Φύλακες της...άμμου για τις παραλίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δέκα αμμοφύλακες διορίζουν κάθε χρόνο οι επαρχιακές διοικήσεις έτσι ώστε να προστατεύουν την άμμο και τις παραλίες χειμώνα - καλοκαίρι.

Δέκα αμμοφύλακες διορίζουν κάθε χρόνο οι επαρχιακές διοικήσεις έτσι ώστε να προστατεύουν την άμμο και τις παραλίες χειμώνα - καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος απαντούσε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη, ο οικείος έπαρχος, σύμφωνα με τον περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο, μπορεί να διορίζει φύλακες. Σε κάθε επαρχία, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν κάθε χρόνο εργοδοτείται συγκεκριμένος αριθμός αμμοφυλάκων. Έτσι, στην επαρχία Λεμεσού υπάρχουν δύο αμμοφύλακες, στην επαρχία Πάφου τέσσερις, στην επαρχία Λευκωσίας ένας, στην επαρχία Λάρνακας ένας και στην επαρχία Αμμοχώστου δύο. Οι αμμοφύλακες έχουν ως κύρια αρμοδιότητα να ελέγχουν καθημερινά την παραλιακή περιοχή και να υποβάλουν γραπτώς στον έπαρχο οποιανδήποτε παρανομία και παρατυπία στη βάση του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου, προκειμένου να ληφθούν τα νενομισμένα μέτρα για άρση της παρανομίας. Μάλιστα, έχουν το δικαίωμα να σταματήσουν και να ερευνήσουν οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο για να διαπιστώσουν εάν έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα.
Επισημαίνεται σε απάντηση του υπουργού Εσωτερικών ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο υπηρεσίας για την εν λόγω θέση με συγκεκριμένα απαιτούμενα προσόντα και καθήκοντα-αρμοδιότητες.
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η πλήρωση των θέσεων αυτών διέπεται από τους κανονισμούς του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, που αφορούν το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό (Ε5), με μόνη εξαίρεση την επαρχία Πάφου, όπου οι τέσσερις αμμοφύλακες αμείβονται στην Ε6, δηλαδή ως εργατικό προσωπικό.


Επιστροφή
στην αρχή