Έβαλαν κοινό ορόσημο το τέλος του 2016 Ερντογάν και Ακιντζί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Αν και δεν έγιναν συγκεκριμένες δημόσιες αναφορές στις εγγυήσεις, η εξεύρεση κοινής γραμμής απασχόλησε την κατ' ιδίαν συζήτηση Ερντογάν και Ακιντζί.

Την κρισιμότητα των επόμενων συναντήσεων, τη στήριξη της Τουρκίας σε μια δίκαιη και διαρκή λύση και κυρίως την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας εντός του 2016 τόνισαν στις δημόσιές τους δηλώσεις μετά από συνάντηση τριών σχεδόν ωρών ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ενώ απέφυγαν να κάνουν δημόσιες αναφορές στο κυριότερο ζήτημα της κατ’ ιδίαν συζήτησης, τη γραμμή της τουρκικής πλευράς στο θέμα των εγγυήσεων.

Εκτός από το θέμα των εγγυήσεων σε σχέση με τις επόμενες συναντήσεις των ηγετών στις διακοινοτικές συνομιλίες, στην κατ’ ιδίαν συζήτηση διάρκειας μιάμισης ώρας μεταξύ των Ερντογάν και Ακιντζί, αλλά και στο δείπνο εργασίας που ακολούθησε με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών, κεντρικό θέμα ήταν και η συνεργασία των δύο πλευρών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Κάτι που διαφάνηκε και από τις δημόσιες αναφορές Ακιντζί και Ερντογάν στη στήριξη που οι Τ/Κ έδωσαν στην τουρκική κυβέρνηση, αλλά και στο μήνυμα που έστειλε, αστειευόμενος, ο Τ/Κ ηγέτης πως στην «ΤΔΒΚ» δεν είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο το κυνήγι μαγισσών.

«Ωφέλιμη συνάντηση»
Μιλώντας πρώτος, ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη λύσης για να διασφαλιστούν «τα δικαιώματα και η ασφάλεια» των Τ/Κ, καθώς και ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά στηρίζουν μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Σημειώνοντας πως οι προσπάθειες γίνονται προς την κατεύθυνση να ιδρυθεί «ένας νέος συνεταιρισμός» στον οποίο οι δύο πλευρές να ζήσουν στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ, πρόσθεσε πως μετά από μια λύση «θα αναδειχθεί η πραγματική δυναμική της Κύπρου», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να επιδειχθεί πολιτική κατανόηση και ευελιξία. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, με στόχο να επιτευχθεί σταθερότητα και γαλήνη στο νησί και την περιοχή» είπε ακόμα ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για μια «πολύ ωφέλιμη» συνάντηση σημειώνοντας πως η στενή επαφή των δύο πλευρών θα συνεχιστεί, ενώ έκανε λόγο για κρίσιμη καμπή, επαναλαμβάνοντας ότι ή θα βρεθεί λύση πριν από το τέλος του 2016 ή θα κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας, λόγω των εκλογών στις ελεύθερες περιοχές, ενώ, «παρά τις προειδοποιήσεις, θα πυροδοτηθούν νέες εντάσεις στο πεδίο που έχουν δικαιώματα και οι Τ/Κ», όπως είπε, αναφερόμενος στο φυσικό αέριο. Τα τρία βασικά στοιχεία που χρειάζονται για μια συμφωνία, τόνισε, είναι «ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια».

Δεν έχουμε FETO
Νωρίτερα, ο κ. Ακιντζί και η διαπραγματευτική του ομάδα είχαν συναντήσεις, μετά τις οποίες δεν έγιναν δηλώσεις, και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, παρουσία και του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ακόμα, ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ενώ επισκέφθηκε και την Εθνοσυνέλευση και το τμήμα Ειδικών Δυνάμεων της Ασφάλειας στην Άγκυρα, που βομβαρδίστηκαν τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ερωτηθείς στην Εθνοσυνέλευση για τυχόν δραστηριότητες του κινήματος Γκιουλέν (FETO) στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί απάντησε πως στα κράτη δικαίου όλες οι ενέργειες γίνονται σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς. Δεν τίθεται θέμα ανοχής, ανέφερε, προσθέτοντας όμως πως «δεν πρέπει μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά». Ερωτηθείς εκ νέου, αργότερα, για το θέμα, σημείωσε πως δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής η όποια διασύνδεση της FETO στην «ΤΔΒΚ».

Κουτσομπολιό και... κουνούπια
Ξεκάθαρα υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης τάχθηκε, όπως άλλωστε είχε κάνει και αμέσως μετά την απόπειρα ανατροπής της στις 15 Ιουλίου ο κ. Ακιντζί, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των Τ/Κ και χαρακτηρίζοντας έπος τον αγώνα του τουρκικού λαού κατά του πραξικοπήματος, ενώ και ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως δεν θα ξεχάσει τη στήριξη των Τ/Κ.

Ο κ. Ακιντζί πάντως άφησε την αιχμή του, χρησιμοποιώντας μια αναφορά στην Κύπρο του Τούρκου ποιητή Ναμίκ Κεμάλ, ο οποίος είχε εξοριστεί στην Αμμόχωστο τον 19ο αιώνα από τον τότε σουλτάνο και ο οποίος είχε γράψει πως το νησί είναι διάσημο για δύο πράγματα: το κουτσομπολιό και τα κουνούπια. «Η Κύπρος είναι ένα μικρό μέρος. Είναι ένα μέρος που υπάρχουν πολλά κουτσομπολιά. Δεν θέλουμε να κατηγορηθούν αθώοι άνθρωποι, ούτε κι εσείς εδώ θέλετε», είπε ο Τ/Κ ηγέτης απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο.

Άλλο το ’60
Οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές από αυτές του 1960, είχε σημειώσει κατά την αναχώρησή του για την Άγκυρα το βράδυ της Τρίτης ο Τ/Κ ηγέτης. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Γιλντιρίμ ότι «οι εγγυήσεις δεν είναι καν θέμα των διαπραγματεύσεων», ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται μια διαδικασία σε εξέλιξη. Υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωση του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως, εάν βρεθεί μια φόρμουλα που δεν θα πλήττει το αίσθημα ασφάλειας των Τ/Κ, τότε θα ληφθεί υπόψη, σημείωσε πως οι συνθήκες του 1960 και του 2016 είναι διαφορετικές, επισημαίνοντας πως σήμερα θα υπάρξει μια τ/κ Αστυνομία που δεν υπήρχε το 1960 και μια τ/κ συνιστώσα πολιτεία στον βορρά. «Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες. Θα τα συζητήσουμε. Θα μιλήσουμε και με την Τουρκία. Θα πούμε εμείς την ανάγκη μας για ασφάλεια, και η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα θέσει τις δικές της σκέψεις, ανάγκες» κατέληξε.

 

Σπέχαρ: Πρώτες σκέψεις για το πώς τα ΗΕ θα στηρίξουν ενδεχόμενη λύση

«Εξαρτάται τι θα ζητήσουν οι ηγέτες»

Λεπτομερώς θα πρέπει να εξετάσουν τα Ηνωμένα Έθνη τον ρόλο τους στη στήριξη της εφαρμογής μιας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ σε συνέντευξή της στο μπλογκ του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, «Politically Speaking».

Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, η οποία διαδέχθηκε τη Λίζα Μπάτενχαϊμ τον Ιούνιο, σημείωσε πως υπάρχουν ήδη εδώ και λίγο καιρό ενδείξεις από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας πως αναμένει να υπάρξει σχεδιασμός για το πώς θα κινηθούν τα ΗΕ σε περίπτωση λύσης.

«Έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται κάποιες σκέψεις. Την ίδια ώρα πολλά θα εξαρτηθούν, κατά κύριο λόγο, από το τι θα ζητήσουν από εμάς οι ηγέτες καθώς και από το πλαίσιο της προτεινόμενης λύσης στην οποία θα καταλήξουν» αναφέρει η κ. Σπέχαρ.

Ερωτηθείσα για το πώς θεωρεί πως η μέχρι σήμερα εμπειρία της στη Διεύθυνση Πολιτικής και Διαμεσολάβησης των ΗΕ θα τη βοηθήσει στα νέα της καθήκοντα, η κ. Σπέχαρ αναφέρει ότι λόγω της προϋπηρεσίας της έχει μια μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση της σημασίας του να «παίρνεις μαθήματα» και του να εντοπίζεις και να εφαρμόζεις βέλτιστες πρακτικές.
«Αυτός είναι ένας τομέας που με ενδιαφέρει στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων μου στην Κύπρο. Δεδομένου ότι τα ΗΕ βρίσκονται στο νησί εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε ασχοληθεί με ως επί το πλείστον τα ίδια θέματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε να αντλήσουμε πολλά μαθήματα από το παρελθόν από διάφορες οπτικές γωνίες», σημείωσε.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη, δηλώνει στον «Π» ο ΥΠΟΙΚ

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε για μια γυναίκα που στραγγαλίστηκε δεν γρηγορεί η δικαιοσύνη

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Win-win για Freshfields - Αθώος ο Χάρης,ο ΓΕ δικαιολόγησε τον Οδυσσέα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή