Φαίδωνας: Αντεπίθεση για αποχετευτικά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με τη διάκριση εξουσιών επικαλείται ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος για τα τέλη αποχετεύσεων

Επανέρχεται ο δήμαρχος Πάφου σχετικά με τον νόμο που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή (και αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο) για τα τέλη των συμβουλίων αποχετεύσεων και με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον γενικό εισαγγελέα και τον πρόεδρο της Βουλής προειδοποιεί ότι και με τις τροπολογίες που έγιναν τη Δευτέρα από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ο νόμος θα είναι αντισυνταγματικός. Ο δήμαρχος Πάφου και πρόεδρος του ΣΑΠΑ στοιχειοθετεί τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι ο σχετικός νόμος αντιβαίνει πρόνοιες του Συντάγματος. Τονίζει ότι παρά την προσπάθεια της Επιτροπής Εσωτερικών για άρση των ασαφειών και της σύγχυσης αναφορικά με την ορθή ερμηνεία του νόμου, εάν αυτός τελικά ψηφιστεί εκ νέου την Παρασκευή, θα προσκρούει, όπως αναφέρει, σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος. Το πρώτο επιχείρημα του δημάρχου Πάφου είναι ότι παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, σημειώνοντας ότι η εκτελεστική εξουσία δεν ασκείται μόνον από την κυβέρνηση αλλά και από τα κρατικά όργανα, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που είναι υπεύθυνα για την πραγμάτωση των λειτουργιών που καθορίζονται από τον νόμο και εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτει, οι τρεις εξουσίες οριοθετούνται, ώστε να ασκούν καθορισμένες αρμοδιότητες και να έχουν προσδιορισμένα καθήκοντα.

Νομολογία

 

Ο δήμαρχος Πάφου παραθέτει και σχετική νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση: Πρόεδρος της Δημοκρατίας νs Βουλή των Αντιπροσώπων (Αρ.1) (2001) Α.Α.Δ. 83: «σχετικά με τη διάκριση των εξουσιών, τονίζοντας ότι αποτελεί αρμοδιότητα των αποχετευτικών συμβουλίων η ετοιμασία και ψήφιση των ετήσιων προϋπολογισμών τους, οι οποίοι μάλιστα σύμφωνα με τον νόμο εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο (άρθρα 21 και 22 του Νόμου 1/1971)».


Με νόμο, σημειώνει, η Βουλή επιχειρεί να τροποποιήσει προϋπολογισμούς αποχετευτικών συμβουλίων, που καταρτίστηκαν, ψηφίστηκαν και εγκρίθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς πριν από έναν χρόνο. Η τροποποίηση των προϋπολογισμών, οι οποίοι θα εκπνεύσουν σε έναν μήνα, επιχειρείται να γίνει με μείωση των προϋπολογισθέντων εσόδων, πράγμα ανεπίτρεπτο -όπως αναφέρει- κατά το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού η μία εξουσία (νομοθετική) επιχειρεί να εισχωρήσει στο πεδίο λειτουργίας της άλλης. Επισημαίνει δε πως, εάν τελικά η πρόταση της Επιτροπής Εσωτερικών καταστεί νόμος, δημιουργούνται δύο κατηγορίες φορολογουμένων, εκείνοι οι οποίοι θα επωφεληθούν άμεσα από τη μείωση και οι συνεπείς φορολογούμενοι που, ενώ εντός της καθορισθείσης προθεσμίας φρόντισαν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα υποχρεωθούν να περιμένουν έναν χρόνο για να τους πιστωθεί στο επόμενο τιμολόγιο το ποσό που υπερπλήρωσαν. Σημειώνει ακόμη ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά στους ιδιοκτήτες που ενώ πλήρωσαν τα τέλη του 2017 δεν θα λάβουν κανένα λογαριασμό το 2018 για διάφορους λόγους, π.χ. εκποίηση της περιουσίας τους. Προειδοποιεί, τέλος, για τον κίνδυνο επίκλησης της πιο πάνω πρόνοιας του Συντάγματος από μεγαλοϊδιοκτήτες γης, οι οποίοι θα προσφύγουν στο Διοικητικό Δικαστήριο για ακύρωση των αναθεωρημένων τελών που θα τους επιβληθούν.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Γενική Συνέλευση της Interpol στο Ντουμπάι ο Αρχηγός Αστυνομίας

Πολίτης News, 14:32 (τελευταία ενημέρωση 14:32)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Enaerios Complex ή πλατεία Εναερίου;

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 14:25 (τελευταία ενημέρωση 14:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 18χρονο

Πολίτης News, 13:50 (τελευταία ενημέρωση 13:50)

Επιστροφή
στην αρχή