό.

 

Κριτήρια

Δικαίωμα διεκδίκησης φοιτητικών επιδομάτων έχει οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €39.000,00 (τριάντα εννέα χιλιάδες ευρώ), όταν αυτή έχει μέχρι και δύο τέκνα. Για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο τέκνα, το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα μπορεί να υπερβεί τις €39.000 κατά €3.000 για κάθε πρόσθετο τέκνο πέραν του δευτέρου. Η μοριοδότηση της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας των αιτητών γίνεται με βάση το κατά κεφαλήν ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα της οικογένειας. Για τον καθορισμό του κατά κεφαλήν ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος, υπολογίζεται το συνολικό ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα και διαιρείται με τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας (αιτητής/τρια, σύζυγος, εξαρτώμενα τέκνα), όπως όλα τα πιο πάνω ορίζονται στον περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμο του 2015. Στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά προβλήματα/προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο φοιτητής ή/και η οικογένειά του, νοουμένου ότι επισυνάπτονται όλα τα σχετικά πιστοποιητικά/βεβαιώσεις.

 

Και προϋποθέσεις

Προτίμηση για Η/Υ μπορούν να σημειώσουν μόνο φοιτητές που βρίσκονται στο πρώτο έτος σπουδών. Για τη διεκδίκηση επιδόματος στέγασης προϋπόθεση είναι η απόσταση προσωρινής διαμονής του φοιτητή για σπουδές από τη μόνιμη κατοικία του να απέχει τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα. Σημειώνεται ότι το επίδομα στέγασης θα παραχωρείται σε όλους τους δικαιούχους φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ενοικιάζουν στις εστίες. Σημειώστε πάντως πως και για τα φοιτητικά επιδόματα ισχύουν τα ίδια κριτήρια για τα περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν και στη φοιτητική χορηγία.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Το ΤΕΠΑΚ στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως

Οι τομείς που προσφέρονται στο ΤΠΚ αφορούν σημαντικούς παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι έχουν μεγάλη οικονομική, τεχνική και επιστημονική απόδοση

06 / 13
Επιστροφή
στην αρχή