Οι εκπαιδευτικοί στους δρόμους - Ζητούν παραίτηση Χαμπιαούρη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Παιδείας για την εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των προτάσεων Χαμπιαούρη

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Παιδείας για την εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των προτάσεων Χαμπιαούρη.

Διαβάστε επίσης: Με νέα στοιχεία για την Εκπαίδευση απαντά η Ελεγκτική Υπηρεσία

Σύμφωνα με ενημέρωση από τους διοργανωτές, στον χώρο βρέθηκαν πέραν των 4000 διαδηλωτών, οι οποίοι ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας. Πάντως σε ανάρτησή του στο twitter o κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως αναμένει αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών οργανώσεων στο γραφείο του για συνάντηση, χωρίς ωστόσο αυτή τελικά να πραγματοποιηθεί.

Σημειώνεται πως η Αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, κλείνοντας τις εισόδους του Υπουργείου. Παράλληλα, με δηλώσεις τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εξέφρασαν την ετοιμότητα για μεγαλύτερες κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί θέτουν ως προϋπόθεση για διάλογο, την απόσυρση όλων των προτάσεων για την Παιδεία, με τη συζήτηση να ξεκινά από μηδενική βάση.

Διαβάστε επίσης: «Γίνατε φίρμα κ. Φυλακτού» - Αντιπαράθεση on air για την Παιδεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αργότερα θα μεταβούν στα γραφεία της ΠΟΕΔ, όπου θα προβούν σε δηλώσεις. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Μορφάκης Σολωμονίδης, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει δικαιολογία πλέον για καμία πλευρά να μην προσέλθει σε διάλογο.

 

Με λεωφορεία από άλλες πόλεις

Το πρωί οι εκπαιδευτικοί, που από τις άλλες πόλεις θα φτάσουν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΠΟΕΔ κι από εκεί πορεύτηκαν προς το Υπουργείο Παιδείας. ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ, με Ελλαδίτες συνδικαλιστές στο πλευρό τους, πραγματοποίησαν χθες διάσκεψη Τύπου και μίλησαν με ντοκουμέντα για τους μισθούς τους και για τις ώρες διδασκαλίας.

Διαβάστε επίσης: Χαμπιαούρης: Αν με διόριζαν οι συνδικαλιστές, να ζητήσουν παραίτησή μου

Επικαλούμενες σχετικές μελέτες ανέφεραν ότι η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών στην Κύπρο βρίσκεται στον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ έστρεψαν τα πυρά τους προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, τον οποίο επιχείρησαν να αδειάσουν, παρουσιάζοντας επιστολή του προκατόχου του Κώστα Καδή προς τον γενικό ελεγκτή με την οποία εξέφραζε τη διαφωνία του με τις εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε ό,τι αφορά τον εξορθολογισμό των δαπανών του υπουργείου.

Καταγγελία από Φίλιο Φυλακτού

Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, κατήγγειλε πως οι εκπαιδευτικοί βρήκαν κλειστές πόρτες στο Υπουργείο, καθώς τα κάγκελα ήταν δεμένα με αλυσίδες. «Στριμώχθηκε κόσμος. Υπήρχαν παιδιά και έγκυες γυναίκες», ανέφερε ο κ. Φυλακτού. «Αυτόν τον διάλογο θέλει το Υπουργείο. Με αλυσίδες και κλειστά στόματα», πρόσθεσε.

* Φωτογραφίες: Χρίστος Θεοδωρίδης


Επιστροφή
στην αρχή