Φυλάκιση η μόνη τιμωρία για υπερβολική ταχύτητα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το αδίκημα της οδήγησης με υπερβολική ταχύτητα παρουσιάζει έξαρση και έχει καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές...

«Ήσσονος σημασίας είναι οι προσωπικές συνθήκες και περιστάσεις του παραβάτη όταν προέχει η αυστηρή τιμωρία για προστασία της κοινωνίας. Το αδίκημα της οδήγησης με υπερβολική ταχύτητα παρουσιάζει έξαρση και έχει καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές. Στις πλείστες των περιπτώσεων αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία σοβαρών ή θανατηφόρων συγκρούσεων. Το αυτοκίνητο αποτελεί αντικείμενο ικανό να προκαλέσει θάνατο ή σοβαρή βλάβη, κατά πάντα χρόνο, γεγονός που προσδιορίζει και τις ευθύνες του οδηγού για τη χρήση και το καθήκον του για την προστασία της ασφάλειας τρίτων».

Μήνυμα του δικαστηρίου σε υπόθεση με κατηγορούμενο 29χρονο, ο οποίος, μετά από ακροαματική διαδικασία, κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες της υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, της παράλειψης να συμμορφωθεί με κόκκινο σηματοδότη, της οδήγησης χωρίς μπροστινά φώτα πορείας και της παράλειψης να συμμορφωθεί σε οδηγίες αστυνομικού με στολή. Το περιστατικό συνέβη στις 11 το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 2015, όταν ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε να «πετά» με 151 χλμ κατευθυνόμενος από τα φώτα Κύκκου προς τα φώτα του K-Cineplex και οδηγώντας στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας. Αστυνομικός εισήλθε στη μέση του δρόμου και του έκανε σήμα να σταματήσει, όμως ο κατηγορούμενος ανέπτυξε ταχύτητα, έσβησε τα φώτα πορείας και αφού παραβίασε κόκκινο σηματοδότη, αποχώρησε. Ακολούθως εντοπίστηκε βάσει των αριθμών εγγραφής του οχήματός του. Φυλάκιση 2 μηνών για την κατηγορία της υπέρβασης του ορίου ταχύτητας και συνολικά 8 βαθμοί ποινής και 3 μήνες στέρηση της άδειας οδήγησης, καθώς και πρόστιμο 600 ευρώ για τις άλλες 3 κατηγορίες, ήταν η τιμωρία του παραβάτη από τον δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Χρίστο Ρασπόπουλο.

Ωστόσο, αν και δεν υπήρξε εισήγηση από την υπεράσπιση, ο δικαστής έκρινε αυτεπάγγελτα ότι μπορούσε να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, επειδή από την ημέρα διάπραξης των επίδικων αδικημάτων δεν υπέπεσε σε άλλο αδίκημα και ούτε είχε βαθμούς ποινής, είχε καθαρό ποινικό μητρώο και επίσης πρόσφατα κατάφερε να ανοίξει μια μικρή επιχείρηση, αφού διένυσε μια δύσκολη ζωή. Έτσι, την ποινή φυλάκισης την ανέστειλε για περίοδο 3 ετών. «Η επιβολή αποτρεπτικών ποινών δεν είναι μόνο θέμα σεβασμού και εφαρμογής των νόμων, αλλά είναι απαραίτητη κοινωνική ανάγκη, ενόψει του σοβαρού και ανησυχητικού ρυθμού με τον οποίο συμβαίνουν αυτοκινητικά δυστυχήματα και χάνονται ανθρώπινες ζωές. Είναι μόνο με την απόλυτη συμμόρφωση προς όλους τους κανονισμούς που θα επιτευχθεί μείωση των δυστυχημάτων, τα οποία πολλές φορές έχουν ολέθρια και ανεπανόρθωτα αποτελέσματα», ήταν κάποια από τα λεχθέντα, σε κατ’ έφεση απόφαση του Ανωτάτου, τα οποία περιέλαβε στη δική του ετυμηγορία ο δικαστής.


Επιστροφή
στην αρχή