Ευρω-σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΕ θα υποχρεώσει την Κύπρο να προχωρήσει σε αλλαγές στο πλαίσιο για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα.

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή έκανε χθες ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστούν μέσα στο 2018 όλα τα εκκρεμή προβλήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, εξέλιξη που επηρεάζει και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η ολοκλήρωση των ελλειπόντων τμημάτων της τραπεζικής ένωσης, με την ενεργοποίηση της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορούν να αλλάξουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό χάρτη. Τα μέτρα πολιτικής που παρουσιάστηκαν χθες έχουν αντίκτυπο και στην Κύπρο, ενώ η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων θα άρει την όποια ανασφάλεια των καταθετών μετά την τραπεζική κρίση του 2013 και το κούρεμα των καταθέσεων.

Τα ΜΕΔ

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που "καίει" την Κύπρο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι εργάζεται ήδη για μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων με στόχο τη μείωση του επιπέδου των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αποτροπή της σώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τη βασική δομή της δέσμης μέτρων είχε παρουσιάσει ο "Π" σε εκτενές δημοσίευμα στις 25 Ιουνίου.

Η δέσμη μέτρων, η οποία αναμένεται να εγκριθεί την άνοιξη του 2018, θα περιλαμβάνει:

- ένα προσχέδιο για τις εθνικές εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων,

- νομοθετικά μέτρα για την περαιτέρω ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την ενίσχυση της δυνατότητας των πιστωτών να ανακτούν αξία από εξασφαλισμένα δάνεια,

- μια έκθεση στην οποία θα εξετάζεται το ενδεχόμενο νομοθετικής πρότασης για τη θέσπιση εκ του νόμου προβλεπόμενων συστημάτων προστασίας προληπτικής εποπτείας κατά των ελλιπών προβλέψεων για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και

- τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της διαφάνειας στα ΜΕΔ στην Ευρώπη.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η Επιτροπή θα υποχρεώσει την Κύπρο να προχωρήσει σε αλλαγές στο πλαίσιο για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα (για να γίνει ταχύτερο στην εκτέλεσή του) και να ψηφίσει τη νομοθεσία για την τιτλοποίηση δανείων, ώστε οι τράπεζες της χώρας να μπορέσουν να μετάσχουν σε μια πανευρωπαϊκή αγορά πώλησης δανείων.

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η επιλογή υπάρχει και σήμερα, αρκεί να βρεθούν τα κεφάλαια. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των προβλέψεων τους τελευταίους μήνες διευκολύνουν θεωρητικά την ίδρυση μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι τράπεζες αναγνωρίζουν επιπλέον ζημιές.

Στην πράξη οι τρεις συστημικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει δομές, είτε εσωτερικά (η Τράπεζα Κύπρου), είτε με σύμπραξη με τρίτους
(Ελληνική Τράπεζα και Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα) που επιτρέπουν μια πιο επιθετική διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Ενιαία προστασία για τους καταθέτες

«Όλοι οι καταθέτες στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης πρέπει να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκι, παρουσιάζοντας την πρόταση για ολοκλήρωση όλων των τμημάτων της τραπεζικής ένωσης έως το 2018.
«Η ολοκληρωμένη τραπεζική ένωση είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και για ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα στηρίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Ντομπρόφκσι και πρόσθεσε:

«Θέλουμε έναν τραπεζικό τομέα που απορροφά τις κρίσεις και επιμερίζει τους κινδύνους μέσω ιδιωτικών διαύλων, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι φορολογούμενοι δεν είναι οι πρώτοι που επιβαρύνονται. Σήμερα παρουσιάζουμε ρεαλιστικές ιδέες για να προχωρήσουν παράλληλα ο επιμερισμός και η μείωση των κινδύνων. Ελπίζουμε ότι οι ιδέες αυτές θα αποτελέσουν γόνιμο έδαφος για προβληματισμό για τους συννομοθέτες της ΕΕ, ώστε να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με τα εναπομένοντα μέτρα έως το 2018», κατέληξε.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διπλό πύρινο μέτωπο στην Αμαλιάδα -Δεκάδες πυροσβέστες και οχήματα

Πολίτης News, 20:17 (τελευταία ενημέρωση 20:17)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άγκυρα: Συνελήφθησαν οι δράστες της επίθεσης στην Αμερικανική Πρεσβεία

Πολίτης News, 19:57 (τελευταία ενημέρωση 19:57)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θετική απάντηση Υπουργού σε εκπαιδευτικούς:Συναντήσεις Τετάρτη-Πέμπτη

Πολίτης News, 19:55 (τελευταία ενημέρωση 19:55)

Επιστροφή
στην αρχή