Εξαγγέλλει... ονειρεύεται και βεβαίως... καταγγέλλει

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Smart city η Πάφος: Το όραμα του Φαίδωνα για την επόμενη πενταετία - "Καλώ τους πολίτες της Πάφου μα αξιολογήσουν το έργο μου"

Τα τελευταία δύο χρόνια στην Πάφο συντελείται ένα θαύμα. Ό,τι δεν έγινε τα τελευταία 30 χρόνια γίνεται αυτό το διάστημα, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα της πόλης. Αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τη συγκυρία, το ότι η Πάφος έλαβε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, τη βελτίωση των οικονομικών του κράτους και τα αδιάθετα κονδύλια, καθώς και την προεργασία που έγινε από τις ομάδες εθελοντών του Πάφος 2017, ο Φαίδωνας Φαίδωνος κατάφερε να προωθήσει όλα τα έργα και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους. Εξαγγέλλοντας μέσω του «Π» και επίσημα την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος καλεί τους πολίτες να αξιολογήσουν το έργο του όσο πιο αυστηρά γίνεται. Παράλληλα αποκαλύπτει το όραμά του για την επόμενη πενταετία. Διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει απτόητος και με κάθε τίμημα να καταγγέλλει κάθε σκάνδαλο διαφθοράς δημόσιων λειτουργών και διαπλοκής που πέφτει στην αντίληψή του. Φέρνει επίσης στην επιφάνεια το σκάνδαλο των σκανδάλων, όπως το χαρακτηρίζει, που είναι οι τροποποιήσεις των πολεοδομικών ζωνών στην Πάφο και την υπόλοιπη Κύπρο, αποκαλύπτοντας πως σε μία περίπτωση στην Πάφο μετρούσαν μίζα ενός εκατομμυρίου με ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τα χαρτονομίσματα.

 

Ανεξάρτητος

 

Εξαγγέλλοντας την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του μέσω του «Πολίτη», ο κ. Φαίδωνος αναφέρει: «Επαναδιεκδικώ τη δημαρχία της πόλης και καλώ τους πολίτες να αξιολογήσουν αν σε αυτά τα δύο χρόνια που είμαι δήμαρχος έκανα πράξη όλα όσα είχα υποσχεθεί». Η ανεξαρτησία, όπως δηλώνει, δεν είναι σύνθημα κενού περιεχομένου, αλλά το απέδειξε στην πράξη και στην καθημερινή διαχείριση όλων των υποθέσεων του δήμου. Για να προσθέσει: «Η κομματική προτίμηση οποιουδήποτε δημότη δεν παίζει για μένα κανέναν ρόλο στην αντιμετώπισή του και με τον ίδιο τρόπο διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να πολιτεύομαι και στο μέλλον. Ο υπερκομματικός μου ρόλος ως δημάρχου είναι αδιαπραγμάτευτος, και οι δημότες της Πάφου έχουν όλοι ισότιμη μεταχείριση, ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα ή την οικονομική τους επιφάνεια. 'Ημέτεροι' για μένα δεν υπάρχουν».

 

Μιλούν τα έργα

 

Αυτή την περίοδο στην Πάφο εκτελούνται 16 μικρά και μεγάλα έργα με κόστος πέραν των 45 εκατ. ευρώ. Τα πιο σημαντικά έργα αφορούν τον παραδοσιακό πυρήνα στον οποίο δεσπόζουν τα νεοκλασικά κτήρια, το ρημαγμένο και εγκαταλελειμμένο για χρόνια ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, καθώς επίσης και την ξεχασμένη και υποβαθμισμένη πρώην τουρκοκυπριακή συνοικία του Μουττάλλου. Παράλληλα αναβαθμίζεται η παραδοσιακή αγορά και η Πάφος αποκτά σύγχρονο θέατρο και άλλους δύο χώρους για τον πολιτισμό, και όχι μόνον, όπως είναι το πρώην Αττικόν και το Χάνι του Ιμπραχήμ. Είναι παραδεκτό από όλούς ότι αυτήν την περίοδο στην Πάφο εκτελούνται παρεμβάσεις αυτού του μεγέθους για πρώτη φορά από τη δεκαετία του '50. Με την ολοκλήρωση των έργων, τα οποία έχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και μέχρι τώρα τηρούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό, η Πάφος θα είναι μια άλλη πόλη το 2017. Τα περισσότερα και πιο ουσιαστικά έργα θα είναι έτοιμα τέλη του Δεκέμβρη και αρχές του 2017.

 

Για τον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος «τα έργα από μόνα τους δεν μπορούν να αλλάξουν την πόλη», γι' αυτό, όπως τονίζει, «προωθούνται παράλληλα βελτιώσεις των προσόψεων σε όλα τα κτήρια της περιοχής και ιδιαίτερα στα τ/κ, τα οποία ιδιαίτερα στην περιοχή της αγοράς είναι εκατοντάδες καταστήματα». Παράλληλα, για να ζωντανέψουν όλοι αυτοί οι χώροι που δημιουργούνται, χρειάζονται κόσμο. Πέρα από την ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία άρχισε να εκδηλώνεται, ο Δήμος Πάφου προωθεί μια πολιτική αξιοποίησης, ως πανσιόν, όλων των ορόφων στα τ/κ κτήρια, πυκνά δρομολόγια λεωφορείων απευθείας στο κέντρο της πόλης από τις τουριστικές περιοχές, και την παροχή διευκολύνσεων και κινήτρων στους επισκέπτες. Μία ακόμη καινοτομία που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Πάφο με πρόταση του κ. Φαίδωνος αφορά τα τουρκοκυπριακά καταστήματα τα οποία οι δικαιούχοι και όσοι πληρούν κριτήρια θα έχουν την υποχρέωση να τα ανακαινίσουν και μάλιστα να τα λειτουργήσουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για προκαθορισμένες χρήσεις. «Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας αναμόρφωσης και αναβάθμισης της πόλης», αναφέρει στον Π ο κ. Φαίδωνος, «προωθείται η μετακίνηση των πρατηρίων βενζίνης, η δημιουργία ή αναβάθμιση 10 χώρων πρασίνου και η διαμόρφωση των εισόδων της πόλης. Περαιτέρω, βελτιώνεται ολόκληρο το βασικό οδικό δίκτυο που είχε καταστραφεί από την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος. Μόνον από τον Δήμο Πάφο τα τελευταία δύο χρόνια διατέθηκε ποσόν πέραν του ενός εκατομμυρίου για την επίστρωση δρόμων με πρέμιξ. Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι η καθαριότητα της πόλης και ο ευπρεπισμός. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Δήμος Πάφου εξαφάνισε το δάσος με τις ταμπέλες και διαφημιστικές πινακίδες. Απομακρύνθηκαν συνολικά 1.500 παράνομες ταμπέλες οι οποίες έκρυβαν προσόψεις ακόμη και διατηρητέων κτηρίων».

Πέρα από το κέντρο της πόλης και τα έργα αναπλάσεων σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλα έργα τα οποία θα συμβάλουν στη νέα, αναβαθμισμένη εικόνα της Πάφου. Τα έργα αυτά είναι η επέκταση του Δικαστικού Μεγάρου, των νέων κτηρίων της Αστυνομίας, η αναβάθμιση του μουσείου και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Ωστόσο, όλα αυτά για τον κ. Φαίδωνος δεν είναι αρκετά, διότι όπως τονίζει όλα αυτά έπρεπε να είχαν γίνει πριν από 20 χρόνια και είναι τα αυτονόητα. «Το μεγάλο στοίχημα», όπως επισημαίνει, «είναι να σχεδιαστούν από τώρα έργα για την επόμενη δεκαετία. Οι δύο μεγάλες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται άμεσα και διατέθηκαν κονδύλια από τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2016 αφορούν τα γραμμικά πάρκα στην ανατολική και δυτική πλευρά της Πάφου. Τον Οκτώβριο θα προκηρυχθούν προσφορές για κατασκευαστικά σχέδια για να υλοποιηθούν άμεσα. Σήμερα είναι ρέματα που διασχίζουν κάθετα την Πάφο από τα Κονιά μέχρι τα Λιμνάρια και από τη Μεσόγη μέχρι την παραλιακή περιοχή της Χλώρακας, πνιγμένα στα σκουπίδια και απροσπέλαστα. Ο σχεδιασμός θα προβλέπει πεζόδρομους – ποδηλατόδρομους, φωτισμό, πάρκα και παιδότοπους. Προωθείται επίσης ο δυτικός παρακαμπτήριος, ώστε να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός δακτύλιος της Πάφου, που θα απελευθερώσει τις κεντρικές οδικές αρτηρίες». Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο κ. Φαίδωνος, προωθείται η μελέτη για το παραλιακό μέτωπο από τα Μπάνια μέχρι την πλαζ του ΚΟΤ στη Γεροσκήπου και αρχίζει η υλοποίηση της μελέτης για το δυτικό παραλιακό μέτωπο. Ο στόχος να συνεχίσει η Πάφος να είναι ένας ποιοτικός τουριστικός προορισμός και να μπορεί να κρατήσει το 38% του συνολικού τουριστικού ρεύματος της Κύπρου - ως το κέντρο της τουριστικής βιομηχανίας μπορεί να επιτευχθεί με όλες αυτές τις υποδομές που προωθούνται και την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

 

Το όραμα

 

Οι υποδομές που θα έχει σε έναν χρόνο η Πάφος, για τον κ. Φαίδωνος, για να αξιοποιηθούν χρειάζονται κόσμο, πέρα από τους τουρίστες. Ο δήμος σε συνεργασία με άλλους φορείς ετοίμασε και παρέδωσε σε όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρωμένη και πειστική πρόταση για τη μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο. Η Πάφος, ξεκαθαρίζει ο κ. Φαίδωνος, δεν μπορεί να γίνει Λεμεσός, που είναι το κέντρο υπηρεσιών με το λιμάνι και τον τουρισμού, ούτε και Λάρνακα, η οποία εκτός από τουρισμό είναι κέντρο για τις εταιρείες φυσικού αερίου κ.λπ. Η Πάφος, για τον κ. Φαίδωνος, εκτός από τον τουρισμό «μπορεί να γίνει κέντρο, εκκολαπτήριο για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει διερευνηθεί το ενδεχόμενο αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, για να δημιουργηθούν υποδομές και να δοθούν κίνητρα σε εταιρείες». Ήδη, πρόσθεσε, «έγινε η πρώτη κρούση να αξιοποιηθούν κτήρια και γη που ανήκει στον Συνεργατισμό. Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός περιφερειακού εκκολλαπτηρίου εταιρειών υψηλής τεχνολογίας με τη συνεργασία πόλεων από Ιορδανία, Αίγυπτο και Ισραήλ, με τις οποίες προωθείται η αδελφοποίησή τους με την Πάφο». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Πάφου ξεκίνησε να στηρίζει από τώρα δύο ιδιωτικά φροντιστήρια στα οποία θα διδάσκονται ρομποτική και τεχνολογία, ενώ ανάλογη δραστηριότητα σκοπεύει να αναπτύξει και ο ίδιος ο δήμος. «Η Πάφος θα γίνει μια έξυπνη πόλη - Smart City».

 

Πόλεμος στη διαφθορά

 

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος δηλώνει πως δεν τον ενοχλούν οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί που του προσάπτουν σχετικά με την αποκάλυψη σκανδάλων. Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς, όπως λέει, δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ και τα σκάνδαλα δεν τέλειωσαν. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί στοιχεία για σκάνδαλα, διότι είναι πεποίθησή του είναι πως στην Κύπρο δυστυχώς μόνον με αυτόν τον τρόπο κινητοποιούνται οι κρατικοί μηχανισμοί. Δεν το κάνει διότι κυνηγάει τη δημοσιότητα, αλλά γιατί έχει αποδειχθεί πως μόνον όταν υπάρχει η πίεση της δημοσιότητας ενός σκανδάλου αρχίζουν να κινούνται τα γρανάζια.

 

Διεφθαρμένοι ή μέτριοι

 

Πιστεύει επίσης ο κ. Φαίδωνος πως η σήψη και διαφθορά «είναι υπερκομματικό φαινόμενο και αναπτύχθηκε διαχρονικά εξαιτίας της απουσίας ελέγχου». Εξαιτίας αυτού του γεγονότος η σήψη και διαφθορά εισχώρησε παντού στον κρατικό μηχανισμό και σε όλα τα κυβερνητικά τμήματα, στα καίρια πόστα σταδιακά επικρατούσαν οι επιτήδειοι, οι διεφθαρμένοι και οι μέτριοι. Ο κ Φαίδωνος παραδέχεται ότι έχει δεχθεί παραινέσεις να κοιτάξει τα του οίκου του στην Πάφο και να πάψει να ασχολείται με τη Λάρνακα ή την Αραδίππου. Ο ίδιος όμως πιστεύει πως ως δημόσιο πρόσωπο έχει ευθύνη και υποχρέωση να καταγγέλλει οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή του, είτε αυτό είναι στην Πάφο ή τη Λευκωσία και τη Λάρνακα.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Μετρούσαν τη μίζα με μηχάνημα

 

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συντελέστηκε, σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, αφορά τις τροποποιήσεις των πολεοδομικών ζωνών. Στοιχεία για αυτό το σκάνδαλο δεν γνωρίζει μόνον ο ίδιος, αλλά εκατοντάδες ντιβέλοπερ που έδωσαν οι ίδιοι μίζες σε συγκεκριμένο άτομο της Πολεοδομίας. Ο κ. Φαίδωνος προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και αποκαλύπτει ότι είναι σε γνώση του πως σε μια περίπτωση για την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών η οποία επέφερε κέρδος πολλών εκατομμυρίων «δόθηκε σε στέλεχος κυβερνητικού τμήματος μίζα ενός εκατομμυρίου σε μετρητά των 50 ευρώ και μετρήθηκαν με ειδική μηχανή που χρησιμοποιούν οι τράπεζες».

 

Πανηγύρι της μίζας

 

Οι τροποποιήσεις των πολεοδομικών ζωνών στην επαρχία Πάφου, καταγγέλλει ο κ. Φαίδωνος, μετατρέπονταν σε πανηγύρι της μίζας. «Τα ποσά που δόθηκαν σε μίζες είναι ασύλληπτα και η έκταση της διαφθοράς είχε πάρει εξωφρενικές διαστάσεις. Στο κύκλωμα αυτό κυριαρχούσε το λευκό κολάρο και συμμετείχαν ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι, νομικοί, λογιστές, μελετητές, εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες, και μεταξύ τους επικρατεί ακόμη ο νόμος της σιωπής». Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, μεταξύ αυτών που πήραν μίζες από Παφίτες επιχειρηματίες ήταν και κεντρικοί τραπεζίτες για τα δάνεια που παραχωρούσαν, τα οποία σήμερα είναι όλα μη εξυπηρετούμενα.

 

Καθάρισε ο δήμος

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Πάφου, ο κ. Φαίδωνος πιστεύει «ότι από τα μεγάλα και σοβαρά σκάνδαλα καθάρισε». Υπάρχουν, όπως ανέφερε, άλλα μικρότερης σημασίας θέματα κακοδιαχείρισης και σπατάλης, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται ήδη στη Γενική Εισαγγελία ή την Αστυνομία. Οι σοβαρές υποθέσεις, συνέχισε, ήταν εκεί που υπήρχαν τα δεκάδες εκατομμύρια, όπως στο ΣΑΠΑ, που έγιναν έργα ύψους 180 εκατ. ευρώ και τον ΧΥΤΑ.

 

Δήμαρχος

 

Σε ό,τι αφορά τις φιλοδοξίες του, ο κ. Φαίδωνος δήλωσε πως αυτή την περίοδο δεν σκέφτεται οτιδήποτε άλλο πέρα από τη δημαρχία: «Θέλω να παραμείνω Δήμαρχος της Πάφου για άλλα 5 χρόνια». Από κει και πέρα, όπως είπε, θα είναι παρών στην πολιτική και στα κοινά, όπως ισχύει από την περίοδο που ήταν μαθητής. Ερωτηθείς αν μετάνιωσε για κάτι που έκανε αυτούς τους 20 μήνες που κατέχει τη θέση του δημάρχου, ο κ. Φαίδωνος υποστηρίζει ότι σε όλες τις περιπτώσεις έπραξε ό,τι του υπέβαλλε η συνείδησή του και το δημόσιο συμφέρον. Παραδέχεται ότι ένιωσε πολύ άσχημα σε ορισμένες περιπτώσεις που ήταν αναγκασμένος να πάρει αποφάσεις που έπληξαν διάφορους συμπολίτες του, «όμως δεν είχα άλλη επιλογή, γιατί αυτό επέβαλε το δημόσιο συμφέρον».

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απροθυμία ρύθμισης της πρόκλησης των πολυσυνταξιούχων

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ, 10:24 (τελευταία ενημέρωση 10:24)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δένεια: Νέο μπλόκο τουρκικού στρατού - Αποχώρησαν οι γεωργοί

Πολίτης News, 10:19 (τελευταία ενημέρωση 10:19)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομμάτια ο ενδιάμεσος: Δεν τα βρίσκουν για ευρωεκλογές

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 10:10 (τελευταία ενημέρωση 10:10)

Επιστροφή
στην αρχή