Φικάρδου: Το παραδοσιακό… φούξια κυπριακό χωριό (φωτορεπορτάζ)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η παραδοσιακή ορεινή Κύπρος βρίσκεται στο χωριό Φικάρδου. Το χωριό της Μαλούς και της Αίγιας Φούξια προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες

Ένα ζωντανό μνημείο της παραδοσιακής Κύπρου αποτελεί το χωριό Φικάρδου, του οποίου μεγάλο τμήμα του έχει κηρυχθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε «αρχαίο μνημείο» και «ελεγχόμενη περιοχή» από το 1978. Οι περισσότερες κατοικίες, συντηρήθηκαν με τη βοήθεια, επιτήρηση και οικονομική επιχορήγηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων και αν και ελάχιστοι είναι πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού (οι οποίοι μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών), οι ιδιοκτήτες φροντίζουν να συντηρούν τις οικίες τους με τρόπο ώστε να μην εκλείπει ο παραδοσιακός χαρακτήρας.

Το χωριό, βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλαγιά της οροσειράς του Τροόδους, περίπου 35 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία. Αρχιτεκτονικά, ο παραδοσιακός οικισμός αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της ορεινής κυπριακής αρχιτεκτονικής με οικίες κτισμένες με απλά σχήματα και υλικά από ακατέργαστες σκληρές πέτρες της περιοχής και πληθάρια.

Σε παλαιότερες εποχές στο χωριό διεξάγονταν ως επί το πλείστο γεωργικές εργασίες οι οποίες  εκτελούνταν με τον παραδοσιακό τρόπο. Καλλιεργούνταν ελιές, αμπέλια και παρασκευαζόταν κρασί, ζιβανία και σταφίδα.

Ο μοναδικός χώρος εστίασης είναι η ταβέρνα Γιαννακός, η οποία λειτουργεί ως καφενείο το πρωί και εστιατόριο το μεσημέρι. Αν και χωριό χωρίς κατοίκους, η ταβέρνα καταφέρνει να προσελκύει πελατεία, ιδιαίτερα τις Κυριακές από τη Λευκωσία, αλλά και τα γύρω χωριά, ενώ το χωριό, επισκέπτονται πολύ συχνά τουρίστες μέσα από οργανωμένες εκδρομές.

Το χωριό είναι για τους νεότερους ιδιαίτερα γνωστό καθώς εκεί γίνονταν τα γυρίσματα της κωμικής σειράς του ΑΝΤ1 «Αίγια Φούξια» η οποία άφησε εποχή. Αν περιηγηθεί κανείς στα πέτρινα στενά δρομάκια του Φικάρδου, μπορεί να αναγνωρίσει το σπίτι της Μαλούς, της Πινούς ή το μαγαζί του μουχτάρη.

Πολύ κοντά στο Φικάρδου βρίσκεται το Γούρρι και το επίσης παραδοσιακό χωριό Λαζανιά, καθώς και το μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά.


Επιστροφή
στην αρχή