Ευρωπαϊκή διάσταση παίρνουν οι ανακρίσεις δημοσιογράφων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Επιστολή στην Κομισιόν των έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ζητά να σταματήσει η παρενόχληση.

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΤΗΣ / ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Τη θέση της Κομισιόν για το ότι δημοσιογράφοι στην Κύπρο υποβάλλονται σε ανακριτικές καταθέσεις, κατόπιν γραπτών οδηγιών του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ζητούν οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, οι ευρωβουλευτές Νεοκλής Συλικιώτης, Λευτέρης Χριστοφόρου, Τάκης Χατζηγεωργίου, Δημήτρης Παπαδάκης, Ελένη Θεοχάρους και Κώστας Μαυρίδης κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ανακρίσεις στην Κύπρο δημοσιογράφων «ως υπόπτων για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος» σε σχέση με την αναδημοσίευση των emails της τελούσας σε διαθεσιμότητα εισαγγελέως της Δημοκρατίας Ελένης Λοϊζίδου. Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές επικαλούμενοι την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Συντακτών ερωτούν την Κομισιόν εάν έχει γνώση των συγκεκριμένων γεγονότων και ταυτόχρονα εάν η Επιτροπή θεωρεί «πως ενδέχεται να δημιουργούνται προβλήματα στην ελευθεροτυπία και στην ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων στην Κύπρο».

Η επιχειρούμενη εμπλοκή πλέον και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ουσία κορυφώνει το ενδιαφέρον αλλά και την ανησυχία ότι στην Κύπρο έχουν στοχοποιηθεί δημοσιογράφοι αλλά και αυτή η ελευθεροτυπία.

Η επίκαιρη ερώτηση των Κυπρίων ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αντιδράσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

ΟΑΣΕ και ΔΟΔ

Πέρα από την πρόσφατη και συνάμα σαφέστατη τοποθέτηση του εκπροσώπου για την Ελευθερία του Τύπου, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Harlem Desir ότι οι δημοσιογράφοι «δεν πρέπει να ανακρίνονται από την αστυνομία για τη δουλειά τους», πριν από μερικές μέρες και ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) Anthony Bellanger με επιστολή του προς το ΔΣ της ΕΣΚ, υπό τον τίτλο «οι δημοσιογράφοι δεν είναι συνωμότες» εκφράζει, όπως πληροφορούμαστε, την αλληλεγγύη του και την υποστήριξή του προς όσους αγωνίζονται για να λάμψει η αλήθεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Bellanger στην κατακλείδα της επιστολής του –και αφού πρώτα εκθέτει τα γεγονότα με τις ανακρίσεις λειτουργών των ΜΜΕ– καλεί τις αρχές της Κύπρου να σταματήσουν να παρενοχλούν τους δημοσιογράφους ωσάν να είναι εγκληματίες!

Επί του συγκεκριμένου θέματος υπήρξε παρέμβαση και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τύπου και Ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF). Το ECPMF εξέφρασε την ανησυχία του για τις ανακρίσεις στις οποίες υποβλήθηκαν δημοσιογράφοι στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά παρέμβαση στο έργο και την αποστολή τους.

Πρώτος ο Πρόεδρος

Επί τη ευκαιρία, θυμίζουμε ότι για την ουσία του όλου θέματος, δηλαδή για την αναδημοσίευση ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τα ταχυδρομείο της κ. Λοϊζίδου (κυρίως από τον «Π») για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τις διαδικασίες έκδοσης κάποιων Ρώσων, τοποθετήθηκε προ μηνών με σαφήνεια ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης υποδεικνύοντας ότι σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να φταίει ο ταχυδρόμος.

Παρέμβαση επί του ίδιου θέματος έκαμε και η επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου διαχωρίζοντας τα δεδομένα που άπτονται του δημοσίου ενδιαφέροντος από εκείνα που αφορούν την ιδιωτική ζωή ενός πολίτη.

Μόκο τα κόμματα

Στο θέμα των ανακρίσεων δημοσιογράφων, το μόνο πολιτικό κόμμα που είχε το θάρρος και την ευαισθησία να τοποθετηθεί, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τέτοιες πρακτικές, ήταν το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών.
Όλα τα υπόλοιπα κόμματα επέλεξαν για ευνόητους λόγους τη σιωπή!

Ώρα αποφάσεων από Κ. Κληρίδη

Ο γενικός εισαγγελέας, ως προϊστάμενη αρχή της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, αναμένεται να ζητήσει την πειθαρχική της δίωξη από την ΕΔΥ, για την υπόθεση με τα mails που όπως η ίδια ισχυρίζεται υπεκλάπησαν. Ο ιδιώτης δικηγόρος Χρίστος Χριστάκης, αφού μελέτησε το πόρισμα της έρευνας που διεξήχθη από τον διευθυντή Τελωνείων Δημήτρη Χατζηκωστή, ετοίμασε κατηγορητήριο το οποίο απέστειλε στον Κώστα Κληρίδη, για τα περαιτέρω. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Χριστάκης είχε ζητήσει από τον κ. Χατζηκωστή περαιτέρω έρευνα μετά το αρχικό πόρισμα που του είχε διαβιβαστεί. Η ΕΔΥ με τη σειρά της θα εκδικάσει την υπόθεση και θα αποφασίσει είτε επιβολή πειθαρχικών ποινών είτε αθώωση της εισαγγελέως.

Ανακρίσεις δημοσιογράφων

Σε σχέση με τις ανακρίσεις των δημοσιογράφων ο φάκελος πήγε από την Αστυνομία στον κ. Κληρίδη, ο οποίος θα αποφασίσει αν θα ασκήσει ποινικές διώξεις για την αναδημοσίευση των mails της Ε. Λοϊζίδου. Η απόφαση του κ. Κληρίδη θα ληφθεί υπό το φως των αντιδράσεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης των δημοσιογράφων που έχει εκθέσει την Κύπρο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο γενικός εισαγγελέας δεν έχει αναλάβει καμία απολύτως πρωτοβουλία για ποινική έρευνα κατά της εισαγγελέως, εστιάζοντας την προσοχή του μόνο στους δημοσιογράφους και στην ικανοποίηση της απαίτησης της Ρωσικής Εισαγγελίας, του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και της κ. Λοϊζίδου που έκαναν καταγγελίες.

Το θέμα πλέον παρακολουθείται και από οργανισμούς εκτός Κύπρου μετά από καταγγελίες της Ένωσης Συντακτών. Άγνωστο παραμένει τέλος, τι απέγιναν οι καταγγελίες που είχε εξαγγείλει ότι θα κάνει ο γενικός ελεγκτής σε ευρωπαϊκά όργανα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η δικαστική «ανωμαλία» του 1964 επιτείνει το σημερινό αδιέξοδο

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΤΗΣ, 11:17 (τελευταία ενημέρωση 11:17)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόκληση για την Κύπρο η παγκόσμια επιβράδυνση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ, 11:10 (τελευταία ενημέρωση 11:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδηγούσε με 227 χιλ. στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού

Πολίτης News, 10:34 (τελευταία ενημέρωση 10:34)

Επιστροφή
στην αρχή