Ευρ. Συμβούλιο: Καθόρισαν τα βήματα για brexit και μεταναστευτικό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ
Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης εξακολουθεί να αποτελεί κοινό στόχο

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των 28, με την υιοθέτηση του κειμένου των συμπερασμάτων, αλλά και το σύντομο, όπως απεδείχθη, δείπνο των 27 για το Brexit.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση στην οποία προέβησαν στη Συνέχεια οι Πρόεδροι Τουσκ και Γιούνκερ, οι 27 κατά τη διάρκεια του δείπνου, επαναβεβαίωσαν την κοινή τους στρατηγική για τις διαπραγματεύσεις για το brexit, δημιούργησαν την μόνιμη ομάδα διαπραγμάτευσης, που θα αναλάβει τις συνομιλίες με τη Βρετανία, μετά την κοινοποίηση του άρθρου 50. Της ομάδας θα προΐσταται ο Μισέλ Μπαρνιέ και θα συνεργάζεται στενά με την ομάδα των διπλωματών γύρω από τον Πρόεδρο Τουσκ. Σε αυτή την ομάδα δεν θα μετέχει τελικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά την επιστολή Σουλτς (που σε έντονο ύφος το ζητούσε). Ο λόγος εδράζεται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη και τους ρόλους που αποδίδει στους διάφορους κοινοτικούς θεσμούς. Οι 27 πάντως συμφώνησαν στην θεσμική βάση των διαπραγματεύσεων και στις βασικές και αδιαίρετες αρχές της κοινής αγοράς, τις οποίες η Βρετανία πρέπει να σεβαστεί, αν επιθυμεί πρόσβαση σε αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτές τις αρχές περιλαμβάνεται και η ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης.

Σε σχέση με τη μετανάστευση οι 28 ενέκριναν το κοινό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας που εκπόνησαν από κοινού η Ελλάδα και η Κομισιόν και χαιρετίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στα πρώτα βήματα για την υλοποίησή του. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την ταχεία υλοποίηση του κοινού σχεδίου δράσης.

Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των συμφώνων με πέντε αφρικανικές χώρες καταγωγής ή διέλευσης και για την αυξανόμενη οικειοποίηση από τις χώρες εταίρους. Με βάση την κτηθείσα πείρα, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα πρόσθετων συμφώνων ή άλλων μορφών συνεργασίας, λαμβανομένων υπόψη των διαθέσιμων πόρων. Τέλος οι 28 υπενθυμίζουν ότι είναι σημαντικό να τεθούν επαρκείς πόροι στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης εξακολουθεί να αποτελεί κοινό στόχο. Οι συνεχείς προσπάθειες των τελευταίων μηνών για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου ανέδειξαν ορισμένους τομείς σύγκλισης, ενώ άλλοι τομείς χρήζουν περαιτέρω εργασιών. Με βάση τις εργασίες αυτές, το Συμβούλιο καλείται να ολοκληρώσει τη διαδικασία με σκοπό την επίτευξη συναίνεσης ως προς την πολιτική ασύλου της ΕΕ κατά την εισερχόμενη Προεδρία.

Όπως εξήγησε τόσο ο Πρόεδρος Τούσκ, όσο και ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, η επόμενη προεδρία (τη Μάλτας) θα πρέπει να συνεχίσει την εσωτερική διεργασία στην ΕΕ για την οριοθέτηση της λεγόμενης "αποτελεσματικής αλληλεγγύης", δηλαδή της αλληλεγγύης στο προσφυγικό, χωρίς υποχρεωτικά ποσοστά μεταγκατάστασης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: 35 νεκροί από επίθεση του Ισλαμικού Κράτους

Πολίτης News, 16:47 (τελευταία ενημέρωση 16:47)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισπανία: 408 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο στη διάρκεια του Σ/κ

Πολίτης News, 16:35 (τελευταία ενημέρωση 16:35)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγωδία στην Πάφο: Νεκρός 33χρονος σε νέο οδικό δυστύχημα

Πολίτης News, 16:11 (τελευταία ενημέρωση 16:11)

Επιστροφή
στην αρχή