Παίζει και το «όχι» της κυβέρνησης στη Noble

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματευτική ομάδα που θα διορίσει τις επόμενες ημέρες το Υπουργικό θα εισέλθει τον Σεπτέμβριο σε διάλογο με την κοινοπραξία του Αφροδίτη

Η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση: Τον Σεπτέμβριο η διαπραγματευτική ομάδα που θα διορίσει τις επόμενες ημέρες το Υπουργικό Συμβούλιο θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία του Αφροδίτη και όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες για κάποια κατάληξη, θετική ή αρνητική, θα προχωρήσει σε νέο γύρο ενημέρωσης των κομμάτων, ώστε να έχει τη θέση τους πριν η ίδια τοποθετηθεί οριστικά και επίσημα.

Ήδη, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έχει ενημερώσει κάποια κόμματα για τις κυβερνητικές προθέσεις και σήμερα-αύριο θα ολοκληρώσει την επικοινωνία με όλα τα κόμματα. Στις δύο προηγηθείσες επίσημες ενημερώσεις των κομμάτων για την αξίωση των εταιρειών να τροποποιηθεί το συμβόλαιο εις βάρος του ποσοστού των εσόδων που θα έχει το κράτος κατά την ανάπτυξη του κοιτάσματος, κάποια κόμματα ζήτησαν περισσότερα και πιο λεπτομερή στοιχεία για το αίτημα των εταιρειών και τη θέση της κυβέρνησης πριν τοποθετηθούν με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Η κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί ότι δεν μπορεί για την ώρα να προωθήσει στα κόμματα όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το ζήτημα, είτε γιατί κάποια από αυτά δυνατόν να αποκαλύψουν τη διαπραγματευτική πολιτική που θα ακολουθήσει, είτε γιατί κάποια είναι υπό διαμόρφωση και δυνατόν να τροποποιηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις, είτε γιατί για κάποια δεσμεύεται με απόρρητο έναντι των εταιρειών. Αντιλαμβάνεται ωστόσο τη δυσκολία κάποιων κομμάτων να τοποθετηθούν για την ώρα επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης και δεσμεύεται ότι πριν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και τη δική της απόφαση θα ενημερώσει ξανά τα κόμματα, έχοντας πλέον περισσότερα στοιχεία να τους δώσει.

Διαπραγματεύσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις επαφές που προηγήθηκαν όλα τα κόμματα εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει η κυβέρνηση να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη Noble και τις άλλες εταιρείες που συνθέτουν την κοινοπραξία (Shell και Delek), ώστε να καταστεί δυνατή η συμφωνία για ανάπτυξη του κοιτάσματος. Οι εταιρείες έχουν ζητήσει τροποποίηση του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού εσόδων, που υπογράφηκε το 2008, διεκδικώντας αύξηση κατά περίπου 33% των θεωρητικών εσόδων τους κατά το 18ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Αφροδίτη, με ισόποση μείωση των εσόδων της Δημοκρατίας. Υποστηρίζουν ότι με το ισχύον συμβόλαιο τα έσοδα που θα έχουν δεν τους εξασφαλίζουν ικανοποιητική απόδοση κεφαλαίων σε περιπτώσεις χαμηλής τιμής πώλησης του πετρελαίου και δεν είναι πρόθυμες υπό αυτά τα δεδομένα να προχωρήσουν στις επενδύσεις που απαιτούνται για εξόρυξη και μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για υγροποίηση (περίπου 5 δις).

Απορρίπτει

Η κυβέρνηση, όπως ενημέρωσε τα κόμματα, απορρίπτει τη θέση ότι με το ισχύον συμβόλαιο το πρόγραμμα «δεν βγαίνει» οικονομικά για τις εταιρείες. Έχει συγκεκριμένα στοιχεία να καταθέσει για να αποδείξει ότι το υφιστάμενο συμβόλαιο είναι επικερδές και για τις εταιρείες, στη βάση της προκαταρκτικής συμφωνίας που έγινε με το τερματικό Ίντκου στην Αίγυπτο. Αντιλαμβάνεται ότι η απόδοση κεφαλαίων δεν είναι η επιθυμητή για τις εταιρείες σε συνθήκες χαμηλών τιμών του πετρελαίου διεθνώς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθυμη να δεχθεί τις αξιώσεις των εταιρειών. Αυτό που είναι πρόθυμη να κάνει η κυβέρνηση, μετά τις εισηγήσεις των Γάλλων συμβούλων της αλλά και των τεχνοκρατών της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων και της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), είναι να διαπραγματευτεί μια τροποποίηση του συμβολαίου για να καταστεί δυνατή η συμφωνία με τις εταιρείες για ανάπτυξη του κοιτάσματος, εισάγοντας όμως στο νέο συμβόλαιο και κάποιες παραμέτρους που η ίδια θεωρεί ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον σε βάθος χρόνου, λαμβανομένων υπόψη διαφόρων σεναρίων που αφορούν τη διακύμανση της τιμής των υδρογονανθράκων τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που κατέστησε ξεκάθαρο η κυβέρνηση στα κόμματα είναι ότι στις επιλογές της βρίσκεται και το «όχι» προς τις εταιρείες, αν δεν διαπιστωθεί εκ μέρους τους διάθεση για υπαναχώρηση από τις σημερινές τους αξιώσεις.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Σε εξέλιξη οι διακομματικές συνομιλίες για συναίνεση

Πολίτης News, 17:32 (τελευταία ενημέρωση 17:32)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετακομίστε στη Ζαμπούκα - Σπίτια με ένα ευρώ

Πολίτης News, 17:13 (τελευταία ενημέρωση 17:13)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεύθυνση cyta: Ξαναμοίρασαν την… τράπουλα

Πολίτης News, 17:04 (τελευταία ενημέρωση 17:04)

Επιστροφή
στην αρχή