«Ευλογημένο» ναι για τη Γεροσκήπου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις αρχιεπισκοπικές μπίζνες - Θα συνυπάρξουν «αρμονικά» οι αρχαιότητες με τις χλιδάτες πισίνες

Το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε πράσινο στην Πολεοδομία να εκδώσει την πολεοδομική άδεια στον Αρχιεπίσκοπο για την ανέγερση των δύο πολυκατοικιών στα παραλιακά τεμάχια στη Γεροσκήπου. Αν και στην Πολεοδομία εκκρεμούσε η κατάθεση απόψεων από διάφορα κυβερνητικά τμήματα, όπως είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, το Υπουργικό Συμβούλιο έσπευσε να δώσει τις αιτούμενες χαλαρώσεις στον Αρχιεπίσκοπο για την ανάπτυξη. H επιστολή του Υπ. Εσωτερικών προς την Πολεοδομία που αποκαλύπτει ο «Π» φέρει ημερομηνία 2 Ιανουαρίου. Να σημειωθεί πως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει καταθέσει στην Πολεοδομία τη θέση ότι δεν επιτρέπεται η ανέγερση κτηρίων ύψους πέραν των 45 μέτρων για λόγους ασφαλείας. Στην επιστολή της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σημειώνει ότι το ψηλότερο σημείο της ανάπτυξης δεν θα υπερβαίνει τα 45 μέτρα από τη θάλασσα συμπεριλαμβανομένων κεραιών τηλεόρασης, ηλιακών πλαισίων, αλεξικέραυνων, ντεπόζιτων νερού και αεροναυτικών φανών. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι οι αρχιτέκτονες του έργου θα υποβάλουν νέα σχέδια. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου αφού είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων στο οποίο υπέβαλε σχετικό αίτημα για την ανάπτυξη η Αρχιεπισκοπή και η εταιρεία Atum Developments.

Προηγούμενο


Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επιτρέπεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης από το ένα τεμάχιο στο άλλο και η δυνατότητα ανέγερσης διαμερισμάτων. Αυτού του είδους η ανάπτυξη δεν επιτρέπεται βάσει του Τοπικού Σχεδίου Πάφου στο οποίο περιλαμβάνεται και η Γεροσκήπου. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για μια άλλου είδους ανάπτυξη από αυτή που προέβλεπε το Τοπικό Σχέδιο και το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν και άλλοι επιχειρηματίες ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου και ζητήσουν να κτίσουν στην παραλιακή περιοχή αντί για ξενοδοχεία των 4 ή 5 ορόφων, όπως γινόταν μέχρι τώρα, 12ώροφες οικοδομές με διαμερίσματα. Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος ώστε να δημιουργηθεί από τη Γεροσκήπου μέχρι την Πάφο ένα μεγάλο παραλιακό τείχος που θα κρύβει τη θάλασσα ακόμη και από τις υψηλότερες κορυφές των δύο δήμων. Στην Πάφο το μόνο σημείο που είναι ελεύθερο προς τη θάλασσα, και δεν υπάρχουν οικοδομές μπροστά από τον δρόμο, είναι η περιοχή από τα Μπάνια μέχρι το Κάστρο και το Αρχαιολογικό Πάρκο.

Πισίνες και αρχαιότητες


Η έκθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων κατατέθηκε στην Πολεοδομία στις 18 Δεκεμβρίου. Όπως είχε αποκαλύψει ο «Π» το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν έφερε ένσταση για την ανέγερση των δύο πολυκατοικιών με τα διαμερίσματα, παρότι όπως αναφερόταν στην επιστολή στο ανατολικό τεμάχιο διαπιστώθηκε ότι εντοπίστηκε η προέκταση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων που είχαν έλθει στο φως σε προηγούμενες ανασκαφές. Ωστόσο, σημειωνόταν ότι «το μεγαλύτερο τμήμα του τεμαχίου μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν περιέχει αρχαιότητες λόγω σημαντικών επεμβάσεων και αλλοιώσεων των αρχαιολογικών στρωμάτων». Σε ό,τι αφορά το τεμάχιο στο οποίο είχε χωροθετηθεί το ξενοδοχείο, μετά την έκθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων οι μελετητές θα προβούν σε αλλαγές των σχεδίων ώστε να προστατευτούν τα κατάλοιπα των ελληνιστικών κτηρίων που εντοπίστηκαν στη διερευνητική ανασκαφή. Ουσιαστικά το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν φέρει ένσταση για την ανάπτυξη ούτε του ξενοδοχείου, εκτός από τους περιορισμούς που θέτει σε ό,τι αφορά την προστασία των ελληνιστικών κτισμάτων. Θα συνυπάρχουν δηλαδή οι αρχαιότητες με τα πολυτελή διαμερίσματα και τις πισίνες του ξενοδοχείου. Αυτή η τακτική του Τμήματος Αρχαιοτήτων εφαρμόστηκε και παλαιότερα με το mall στην Πάφο αλλά και ανέγερση ξενοδοχείων στην τουριστική περιοχή όπου αρχαίοι τάφοι είναι στους χώρους στάθμευσης.

Ετοιμότητα για αναπροσαρμογές σχεδίων

Συνεργάζεται η εταιρεία

Η εταιρεία, με επιστολή της προς την Πολεοδομία, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, παρουσιάζεται έτοιμη να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις για αναπροσαρμογή των σχεδίων της ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται σε επιστολή που έχει αποσταλεί στις 15 Νοεμβρίου, ο αιτητής συμφωνεί και αποδέχεται ότι σε περίπτωση εντοπισμού άλλων αρχαιοτήτων θα γίνουν από μέρους των μελετητών όλες οι απαραίτητες αναπροσαρμογές των αρχιτεκτονικών σχεδίων ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η διάσωση και κατάλληλη προβολή τυχόν αρχαιοτήτων. Με δεδομένα τα πιο πάνω απομένει τώρα μόνον η τροποποίηση των σχεδίων που είχαν κατατεθεί αρχικά ώστε να εξασφαλιστούν οι σχετικές πολεοδομικές άδειες και στη συνέχεια να εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες. Ο Δήμος Γεροσκήπου είχε ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες αναμένεται να εξεταστούν όταν εκδοθούν οι σχετικές άδειες. Πάντως το Υπουργικό Συμβούλιο στην απόφαση για τη χαλάρωση προνοεί ότι η εταιρεία θα δώσει στον Δήμο ως αντισταθμιστικό όφελος 80.000 ευρώ.

Σιώπησε ο Αρχιεπίσκοπος

 

Υπενθυμίζεται πως αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο Τμήμα Αρχαιοτήτων όταν ενημερώθηκε ότι απαιτούσε να γίνουν διερευνητικές ανασκαφές στο τεμάχιο που είχαν εντοπιστεί τα κατάλοιπα των ελληνιστικών κτηρίων. Είχε απειλήσει μάλιστα ότι θα έπαιρνε ο ίδιος τρακτέρ και θα τα ισοπέδωνε όλα. Στη συνέχεια βέβαια, και υπό το βάρος της κατακραυγής που υπήρξε άλλαξε τακτική, δηλώνοντας πως θα συνεργαζόταν με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, προφανώς λόγω και των διαβεβαιώσεων που είχε λάβει. Έκτοτε δεν επανήλθε στο θέμα, παρότι μεσολάβησαν αρκετοί μήνες και ουσιαστικά καθυστέρησαν τους σχεδιασμούς.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακιντζί: Ίσως τον Νοέμβριο ανοίξουν τα οδοφράγματα Δερύνειας-Απλικίου

Πολίτης News, 21.10.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόσκληση Σαλβίνι στον Γάλλο ΥΠΕΣ να επισκεφθεί τη Ρώμη

Πολίτης News, 21.10.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιράκ: Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν κέρδισε τις βουλευτικές

Πολίτης News, 21.10.2018

Επιστροφή
στην αρχή