Φύρδην μίγδην οι επιλογές «ανεξάρτητων» από τα κόμματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Τη Συμμαχία ακολουθεί ο ΔΗΣΥ, ο οποίος «σκόραρε» στους 18 από τους 34 δήμους (52,9%) στους οποίους είχε στηρίξει υποψήφιο

Για την ανάδειξη, χθες, των 36 από τους 39 νέους δημάρχους (σε τρεις περιπτώσεις δεν διεξήχθησαν εκλογές), τα κόμματα παρατάχθηκαν στις ανά επαρχία μάχες με διάφορους συνδυασμούς -τριμερείς, τετραμερείς, ακόμη και πενταμερείς-, με τα μικρότερα κόμματα να βγαίνουν οι κερδισμένοι, αφού στηρίζοντας πότε επιλογές ΔΗΣΥ, πότε ΑΚΕΛ, πέτυχαν να αναδείξουν με τη στήριξή τους τους περισσότερους δημάρχους. Ασχέτως αν οι εκλεγέντες δεν προέρχονται από τις τάξεις τους.

Συγκεκριμένα, η Συμμαχία Πολιτών τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ 24 από τους 112 υποψηφίους για τους 39 δήμους και πέτυχε την εκλογή των 13, με το ποσοστό επιτυχίας της να ανέρχεται στο 54,1%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που καταγράφεται μεταξύ των επτά κομμάτων που στήριξαν υποψηφίους οι οποίοι και εξελέγησαν. Τη Συμμαχία ακολουθεί ο ΔΗΣΥ, ο οποίος «σκόραρε» στους 18 από τους 34 δήμους (52,9%) στους οποίους είχε στηρίξει υποψήφιο, παρότι στον παραδοσιακά Συναγερμικό Στρόβολο δεν τα κατάφερε να επιβάλει την επιλογή του. Ο ΔΗΣΥ, σημειωτέον, πέτυχε την εκλογή τριών δημάρχων μόνο με τη δική του στήριξη.

Την ίδια ώρα, η Αλληλεγγύη, με επιλογές όπως του κ. Παπαχαραλάμπους στον Στρόβολο, του Ζαχαρία Κυριάκου στην Έγκωμη και του Γεώργιου Τάκκα στη Σωτήρα πέτυχε να θεωρείται ένα από τα κόμματα που εξέλεξε 12 από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους, ασχέτως αν δεν προέρχονται από τις τάξεις του κόμματος, έχοντας ποντάρει σε 24 από αυτούς, με το ποσοστό επιτυχίας της να ανέρχεται στο 50%.

Μέτρησε ήδη το ΔΗΚΟ

«Το Δημοκρατικό Κόμμα συγχαίρει όλους ανεξαιρέτως τους δημάρχους και κοινοτάρχες που έχουν εκλεγεί, τόσο τους 17 που εξελέγησαν με τη στήριξή μας (7 εκ των οποίων ανήκουν στις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος) όσο και τους υπόλοιπους» δήλωσε χθες ο κ. Νικόλας Παπδόπουλος, εντάσσοντας στην πρόσθεση και τους δύο υποψηφίους Λιβαδιών και Καραβά που είχαν εκλεγεί άνευ υποψηφίου. Κατά τις χθεσινές εκλογές το ΔΗΚΟ είχε στηρίξει 33 υποψηφίους εκ των οποίων εξελέγησαν οι 15, συνεπώς το ποσοστό επιτυχίας του ΔΗΚΟ ανέρχεται στο 45,4%.

Πονταρίσματα ΑΚΕΛ

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, παρότι καταγράφει το μικρότερο ποσοστό επιτυχίας εκλογής υποψηφιοτήτων που στήριξε (40%), δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι είχε άποψη σχεδόν σε όλους τους δήμους -συνεπώς το ρίσκο ήταν μεγαλύτερο-, ενώ πέτυχε να εκλέξει δικούς του υποψηφίους τόσο στη Λευκωσία (όταν το 2011 δεν είχε εκλέξει κανέναν) όσο και στη Λεμεσό, με τη Στέλλα Μισιαούλη στον Στρόβολο να καταγράφει αξιοπρεπές ποσοστό και να χάνει την πρωτιά με μόλις 136 ψήφους.

ΕΔΕΚ και Οικολόγοι

Από τους 28 υποψηφίους που στήριξε, η ΕΔΕΚ πέτυχε να θεωρείται μέρος της νίκης για 12 από αυτούς, όχι όμως για τον υποψήφιο από τις δικές της τάξεις που στηρίχθηκε σχεδόν από όλη την αντιπολίτευση στην Πάφο. Καταληκτικά, οι Οικολόγοι, δίνοντας μια αξιοπρεπή μάχη στην Αγλαντζιά με την Έφη Ξάνθου -παρότι έκοψε τελευταία το νήμα-, περιορίστηκαν στη χαμηλότερη θέση όσον αφορά τα ποσοστά επιτυχίας, με 34,7% και την εκλογή 8 υποψηφίων από τους συνολικά 23 που στήριξαν.

Επόμενο άρθρο:


Επιστροφή
στην αρχή