Ευρεσιτεχνίες και παγκόσμιες πατέντες που έχουν κατοχυρωθεί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Οι ευρεσιτεχνίες που κατοχυρώνει το πανεπιστήμιο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προόδου της επιστήμης και της τεχνολογίας της Κύπρου.

Οι ευρεσιτεχνίες που κατοχυρώνει το πανεπιστήμιο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προόδου της επιστήμης και της τεχνολογίας της Κύπρου. Τέτοια ερευνητικά επιτεύγματα ενδυναμώνουν την οικονομία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του πληθυσμού της Κύπρου. Όπως εξήγησε ο αντιπρύτανης Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, «το πανεπιστήμιο πρωτοστατεί στην έρευνα, τις ευρεσιτεχνίες και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Αξιοποίηση της έρευνας, σημαίνει αξιοποίηση των ευρημάτων, των επινοήσεων, των μεθοδολογιών ως πόρων για επιχειρηματική πρωτοβουλία. Ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων είναι να προωθούν την όσο το δυνατόν ευρύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του συστήματος έρευνας και επινόησης στην ελεύθερη αγορά. Οι συνέργειες πανεπιστημίου-επιχειρήσεων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια».

Ο «Π» παραθέτει μερικά παραδείγματα ευρεσιτεχνιών:

• Ο καθηγητής Πάνος Ραζής του Τμήματος Φυσικής απέκτησε διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια νέα μέθοδο αναγνώρισης βιομετρικών χαρακτηριστικών (π.χ. δακτυλικά αποτυπώματα), βασισμένη στη νέα τεχνολογία Fiberoptical CCDs. Το σχέδιο αναπτύσσεται από την εταιρεία DactoLive, στο ERMIS Research and Incubator Center.

• Ο καθηγητής Γεώργιος Αρχοντής του Τμήματος Φυσικής έχει υποβάλει για έγκριση μια ευρεσιτεχνία σε σχέση με την αξιοποίηση υπολογιστικών μοντέλων κατά τον σχεδιασμό φαρμάκων.

• Ο καθηγητής Άγγελος Μ. Ευσταθίου του Τμήματος Χημείας έχει κατοχυρώσει οκτώ διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε καταλυτική αντιρρυπαντική τεχνολογία (αντιμετώπιση εκπομπών οξειδίων αζώτου από τη βιομηχανία). Οι επινοήσεις του κ. Ευσταθίου βρίσκουν εφαρμογές σε καταλύτες αυτοκινήτων ή άλλων μηχανών που εκπέμπουν αέρια στην ατμόσφαιρα. Για την εμπορική αξιοποίηση αυτών των ευρεσιτεχνιών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει υπογράψει εμπορική συμφωνία 15 χρόνων με τη γερμανική εταιρία Linde Engineering AG.

• Επιπλέον, έχουν κατοχυρωθεί ακόμη τρεις ευρεσιτεχνίες από άλλα μέλη του Τμήματος Χημείας. Για παράδειγμα η πατέντα του επίκουρου καθ. Νικόλαου Χρονάκη στη σύνθεση φουλερινικών παραγώγων είναι χρήσιμη σε υποψήφια φάρμακα για την προστασία του νευροτοξικού τραυματισμού και αποτελεσματικά ως αντιοξειδωτικά με νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

• H επίκουρη καθηγήτρια Κωνσταντίνα Καπνίση έχει κατοχυρώσει μια ευρεσιτεχνία η οποία αφορά τη χρήση πολυμερών τασιενεργών ουσιών στην ηλεκτροχρωματογραφία τριχοειδούς ανοικτού σωλήνα για διαχωρισμό εναντιομερών και άλλων ουσιών. Οι τριχοειδείς στήλες τετηγμένου διοξειδίου του πυριτίου επικαλύπτονται με λεπτές στρώσεις φυσικών προσροφούμενων φορτισμένων πολυμερών με τη μέθοδο επικάλυψης πολλαπλών στρωμάτων πολυηλεκτρολυτών (PEM). Η επικάλυψη PEM γίνεται in situ με εναλλασσόμενες εκπλύσεις θετικά και αρνητικά φορτισμένων πολυμερών, όπου το αρνητικά φορτισμένο πολυμερές είναι ένα πολυμερές τασιενεργής ουσίας.

• Ο επίκουρος καθ. Μιχάλης Αβερκίου του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής της Πολυτεχνικής Σχολής έχει καταθέσει δύο αιτήσεις για κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών στην περιοχή Αγγειογένεσης Καρκίνου.

• Ο επίκουρος καθ. Ηλίας Κυριακίδης του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών καταχώρησε μια πατέντα σε σχέση με την αποθήκευση ενέργειας από εναλλακτικές πηγές.

• Ο επίκουρος καθ. Κωνσταντίνος Κωσταρέλλος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος υπέβαλε αίτηση για μια πατέντα σε σχέση με τον καθαρισμό νερού από φάρμακα και τη διαχείριση αποβλήτων.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Ωκεανογραφικό Κέντρο: 15 ερευνητές πλήρους απασχόλησης

Απασχολούνται περισσότεροι από 15 ερευνητές πλήρους απασχόλησης ενώ τα τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα αντιστοιχούν σε κονδύλια περίπου 2 εκατ. ευρώ.

02 / 10
Επιστροφή
στην αρχή