Φαίδωνας κατά Βουλής για τα αποχετευτικά τέλη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Με ποιο σκεπτικό η Βουλή επιβραβεύει τους ασυνεπείς; Γιατί εισηγείται τώρα, δύο μήνες πριν τις εκλογές, να προχωρήσει σε μείωση των τελών;

Η χθεσινή εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για μείωση των τελών του Αποχετευτικού σε Λευκωσία και Πάφο διατυπώθηκε «αυθαίρετα και χωρίς να λάβει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των οργανισμών», αναφέρει με γραπτή ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΑΠΑ Φαίδωνας Φαίδωνος.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, τα αποχετευτικά τέλη επιβάλλονται προκειμένου να καλύψουν το κόστος των κατασκευαστικών έργων, δηλαδή το κόστος δανεισμού και τις αναγκαίες επεκτάσεις στο δίκτυο, σημειώνεται.

Με βάση τα παραπάνω, όπως αναφέρεται, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΠΑ αποφάσισε για το 2017 την επιβολή τελών ύψους 9,59 εκατ. ευρώ, από τα οποία υπολογίζεται να εισπραχθούν τελικά τα 8,5 εκατ. περίπου. 

Το ποσό αυτό θα πρέπει να καλύψει το ετήσιο κόστος δανεισμού, που ανέρχεται σε 8,6 εκατ. και το κόστος χρηματοδότησης διαφόρων μικροεπεκτάσεων του δικτύου, ύψους 0,5 εκατ. περίπου, συνολικά δηλαδή 9,1 εκατ. Στόχος είναι ο πλήρης ισοσκελισμός του προϋπολογισμού κατά το 2018, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών εισηγήθηκε, ωστόσο, την επανεξέταση και επαναεπιβολή των τελών στο ίδιο ύψος με αυτό του 2016, δηλαδή στα 8,44 εκατ., από τα οποία θα εισπραχθούν τα 7,5 εκ. στην καλύτερη περίπτωση, αναφέρει ο κ. Φαίδωνος.

Είναι πασιφανές, προσθέτει, ότι με τον τρόπο αυτό το ΣΑΠΑ οδηγείται σε ελλείματα που αναπόφευκτα θα μετακυλιστούν στους πολίτες κατά τις επόμενες χρονιές. 

Υποστηρίζει ακόμα ότι για τις συνέπειες αυτές, η Βουλή ουδόλως έλαβε υπόψη τις θέσεις του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου και ουδόλως ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει ποιο ήταν το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί και πώς αυτό θα καλυφθεί. 

Επιπλέον θεωρεί ότι η αύξηση των τελών για το 2017 οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγαλοϊδιοκτήτες τεμαχίων γης και οι επιχειρηματίες μεγάλων αναπτύξεων υποχρεώνονται να πληρώσουν τώρα με βάση τις εκτιμημένες αξίες του 2013. 

“Οι εν λόγω επιχειρηματίες για δεκαετίες παρέλειπαν να καταγράψουν τι ακριβώς περιελάμβαναν τα οικόπεδά τους και σε ποιες αναπτύξεις  είχαν προχωρήσει εντός αυτών, αποφεύγοντας έτσι και τη σχετική φορολογία. Και αυτό, βεβαίως, εις βάρος των νομοταγών πολιτών, οι οποίοι ανελλιπώς ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις τους”, συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΑΠΑ.    

Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα, προσθέτει ο κ. Φαίδωνος “Με ποιο σκεπτικό η Βουλή επιβραβεύει τους ασυνεπείς; Γιατί εισηγείται τώρα, δύο μήνες πριν τις εκλογές, να προχωρήσει σε μείωση των τελών; Και γιατί δεν εξέφρασε άποψη όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ύψος των τελών του 2018;  Μήπως γιατί δεν υπάρχουν εκλογές το Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς;”.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζητούν να κηρυχθεί παράνομη η ερευνητική για Συνεργατισμό

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 16:23 (τελευταία ενημέρωση 16:23)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έπεσε μελέτη για κατώτατο μισθό

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 16:08 (τελευταία ενημέρωση 16:08)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4 συλλήψεις για εικονικά δάνεια σε ΣΠΕ στη Λεμεσό

Πολίτης News, 15:58 (τελευταία ενημέρωση 15:58)

Επιστροφή
στην αρχή