Ευρωεκλογές: Οι πολίτες επιλέγουν τον νέο πρόεδρο του ΕΚ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /H ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Το Κοινοβούλιο δηλώνει έτοιμο να απορρίψει υποψηφίους για την Προεδρία της Επιτροπής που δεν έχουν οριστεί «κορυφαίοι υποψήφιοι»

Η διαδικασία του «κορυφαίου υποψήφιου», η οποία ίσχυσε για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές του 2014, δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να πουν ποιον προτιμούν για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ένας από αυτούς τους «κορυφαίους υποψηφίους» θα εκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού προταθεί επίσημα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι θα λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε για πρώτη φορά το 2014, όταν ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής. Πέντε ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα είχαν ορίσει τους «κορυφαίους υποψηφίους» τους στις ευρωεκλογές του 2014

Το Κοινοβούλιο δηλώνει έτοιμο να απορρίψει υποψηφίους για την Προεδρία της Επιτροπής που δεν έχουν οριστεί «κορυφαίοι υποψήφιοι»

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο, το Κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι είναι έτοιμο να απορρίψει κάθε υποψήφιο για την Προεδρία της Επιτροπής της ΕΕ που δεν θα έχει οριστεί ως «κορυφαίος υποψήφιος» πριν από τις ευρωεκλογές του 2019. Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι εν ενεργεία Επίτροποι της ΕΕ μπορούν να οριστούν κορυφαίοι υποψήφιοι πριν από τις Ευρωεκλογές χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη θέση τους αλλά τονίζεται ότι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους ανθρώπινους ή υλικούς πόρους της Επιτροπής για δραστηριότητες που σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία.

Μια πιο διαφανής και δημοκρατική διαδικασία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει και αυτή ζητήσει να επαναληφθεί και να βελτιωθεί αυτή η «διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων». Ως το τέλος του 2018, σημειώνει , τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά κόμματα θα πρέπει να ανακοινώσουν «τον υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής που υποστηρίζουν και, ει δυνατόν έως τις αρχές του 2019, το πρόγραμμα του υποψηφίου».

Τα ευρωπαϊκά κόμματα ορίζουν κορυφαίους υποψηφίους

Οι κορυφαίοι υποψήφιοι αναμένεται να οριστούν σε κομματικά συνέδρια, το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2018. Θα αντιπαραθέσουν τις πολιτικές τους απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης σε μία ή δύο ζωντανές τηλεοπτικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το 2019.

Ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα είναι ένα πολιτικό κόμμα που λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το οποίο απαρτίζεται από εθνικά κόμματα που εδρεύουν στα κράτη μέλη. Νέοι κανόνες χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων εγκρίθηκαν τον Απρίλιο του 2018.

#OurEuropeOurFuture

#ΗΕυρώπηΕίναιΤοΜέλλονΜας


Επιστροφή
στην αρχή