Έτσι θα γίνει η Λευκωσία αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί (δείτε μακέτες)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο μεγάλος (νοερός) περίπατος της Λευκωσίας.... Αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί θα έχουν επιλογές και διεξόδους οι κάτοικοι της πρωτεύουσας

Εάν είναι κάτι που λείπει από τη Λευκωσία, αυτό είναι ένας μεγάλος περίπατος. Και τι δεν θα έδιναν οι Λευκωσιάτες για έναν μόλο όπως αυτόν της Λεμεσού, όπου να μπορούν να συναντώνται, να κοινωνικοποιούνται, να χαλαρώνουν, να γυμνάζονται, να αποφορτίζονται… 

Οι πεζόδρομοι της Λήδρας και της Ονασαγόρου δεν είναι αρκετοί ούτε για να τους περπατήσεις ούτε για να νιώσεις άνετα διανύοντάς τους. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που η κοινωνική ζωή, πολλά μαγαζιά για έξοδο και η πλειονότητα των δράσεων έχουν μεταφερθεί στην εντός των τειχών πόλη, σε μια σταλιά τόπο και μάλιστα μοιρασμένο, πνίγοντας κτήρια και επισκέπτες.

Στα χαρτιά, ωστόσο, υπάρχουν σχεδιασμοί οι οποίοι όταν (και εάν) υλοποιηθούν μπορούν να δώσουν επιλογές και διεξόδους στους κατοίκους της πρωτεύουσας αναβαθμίζοντας την ποιότητα της καθημερινής ζωής τους.

Πλατεία Ελευθερίας - ΓΣΠ

Το κέντρο της Λευκωσίας είναι σήμερα τριχοτομημένο. Κι εξηγούμαι: από τη μια είναι η ύπαρξη της πράσινης γραμμής - βασικό έργο που θα δώσει ανάσα στην πόλη είναι η επανένωσή της, που θα δώσει λύσεις και στο κυκλοφοριακό. Και από την άλλη είναι το εργοτάξιο της πλατείας Ελευθερίας που δεν λέει να τελειώσει.

Εάν ποτέ ολοκληρωθεί η πλατεία, ακόμα και εάν πνίγει τα τείχη – και εάν ποτέ γίνει πάρκο το παλιό ΓΣΠ –για το οποίο δεν βρίσκονται λύσεις εδώ και 15 χρόνια με αποτέλεσμα να καταλήξει χώρος στάθμευσης–, αυτή η πανέμορφη ευθεία που ξεκινά από το τέρμα της Λήδρας και συνεχίζεται μέχρι το ΓΣΠ θα αποτελέσει το πρώτο τμήμα του μεγάλου περιπάτου του κέντρου της πόλης.

Το παλιό ΓΣΠ θα είναι από μόνο του ένα σημείο αναφοράς καθώς θα διαθέτει καφέ και εστιατόριο, χώρο για βόλτα και αμφιθέατρο για εκδηλώσεις. 

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες από τα σχέδια για το παλιό ΓΣΠ εδώ

Αρχαιολογικό πάρκο

Η περιήγηση στην πόλη μπορεί να συνεχιστεί αναλόγως διαθέσεων, πηγαίνοντας βόρεια ή ανατολικά. Ανατολικά, στα χαρτιά είναι εκεί σχεδιασμένη (από τη δεκαετία του ’90) η νέα Βουλή. Εάν ποτέ γίνει, στην αυλή του Κοινοβουλίου θα ενταχθούν και οι αρχαιότητες του λόφου του Άη Γιώρκη, με στόχο όλος ο ελεύθερος χώρος που υπάρχει να γίνει ένα επισκέψιμο αρχαιολογικό πάρκο.

Ήδη υπάρχει μια περιπατητική διαδρομή εκεί, που μπορεί κάποιος να την ακολουθήσει. Η ανασκαφή στον λόφο αναδεικνύει την παρουσία ζωής 5.000 χιλιάδων χρόνων στην πρωτεύουσα και είναι άκρως σημαντική.

Υποτίθεται πως στον ευρύτερο χώρο πριν από ενάμιση χρόνο θα λειτουργούσε και ένα μουσείο με αρχαιότητες που βρέθηκαν σε ένα παλιό αποικιοκρατικό κτήριο το οποίο αναπαλαιώθηκε. Για άγνωστους λόγους το μουσείο δεν λειτούργησε ακόμη.

Νέο και παλιό μουσείο

Αν κανείς επιλέξει να ακολουθήσει τη διαδρομή βορειοδυτικά του παλιού ΓΣΠ, τότε θα περπατήσει μέχρι το νέο αρχαιολογικό μουσείο, στον χώρο του παλαιού νοσοκομείου, όπου το μουσείο θα πλαισιωθεί με πάρκο, θα δημιουργηθεί πλατειακός χώρος, χώροι συγκέντρωσης, καφέ και εστιατόριο.

Υπάρχει όμως και συνέχεια… Ο περίπατος συνεχίζεται στο πάρκο της Ειρήνης, τον γνωστό μας κήπο, μια μικρή όαση, αλήθεια, στο κέντρο της Λευκωσίας. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι σχεδιασμοί που θέλουν τον δρόμο μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο και το νυν αρχαιολογικό μουσείο να επανασχεδιάζεται και να δίνεται περισσότερος χώρος στους πεζούς και στους ποδηλάτες.

Κατά μήκος των τειχών

Απ’ εδώ ο περίπατος μπορεί να οδηγηθεί είτε μέσω της Πύλης Πάφου στην παλιά πόλη και στην πλατεία Ελευθερίας ξανά (να γίνει κυκλικός κατά κάποιον τρόπο αφού ξεκινήσαμε απ’ τη Λήδρας) είτε μπορεί να συνεχίσει μέσω της πλατείας Ελευθερίας, η οποία θα εξελιχθεί (υπό την προϋπόθεση ότι θα τελειώσει) σε ένα πάρκο από μόνη της. Ένα πάρκο το οποίο θα τη συνδέει με έναν άλλο περίπατο, αυτόν κατά μήκος των τειχών φτάνοντας μέχρι την Πύλη Αμμοχώστου.

 

Επίσης, η Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πάνω από την τάφρο Ντ’ Αβίλα στα σχέδια θα μετουσιωθεί σε έναν αστικό δρόμο με πλακόστρωτα και πεζοδρόμια για εύκολη είσοδο στην παλιά πόλη.

Πλατεία παλαιού δημαρχείου

Από την Πύλη Αμμοχώστου οι περιπατητές θα μπορούν να συνεχίσουν, και μέσα από τα σοκάκια της πόλης να φτάσουν στην περιοχή όπου κτίζεται ο καθεδρικός ναός του Αποστόλου Βαρνάβα, όπου σύμφωνα με τα σχέδια της Αρχιεπισκοπής θα δημιουργηθεί μια πλατεία – η μεγαλύτερη στην εντός των τειχών πόλη, σύμφωνα με δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Ίσως, όπως είπε, και μεγαλύτερη από την πλατεία Ελευθερίας...  

Το εμπορικό τρίγωνο

Ένα άλλο έργο που θα αναβαθμίσει τη ζωή στην πόλη όταν κατασκευαστεί θα είναι η ανακατασκευή του λεγόμενου εμπορικού τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου (και των ενδιάμεσων οδών, π.χ. Μνασιάδου). Σύμφωνα με τα σχέδια, η Μακαρίου, από την Ευαγόρου μέχρι τη συμβολή με τη Διγενή Ακρίτα, θα μοιάζει με μια μεγάλη πλατεία. Το πεζοδρόμιο και ο δρόμος θα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Και το κυριότερο, δεν θα περνούν αυτοκίνητα! Θα γίνει πεζόδρομος! Ή σχεδόν πεζόδρομος.

Τα μόνο τροχοφόρα που θα περνούν, σύμφωνα με τα σχέδια, θα είναι τα λεωφορεία που θα πηγαίνουν και θα έρχονται, καθώς επίσης τα ποδήλατα... Από τους δρόμους, δε, που θα περνούν αυτοκίνητα το όριο ταχύτητας θα είναι πολύ χαμηλό, έως τα 20 χλμ. Οι δρόμοι αυτοί όπως κανείς αντιλαμβάνεται θα γίνουν πολύ φιλικοί για τους πεζούς. Ο στόχος είναι να φυτευτεί και πράσινο.

Τα έργα υποτίθεται πως θα ξεκινούσαν το 2015, αλλά θα φτάσουμε αρχές του 2018 για να μπει ο θεμέλιος λίθος. Το έργο, όπως γράψαμε και πριν από μερικές μέρες, αναμένεται να ξεκινήσει, η πρώτη του φάση, εντός του επομένου εξαμήνου.

Όλα αυτά χρειάζονται χρόνια πολλά για να γίνουν και κυρίως χρειάζονται ρευστό και όραμα και μέχρι τότε, δυστυχώς, οι Λευκωσιάτες θα πρέπει να αρκεστούν σε άλλες διεξόδους…

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή