Φαβορί ο Αναστασιάδης, ντέρμπι το δεύτερο εισιτήριο του β’ γύρου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
01 / 13
Στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο σε μία ακόμη μέτρηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί

Η έρευνα της Noverna που διενεργήθηκε κατά τον μήνα Σεπτέμβριο επιβεβαιώνει ότι θα δοθεί πραγματική μάχη για το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αν μπουν στην κούρσα των εκλογών ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο σε μία ακόμη μέτρηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί εξασφαλίζοντας 23%. Σταύρος Μαλάς και Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκινούν από την ίδια ακριβώς αφετηρία με 17% και θα δώσουν μάχη για το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στον β’ γύρο, και ακολουθούν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης με 8%, ο Γιώργος Λιλλήκας με 7%, ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ με 3%, ποσοστό 7% επιλέγει λευκό, 11% δηλώνει αναποφάσιστο, 6% δήλωσε ότι δεν θα πήγαινε να ψηφίσει, ενώ 2% αρνήθηκε να απαντήσει

  • Από όσους δήλωσαν ότι ψήφισαν ΔΗΣΥ στις βουλευτικές, ποσοστό 68% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Νίκο Αναστασιάδη. Αντίθετα, 6% των Συναγερμικών δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο, 6% τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, 1% τον Σταύρο Μαλά, 2% τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ, ενώ οι αναποφάσιστοι του ΔΗΣΥ υπολογίζονται στο 11%.
  • Από όσους δήλωσαν ΑΚΕΛ, ποσοστό 71% ψηφίζει Μαλά, 5% Νίκο Αναστασιάδη, 5% Νικόλα Παπαδόπουλο, 2% Κώστα Χριστοφίδη, 2% Γιώργο Λιλλήκα, 5% προτιμούν λευκό, 1% λένε ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ 9% είναι αναποφάσιστοι.
  • Από όσους ψηφίζουν ΔΗΚΟ, μόλις το 55% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον πρόεδρο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές, 6% δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν Αναστασιάδη, 15% Χριστοφίδη, 10% Μαλά, 7% Λιλλήκα, 2% ότι θα ρίξουν λευκό, 4% ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν και 3% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Από τους ΕΔΕΚίτες το 69% δηλώνει ότι θα στηρίξει την κομματική επιλογή, 6% κινείται προς τον Νίκο Αναστασιάδη, 13% προς τον Γιώργο Λιλλήκα, 6% στο λευκό και 6% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Από τους ψηφοφόρους της Αλληλεγγύης, το 27% μόνο δηλώνει ότι θα ψηφίσει Νικόλα Παπαδόπουλο, 34% ότι θα ψηφίσουν Γιώργο Λιλλήκα, 11% τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ, 13% τον Νίκο Αναστασιάδη και 15% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Από τους ψηφοφόρους της Συμμαχίας, το 71% στηρίζει την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος, 19% κινούνται προς τον Κώστα Χριστοφίδη και 9% προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Και αυτά παρά την αποχώρηση πρωτοκλασάτων στελεχών της Συμμαχίας, τα οποία αναμένεται να στηρίξουν Νικόλα Παπαδόπουλο.
  • Όσοι δηλώνουν ΕΛΑΜ, σε ποσοστό 48% επιλέγουν τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ, 22% τον Νικόλα Παπαδόπουλο, 7% τον Νίκο Αναστασιάδη, 3% τον κ. Χριστοφίδη, 9% τον Σταύρο Μαλά (!), 3% τον Γιώργο Λιλλήκα, 6% λένε ότι θα ρίξουν λευκό, ενώ 3% είναι αναποφάσιστοι.
  • Η βάση των Οικολόγων επιβεβαιώνει την πολυμορφία της. 22% των Οικολόγων επιλέγουν Νικόλα Παπαδόπουλο, 8% Νίκο Αναστασιάδη, 17% Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, 17% Σταύρο Μαλά, 17% Γιώργο Λιλλήκα και 20% επιλέγει λευκό.

Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι μετακινούνται πλέον με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι στο παρελθόν. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος μπορεί προσθέτοντας τα ποσοστά όλων των κομμάτων που στηρίζουν ή αναμένεται να στηρίξουν Νικόλα Παπαδόπουλο να υποστηρίζει ότι είναι πρώτο κόμμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συσπειρώνονται τα κόμματα αυτά γύρω από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως φαίνεται από τα πιο πάνω στοιχεία, και στο κόμμα του και στην Αλληλεγγύη, ενώ η απόφαση των Οικολόγων μέσα του Οκτώβρη για τον υποψήφιο που θα στηρίξουν ελάχιστα θα επηρεάσει το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νικόλας Παπαδόπουλος αντλούν λίγο ή πολύ ψήφους από όλους τους χώρους, κάτι που δεν ισχύει για τον Σταύρο Μαλά, γεγονός που του στοιχίζει στα σενάρια του δευτέρου γύρου.

Δύσκολος ο Νικόλας

Από όσους υποψήφιους διεκδικούν το δεύτερο εισιτήριο για τον β’ γύρο ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναδεικνύεται μέσα από την έρευνα και της Noverna ως ο πιο δύσκολος αντίπαλος για τον Νίκο Αναστασιάδη. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος προηγείται σε αυτό το σενάριο με 31%, έναντι 29% του προέδρου του ΔΗΚΟ, με ποσοστό 14% να δηλώνει ότι σε τέτοιο σενάριο θα ρίξει λευκό, 12% δηλώνει αναποφάσιστο, 12% ότι δεν θα πήγαινε να ψηφίσει, ενώ 2% δεν απάντησε. Μεγαλύτερη απόσταση έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τον Σταύρο Μαλά στο σενάριο μεταξύ τους αναμέτρησης στον δεύτερο γύρο. Ειδικότερα, ο Νίκος Αναστασιάδης κερδίζει τον Σταύρο Μαλά με 36%, έναντι 28% του κ. Μαλά, με το 15% να δηλώνει ότι σε τέτοια περίπτωση θα ρίξει λευκό, 11% ότι δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν, 9% δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ 2% δεν απάντησαν. Με άνεση κερδίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον Γιώργο Λιλλήκα, αφού στο σενάριο αναμέτρησης των δύο στον β’ γύρο ο Πρόεδρος εξασφαλίζει 35%, έναντι 22% του προέδρου της Συμμαχίας, ποσοστό 17% επιλέγει λευκό, 12% λέει ότι δεν θα πήγαινε να ψηφίσει, 11% δηλώνει αναποφάσιστο, ενώ 2% δεν απάντησε. Με υποτιθέμενο αντίπαλο τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη ο Πρόεδρος θα εξασφάλιζε 34%, έναντι 21% του κ. Χριστοφίδη, με το λευκό να εκτοξεύεται σε αυτό το σενάριο στο 18% και αυτούς που δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν στο 14%.

Στο μάλλον απίθανο σενάριο αναμέτρησης των Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά στον δεύτερο γύρο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κερδίζει με 38% τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος εξασφαλίζει 26%.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Οι ψηφοφόροι, όπως προκύπτει από την έρευνα, την πιο αρνητική εικόνα έχουν για τον Γιώργο Λιλλήκα και την πιο θετική για τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Αναλυτικά, για τον Πρόεδρο έχει θετική (πολύ ή αρκετά θετική) το 44% και μάλλον αρνητική το 46%. Για τον Νικόλα Παπαδόπουλο έχει θετική γνώμη το 48% και μάλλον αρνητική το 37%. Για τον Σταύρο Μαλά οι θετικές γνώμες ανέρχονται στο 40% και οι αρνητικές στο 39%. Για τον Κώστα Χριστοφίδη οι θετικές γνώμες ανέρχονται στο 28%, οι αρνητικές στο 23%, ενώ 50% δεν εκφράζει άποψη (υπάρχει και θέμα αναγνωρισιμότητας στην περίπτωση του πρύτανη αφού ποσοστό 50% δηλώνει ότι δεν τον γνωρίζει). Για τον Γιώργο Λιλλήκα οι θετικές γνώμες είναι στο 32% και οι αρνητικές στο 51%.

Στα πιο εξειδικευμένα στοιχεία, ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να κερδίζει τους αντιπάλους του στα περισσότερα σημεία. Θεωρείται σε ποσοστό 30% ως ο υποψήφιος που μπορεί να φέρει καινούργιες και φρέσκες ιδέες, με τον Σταύρο Μαλά να ακολουθεί σε αυτήν την κατηγορία σε ποσοστό 19%, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με 16%, τον πρύτανη με 15% και τον Γιώργο Λιλλήκα με 12%. Ποσοστό 26% θεωρεί ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος νοιάζεται περισσότερο για τους νέους, με τον Σταύρο Μαλά να ακολουθεί με 20%, τον πρόεδρο και τον πρύτανη στο 18% και τον Γιώργο Λιλλήκα με 12%.

Για συμβουλές στον Νικόλα

Στο ερώτημα αν θα συζητούσαν κάποιο επαγγελματικό θέμα και θα ζητούσαν επαγγελματική συμβουλή από κάποιον υποψήφιο, ποσοστό 25% υπέδειξε τον Νικόλα Παπαδόπουλο, 21% τον Νίκο Αναστασιάδη, 17% τον κ. Χριστοφίδη, 14% τον Σταύρο Μαλά και 11% τον Γιώργο Λιλλήκα. Στο ερώτημα ποιος έχει σύγχρονη αντιμετώπιση των πραγμάτων, 26% απάντησε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, 23% ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, 17% ο Σταύρος Μαλάς, 13% ο Γιώργος Λιλλήκας και 12% ο κ. Χριστοφίδης.

Στο ερώτημα ποιος έχει όραμα για τη χώρα, 30% απάντησαν ο Νικόλας Παπαδόπουλος, 26% ο Νίκος Αναστασιάδης, 18% ο Σταύρος Μαλάς, 13% ο Γιώργος Λιλλήκας και 11% ο πρύτανης. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πείθει και για την τιμιότητα και την ειλικρίνειά του σε ποσοστό 21%, έναντι 17% του κ. Μαλά, 16% του κ. Αναστασιάδη, 9% του Γιώργου Λιλλήκα και 8% του κ. Χριστοφίδη. Στο κεφάλαιο της αξιοπιστίας ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξασφαλίζει 21%, ακολουθεί ο Πρόεδρος με 17%, ο Σταύρος Μαλάς με 16%, ο πρύτανης με 8% και ο Γιώργος Λιλλήκας με 6%.

Αναστασιάδης ο αποτελεσματικός

Ο Νίκος Αναστασιάδης κερδίζει τον Νικόλα Παπαδόπουλο στο ερώτημα ποιος είναι πιο δυναμικός και παίρνει πρωτοβουλίες με 35%, έναντι 28% του προέδρου του ΔΗΚΟ, 13% του κ. Μαλά, 10% του κ. Λιλλήκα και 8% του κ. Χριστοφίδη. Ακόμη, ο Πρόεδρος θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός με 28%, έναντι 24% του κ. Παπαδόπουλου, 13% του κ. Μαλά, 8% του κ. Λιλλήκα, 6% του πρύτανη. Νικητής είναι ο Πρόεδρος και στο ερώτημα ποιος είναι ο καλύτερος οικονομικός διαχειριστής με 25%, έναντι 24% του κ. Παπαδόπουλου, με τον κ. Μαλά να περιορίζεται στο 10% σε αυτό το ερώτημα, τον Γιώργο Λιλληκα στο 9% και τον Κώστα Χριστοφίδη στο 6%. Στο ερώτημα σε ποιον θα εμπιστεύονταν ένα προσωπικό θέμα, 15% έλαβαν Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος, 12% ο κ. Μαλάς, 7% ο κ. Λιλλήκας και 5% ο κ. Χριστοφίδης.

Η περίπτωση του Κώστα Χριστοφίδη

Σε σχέση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, δύο είναι τα ενδιαφέροντα στοιχεία. Πρώτον είναι ότι χωρίς να είναι υποψήφιος γράφει. Ξεπερνά ακόμα και τον Γιώργο Λιλλήκα χωρίς καν να έχει εξαγγείλει. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 50% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν τον γνωρίζουν. Οπότε η προοπτική είναι επί θύραις είτε θετική είτε αρνητική. Αν εξαγγείλει θα έχει τη δυνατότητα τις επόμενες βδομάδες να γίνει καθολικά γνωστός σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Η παρουσία του βεβαίως είναι αυτή που θα κρίνει την έκβαση των επόμενων δημοσκοπήσεων. Αν είναι θετική, το 8% σήμερα ίσως αυξηθεί σημαντικά. Αν είναι αρνητική, πιθανόν το 8% να συρρικνωθεί. Στο θετικό σενάριο, πάντως, η υποψηφιότητα του πρύτανη είναι δυνατόν να φέρει τρομακτικές αλλαγές στο μέχρι σήμερα πολιτικό σκηνικό των εκλογών.

* Η δημοσκόπηση της Noverna διενεργήθηκε κατά τον Σεπτέμβριο. Η έρευνα ήταν ποσοτική και έγιναν τηλεφωνικές συνεντεύξεις στη βάση δομημένου ερωτηματολογίου διάρκειας δώδεκα λεπτών. Η επιλογή των ερωτώμενων ήταν τυχαία. Το συνολικό δείγμα ήταν 600 ερωτώμενοι άνω των 18 από όλη την Κύπρο.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Aιτήσεις «μόνιμης κατοικίας» μέσω κινητού για τους Eυρωπαίους

Πολίτης News, 21:40 (τελευταία ενημέρωση 21:40)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνελήφθη στην Κερύνεια ο Σλοβάκος συνεργός του «Σήφη»

Πολίτης News, 21:20 (τελευταία ενημέρωση 21:20)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Walk for Truth: Παραδόθηκαν για επαναπατρισμό τέσσερις τοιχογραφίες

Πολίτης News, 21:09 (τελευταία ενημέρωση 21:09)

Επιστροφή
στην αρχή