Έξαρση της κοκαΐνης στην Κύπρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η κοκαΐνη, αν και η χρήση της βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, αποτελεί την πιο δημοφιλή διεγερτική ουσία στον γενικό πληθυσμό.

Φόβους για ακόμα μεγαλύτερη επικράτηση της κοκαΐνης στην Κύπρο επειδή παρατηρείται πλεονασμός στην Ευρώπη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων δρ Χρύσανθος Γεωργίου, παραδίδοντας την ετήσια έκθεση της αρχής για το 2017 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι σε όλη την Ευρώπη καταγράφεται «περίσσεια» κοκαΐνης και ως εκ τούτου η Κύπρος δεν αναμένεται να μείνει ανεπηρέαστη. Κατά τα άλλα περιέγραψε την κατάσταση των εξαρτησιογόνων ουσιών ως σταθερή, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες επικράτησης ανάμεσα στον γενικό πληθυσμό σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.


«Δεν μπορώ να πω ότι η κατάσταση είναι τραγική, από την άλλη όμως δεν μπορούμε και να την ωραιοποιούμε με δεδομένο ότι άλλα έξι πρόσωπα έχασαν τη ζωή τους το 2017 για λόγους που σχετίζονταν άμεσα με τη χρήση ναρκωτικών», σημείωσε ο δρ Γεωργίου. Περαιτέρω ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο εντοπίζει πρόβλημα με την αύξηση της δραστικότητας της κάνναβης, δηλαδή, όπως το έθεσε, «είναι πιο επικίνδυνη από την κάνναβη που χρησιμοποιείτο πιο παλιά». Σε αντίθεση με την κοκαΐνη, στην έκθεση αναφέρεται ότι στην Κύπρο η ηρωίνη συνεχίζει να έχει φθίνουσα τάση, όπως και η ενδοφλέβια χρήση.
Υπενθυμίζεται ότι το πεδίο αρμοδιοτήτων της ΑΑΕΚ έχει διευρυνθεί από το 2017 και πλέον περιλαμβάνει μετρήσεις και σε ό,τι αφορά το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια. Η χρήση αλκοόλ φαίνεται να σημειώνει αύξηση ανάμεσα στους μαθητές και κυρίως ανάμεσα στα κορίτσια, ενώ αύξηση καταγράφεται και σε σχέση με τον τζόγο.
Η έρευνα της ΑΑΕΚ αφορά το έτος 2016 και τα κυριότερα αποτελέσματα έχουν ως ακολούθως:


-Η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης ανάμεσα στον γενικό πληθυσμό (περίπου 12% ανέφερε ότι έκανε χρήση έστω και μια φορά στη ζωή), ενώ η τάση για δοκιμή κάνναβης, είναι εντονότερη στις ηλικίες 18-22 ετών.


-Οι νεαροί ενήλικες (15-34 ετών), ανάμεσα στους οποίους η χρήση κάνναβης είναι επικρατέστερη, ανέφεραν χρήση της ουσίας κατά τον τελευταίο χρόνο σε ποσοστό 4,4%.

-Η κοκαΐνη, αν και η χρήση της βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, αποτελεί την πιο δημοφιλή διεγερτική ουσία στον γενικό πληθυσμό. Η χρήση της τουλάχιστον μία φορά σε όλη τη ζωή αναφέρθηκε από το 1,4% του γενικού πληθυσμού μεταξύ 15-64 ετών.

-Η χρήση όλων των ουσιών εκτός των ηρεμιστικών είναι επικρατέστερη ανάμεσα στους άντρες.


Σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη τα προηγούμενα έτη, παρουσιάζεται μικρή αύξηση στην επικράτηση της χρήσης κάνναβης έστω και μια φορά στη ζωή. Σε σχέση με τη γενική κατάσταση στην Ευρώπη, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών.
Για τις κατασχέσεις στην έκθεση αναφέρεται ότι το 2016 αριθμούσαν για την κάνναβη 170 κιλά (225 και 202 τα δύο προηγούμενα χρόνια) και για την κοκαΐνη 182 κιλά (107 και 31 τα δύο προηγούμενα χρόνια). Η δραστική μείωση της ηρωίνης διαφαίνεται και μέσα από τις κατασχέσεις αφού ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Μαθητές και τζόγος

Σε ότι αφορά τον μαθητικό πληθυσμό των ηλικιών 15-16 ετών και τη χρήση αλκοόλ, την ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια και το αλκοόλ, από την έρευνα προέκυψαν τα εξής:

Το 18% του μαθητικού πληθυσμού ανέφερε ότι κάπνιζε κατά τον τελευταίο μήνα, ποσοστό που είναι ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ελαφρώς χαμηλότερο είναι αυτό το ποσοστό και από τον μέσο όρο της έρευνας.

Αντίθετα η εν λόγω κατηγορία μαθητών έχει υπερβεί «κατά πολύ» τον μέσο όρο της έρευνας σε ό,τι αφορά την ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια. Συγκεκριμένα το 22% του δείγματος ανέφερε ότι έχει στοιχηματίσει χρήματα στο διαδίκτυο τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 27% έπαιξε τυχερά παιχνίδια εκτός διαδικτύου.

Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ, γενικά παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση από μαθητές και ιδιαίτερα στην υπέρμετρη κατανάλωση (δηλαδή πέντε ή περισσότερα ποτά σε μια περίσταση κατά τον τελευταίο μήνα). Μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών καταγράφηκαν διαφοροποιήσεις, με κύρια ότι παρατηρήθηκε «ανησυχητική» αύξηση ανάμεσα στα κορίτσια.


Σχετικά με τις παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες, εννέα στους δέκα μαθητές ανέφεραν ότι δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση τέτοιων ουσιών. Σε σχέση με το έτος 2011 παρατηρείται μια σταθεροποίηση σχετικά με τη χρήση κάνναβης ανάμεσα στους μαθητές, αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει για τα κορίτσια αφού και εδώ εμφανίζεται μια μικρή αύξηση.


Συγκριτικά με τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Κύπρος βρέθηκε πιο χαμηλά από τον μέσο όρο της.
Σημειώνεται περαιτέρω ότι με βάση τα στοιχεία αίτησης θεραπείας για το 2016, ο συνολικός αριθμός των χρηστών οπιούχων ουσιών υπολογίστηκε στα 838 άτομα, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1.161 άτομα).

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε σε ηλικία 113 ετών ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο

Πολίτης News, 20.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απόπειρα φόνου στην Αγλαντζιά- Συνελήφθη 56χρονος

Πολίτης News, 20.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάμπος Χρυσοστόμου: Ευκαιρία εργοδότησης σε 85 χώρες από τον IASTE

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 20.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή