Έτσι θα τρέξουν για Βασιλικό - Το Υπουργικό ενέκρινε χθες το προσχέδιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνουν το κράτος, ο Δήμος Λάρνακας και οι εταιρείες καυσίμων μέσα από το μνημόνιο για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων

Συγκεκριμένη διαδικασία παρακολούθησης της εφαρμογής των χρονοδιαγραμμάτων για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από την ακτογραμμή της Λάρνακας στο Βασιλικό προβλέπει το μνημόνιο που ενέκρινε χθες το Υπουργικό και θα υπογραφεί σύντομα από τα εμπλεκόμενα μέρη.


Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, η καθοδηγητική επιτροπή που συστάθηκε από το Υπουργικό στις 7/3/2018 θα έχει αρμοδιότητα να ελέγχει και να παρακολουθεί την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης στο Προεδρικό και την πρόοδο του έργου της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Η καθοδηγητική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν οι γενικοί διευθυντές των Υπουργείων Ενέργειας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας και Εργασίας, θα ενημερώνει επίσης τη διυπουργική επιτροπή (υπουργοί Ενέργειας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Γεωργίας). Με τη σειρά της, η διυπουργική επιτροπή θα προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες προς επίλυση ζητημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μνημονίου. Σύμφωνα με το μνημόνιο, θα συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο η καθοδηγητική επιτροπή.

Έκθεση προόδου

Ο υπουργός Ενέργειας, ως πρόεδρος της διυπουργικής επιτροπής, θα υποβάλλει κάθε τρεις μήνες στο Υπουργικό έκθεση προόδου για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, θα ενημερώνει (ανά τρίμηνο) το Υπουργικό για την τήρηση των τριών βασικών χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν τη μετακίνηση (μεταβατική και οριστική) των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και τη μετακίνηση των υποδομών υγραερίου. Θα ενημερώνει, επίσης, για ζητήματα που προέκυψαν και δυσχεραίνουν το έργο της μετακίνησης και προβλήματα που ήδη επιλύθηκαν.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, τη γενική αρμοδιότητα για τον συντονισμό και την εφαρμογή, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, της απόφασης για μετακίνηση στο Βασιλικό την αναλαμβάνει η διυπουργική επιτροπή. Θυμίζουμε ότι τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν (με κάποιες επιφυλάξεις του Δήμου Λάρνακας) αφορούν τις 31 Δεκεμβρίου 2019 (για μετακίνηση των υγρών καυσίμων είτε στο τερματικό της VTTV, είτε σε εκείνο της Πετρολίνα, και τα δύο στο Βασιλικό) και τον Δεκέμβριο του 2020 για μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου.

Υποχρεώσεις

Το μνημόνιο προβλέπει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για το κράτος, τον Δήμο Λάρνακας και τις εταιρείες καυσίμων.
Στις υποχρεώσεις του κράτους περιλαμβάνεται η καταβολή αποζημιώσεων για κάποια τεμάχια στην περιοχή Βασιλικού για τα οποία εκκρεμεί η εγγραφή τους στην Κ. Δημοκρατία, η ολοκλήρωση κάποιων εκκρεμουσών απαλλοτριώσεων για επέκταση της ενεργειακής και βιομηχανικής περιοχής Βασιλικού και η υπογραφή με τις εταιρείες καυσίμων σύμβασης μίσθωσης βιομηχανικών οικοπέδων στην ενεργειακή και βιομηχανική περιοχή Βασιλικού. Το κράτος υποχρεούται επίσης να φροντίσει εντός καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων για κατασκευή οδικού δικτύου και του Πυροσβεστικού Σταθμού Βασιλικού και έκδοση, κατά προτεραιότητα, αναγκαίων αδειών για τις νέες εγκαταστάσεις.

Από πλευράς τους, οι εταιρείες υποχρεούνται να υποβάλουν έγκαιρα και χωρίς κενά τις αιτήσεις για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και να προκηρύξουν/κατακυρώσουν έγκαιρα τις προσφορές για την κατασκευή των υποδομών αποθήκευσης, να κατεδαφίσουν όσες εγκαταστάσεις στη Λάρνακα καθίστανται μη αναγκαίες και να υποβάλλουν ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου εργασιών προς την καθοδηγητική επιτροπή.


Τέλος, ο Δήμος Λάρνακας υποχρεούται να εγκρίνει ταχύτατα τις αιτήσεις κατεδάφισης των εγκαταστάσεων στη Λάρνακα που δεν θα είναι αναγκαίες και -κατά κύριο λόγο - την ανανέωση των διαταγμάτων τερματισμού χρήσης των εγκαταστάσεων, σε τριμηνιαία βάση, νοουμένου ότι υλοποιούνται οι υποχρεώσεις των εταιρειών, όπως καταγράφονται στον οδικό χάρτη του μνημονίου.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: 66 οι νεκροί από την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

Πολίτης News, 19.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προδρόμου: Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 19.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουρές και ταλαιπωρία στην αερογέφυρα Μ. Γειτονιάς

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 19.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή