Έτσι παρέδωσε την Κονοβάλοβα !

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Απίστευτο ζήλο αλλά και απίστευτο πάθος επέδειξε η τελούσα από προχθές σε διαθεσιμότητα, εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου,

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΤΗΣ / ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ο μέγιστος ζήλος που επέδειξε η τελούσα από προχθές σε διαθεσιμότητα, εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων έκδοσης στη Μόσχα των μετόχων και στελεχών της περιβόητης YUKOS. Το πιο πάνω συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από την αλληλογραφία της κ. Λοϊζίδου με τις ρωσικές διωκτικές αρχές, μέσα από την οποία είναι εμφανές το πάθος με το οποίο χειρίστηκε τις διάφορες υποθέσεις των Ρώσων της YUKOS στην Κύπρο.

Ο «Π» σήμερα παρουσιάζει την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση έκδοσης στη Ρωσία που χειρίστηκε η εισαγγελέας Λοϊζίδου, την υπόθεση έκδοσης της Ναταλίας Κονοβάλοβα (Nataliya Konovalova). Η Κονοβάλοβα εργαζόταν ως δικηγόρος στη Μόσχα και για μερικά χρόνια ως προϊσταμένη του νομικού τμήματος στην εταιρεία YUKOS - Service, μέλος του Ομίλου Yukos Oil της οποίας κύριος μέτοχος εκείνη την περίοδο ήταν ο Mikhail Borisovich Khodorkovskiy. Όταν το 2003 άρχισε στη Ρωσία η συστηματική επίθεση της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον του Khodorkovskiy, βρέθηκε στο στόχαστρο και η Κονοβάλοβα. Μερικά χρόνια μετά, βλέποντας ότι τα πράγματα δυσκόλευαν ολοένα και περισσότερο, η Κονοβάλοβα εγκαταλείπει τη Ρωσία μαζί με τον σύζυγό της και πάει αρχικά στην Ισπανία και μετά στη Γερμανία. Στην Κύπρο έρχεται αρχές του 2007, αφού πρώτα ο σύζυγός της επέστρεψε στη Ρωσία και κατάφερε (μέσω Ελβετίας) να φέρει και τα παιδιά τους.

Η Κονοβάλοβα συνελήφθη για πρώτη φορά στην Κύπρο την 1η Δεκεμβρίου του 2010 ύστερα από ένταλμα των ρωσικών αρχών. Αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους και άρχισε η διαδικασία έκδοσής της στη Ρωσία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Το αίτημα έκδοσης της Κονοβάλοβα απορρίφθηκε από το δικαστήριο και η Νομική Υπηρεσία άσκησε έφεση με αίτημα των Ρώσων. Ενόσω εκκρεμούσε η εξέταση της έφεσης, η Ρωσίδα δικηγόρος αιτήθηκε πολιτικό άσυλο, πρώτα στην Κύπρο και ακολούθως στη Γερμανία. Το Υπ. Εσωτερικών, επί υπουργίας Νεοκλή Συλικιώτη, έκαμε τη σκέψη να παραπέμψει την εξέταση της αίτησης ασύλου στο Βερολίνο. Η κ. Λοϊζίδου με email της (30 Απριλίου 2012) προς τη ρωσική εισαγγελία αλλά και προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου εκφράζει την αγωνία της ότι δεν θα μπορέσει να εκδώσει την Κονοβάλοβα στη Μόσχα, υπό αυτά τα δεδομένα.

Εξετάζοντας την έφεση της Νομικής Υπηρεσίας στην απόρριψη του αιτήματος για έκδοση της Κονοβάλοβα, το Ανώτατο Δικαστήριο στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 αποφασίζει να την κάνει δεκτή.

Η εισαγγελέας της Δημοκρατίας πανηγυρίζει σε πρώτο πληθυντικό και ενημερώνει πάραυτα τη Μόσχα: «We won the Appeal!» (Κερδίσαμε την προσφυγή!). Και οι «φίλοι» της εισαγγελείς από τη Μόσχα Klevtsova, Zimin και Godorov της δίδουν συγχαρητήρια. «Great! Thank you Eleni for a good news»… και «Dear Eleni, my sincere congratulations!». Δύο μήνες μετά, όταν η κ. Λοϊζίδου πετυχαίνει την επιβίβαση της Κονοβάλοβα σε αεροπλάνο για τη Μόσχα γράφει στην Klevtsova «εσύ ήσουν εκείνη που μου έδωσε κίνητρο να πολεμήσω για τις υποθέσεις σας και που με προμήθευσε με όλες τις αποδείξεις που χρησιμοποιήσαμε στο δικαστήριο. Μια έξοχη, αφοσιωμένη και πιστή δημόσια κατήγορος και η καλύτερή μου φίλη».

«Ήρθαν οι Ρώσοι. Να τους διώξουμε;»

Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει δεκτή την έφεση της Νομικής Υπηρεσίας εναντίον της πρωτόδικης απόφασης για απόρριψη του ρωσικού αιτήματος έκδοσης της Ν. Κονοβάλοβα, η εισαγγελέας Λοϊζίδου δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά της. Αργά το απόγευμα της 30ής Σεπτεμβρίου 2015, μετά τη δίκη, ενημερώνει και τη φίλη της κ. Άννυ Σιακαλλή (πρώην διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης) για τα συγχαρητήρια που της έδωσε ο «boss» της. Παράλληλα θέτει υπόψη της κ. Σιακάλλη ότι «υφίσταται το θέμα με την αίτηση ασύλου, η οποία δεν πρέπει να είναι πρόβλημα». Όπως προκύπτει, η κ. Λοϊζίδου αναγνωρίζει ότι ενόσω εκκρεμούσε η εξέταση της αίτησης ασύλου της Κονοβάλοβα δεν θα μπορούσε να εκδοθεί στη Ρωσία, ωστόσο θεωρεί ότι «should pose no problem». Στις 20 Οκτωβρίου 2015 ζητά εμπειρογνωμοσύνη από την κ. Σιακάλλη για το ίδιο θέμα. «Ήρταν οι Ρώσοι να παραλάβουν την φυγόδικο επιτέλους και νεκατώνει ο Βελάρης (σ.σ. δικηγόρος μαζί με τον Αλ. Μαρκίδη της Κονοβάλοβα) ότι δεν μπορούν γιατί είναι asylum seeker», γράφει η κ. Λοϊζίδου στο email της προς την κ. Σιακαλλή. «Τι λες να την εκδώσουμε;» ρωτά η κ. Λοϊζίδου, σημειώνοντας στο τέλος του email πως «ο Μάκης ορίεται ότι παρανομούμε» (σ.σ. Μάκης Πολυδώρου είναι ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου). Η κ. Σιακαλλή τη συμβουλεύει ότι το σωστό είναι να αποφασίσει η Υπ. Ασύλου, οπόταν θα έχει δικαίωμα έφεσης 15 ημερών. Η κ. Λοϊζίδου απαντά: «Μα ηρθαν οι Ρώσοι. Να τους διωξουμε; Δεν γινεται. Φεύγουν την Πέμπτη!». Τελικά, φαίνεται ότι κινήθηκε παρασκηνιακά και η πρεσβεία. Η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε. Δεν δόθηκε στην Κονοβάλοβα προθεσμία για έφεση και παραδόθηκε στους Ρώσους. Η κ. Λοϊζίδου στις 15/11/2015 ενημερώνει τους Ρώσους και εισπράττει συγχαρητήρια. «Αγαπητοί συνάδελφοι, η Κονοβάλοβα είναι στον δρόμο για το αεροδρόμιο για να παραδοθεί στους αστυνομικούς σας». Η Ρωσίδα Klevtsova της απαντά: «ΕΙΣΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ»!

Κοινοποιούσε emails στην πρεσβεία

Ενώπιον του ενδεχομένου το 2012 η αίτηση της Ναταλίας Κονοβάλοβα για πολιτικό άσυλο να εξεταζόταν από τις γερμανικές αρχές, η εισαγγελέας Λοϊζίδου ενημερώνει σχετικά τρία πρόσωπα στη ρωσική εισαγγελία και δύο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου. «Έχω εκφράσει την ανησυχία μου ότι αν η Γερμανία της αποδώσει πολιτικό άσυλο, τότε ΔΕΝ θα είμαστε σε θέση να την εκδώσουμε σε σας, ακόμα και αν κερδίσουμε την έφεση. Ποια είναι η κατάσταση με τη Γερμανία και τους Ρώσους αιτητές ασύλου; Είναι πιθανό να είναι ακόμα ένα παιχνίδι των δικηγόρων της για να βεβαιωθούν ότι δεν θα εκδοθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία;» διερωτάται στο email της η κ. Λοϊζίδου ζητώντας επίσημη τοποθέτηση από τους παραλήπτες.

Σε μεταγενέστερο email καταγράφει μια σειρά από νομικά επιχειρήματα προτάσσοντας ότι η αίτηση για την παραχώρηση ασύλου δεν θα επηρέαζε τη διαδικασία έκδοσης. Στέλνει το email σε διάφορους αρμόδιους στην Κύπρο και σε μία ηλεκτρονική διεύθυνση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ακολούθως το προωθεί και στη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία. Το ίδιο email το κοινοποιεί και στην κ. Λητώ Καριόλου στο Στρασβούργο. Η κ. Καριόλου –προφανώς επειδή δεν ήθελε να ταυτιστεί με τη ρωσική πρεσβεία– της απάντησε με επισημότητα –με κοινοποίηση και στους Ρώσους– ότι έλαβε το email κατά λάθος και την ενημέρωνε ότι διέγραψε το περιεχόμενό του. Στην ουσία η κ. Καριόλου (θυγατέρα της κ. Σιακαλλή) ήθελε να μείνει έξω από την ιστορία της Κονοβάλοβα. Της γράφει λοιπόν σε επόμενο email που απευθύνει μόνο στην κ. Λοϊζίδου τα ακόλουθα: «Sorry Eleni mou but I really don’t want to be involved in any correspondence with the Russian embassy. It may create false impressions». Η κ. Λοϊζίδου απάντησε με ανάλογη επισημότητα επιβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για λάθος. Η πραγματικότητα ήταν πως το email είχε σταλεί στους παραλήπτες για τους οποίους προοριζόταν στις 3:30 μ.μ. και μια ώρα αργότερα (4:30 μ.μ.) η κ. Λοϊζίδου ενημέρωνε τη ρωσική πρεσβεία.

 


Επιστροφή
στην αρχή