Εθελοντές συντονιστείτε - Ξεκινά η εκστρατεία «Πρασινίζω την Κύπρο»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
01 / 04
Μία πλατφόρμα συντονισμού που θα υποβοηθήσει στη δεντροφύτευση της Κύπρου – Επειδή ο τόπος δεν μπορεί μόνο να οικοπεδοποιείται και να τσιμεντώνεται.

Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού στην περιοχή της Σολέας, που οδήγησε σε φρικτό θάνατο δύο δασοπυροσβέστες και κατέκαψε πάνω από 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, αλλά και με αφορμή το μεγάλο ενδιαφέρον εθελοντών να συμβάλουν στην αναδάσωση ανακοινώνεται τέλος Σεπτεμβρίου πρόγραμμα με συμμετοχή διαφόρων φορέων με τίτλο και στόχο «Πρασινίζω την Κύπρο».

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, το οποίο δεν θα έχει ημερομηνία λήξης αλλά θα είναι ένα διαχρονικό και οργανωμένο πρόγραμμα που θα καλεί όλους του ενδιαφερόμενους πολίτες-εθελοντές σε δράσεις, θα ιδρυθεί ειδικό Ταμείο για την οικονομική υποστήριξη αυτής της σπουδαίας προσπάθειας. Διότι χωρίς χρήματα τις πλείστες φορές πεθαίνουν οι προσπάθειες όσο ευγενικά κι εάν είναι τα κίνητρα που τις προκάλεσαν. Είναι σημαντικό να πούμε πως το συγκεκριμένο Ταμείο θα είναι ανεξάρτητο από τον προϋπολογισμό του Τμήματος Δασών για τις αναδασώσεις και δεντροφυτεύσεις και θα έρχεται ουσιαστικά να συμβάλλει στην ενίσχυσή του Τμήματος Δασών.

Μιλώντας στο politis.com.cy η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, σημείωσε πως έχει ήδη δημιουργηθεί η πλατφόρμα συνεργασίας των διαφόρων εμπλεκομένων φορέων η οποία θα συντονίσει την εκστρατεία «Πρασινίζω την Κύπρο».

Στόχος της εκστρατείας, είπε η Επίτροπος, είναι όχι μόνο τα έργα αποκατάστασης της καμένης γης της Σολιάς και άλλων περιοχών που καταστρέφονται από πυρκαγιές. Στόχος είναι επίσης η ανάπτυξη νέων περιοχών με δάση στο πλαίσιο της διατήρησης της βιοποικιλότητας και των κυπριακών οικοσυστημάτων αλλά και της ανατροπής της κλιματικής αλλαγής. Η αποψίλωση των δασών δεν βοηθά καθόλου στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας αφού τα δέντρα συμβάλλουν στη ρύθμιση του κλίματος διότι απορροφούν το CO2 από την ατμόσφαιρα. Συνεπώς, όταν μειώνονται, χάνεται αυτό το θετικό αποτέλεσμα και ο άνθρακας που θα αποθηκευόταν σ' αυτά ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στην πλατφόρμα συνεργασίας συμμετέχουν τα γραφεία των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Περιβάλλοντος και ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου. «Η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας συνεργασίας κρίθηκε αναγκαία για να μπορούμε να συντονίσουμε τους εθελοντές ώστε να πηγαίνουν οργανωμένα στις δεντροφυτεύσεις και με βάση συγκεκριμένο στρατηγικό πρόγραμμα». Ένα πρόγραμμα το οποίο καθορίζει το αρμόδιο τμήμα που είναι το Τμήμα Δασών στη βάση επιστημονικών και άλλων κριτηρίων.

Όσον αφορά στο Ταμείο που ήδη έχει δημιουργηθεί, όπου θα μπαίνουν τα χρήματα των χορηγιών εταιρειών ή και πολιτών που θέλουν να στηρίξουν την εκστρατεία «Πρασινίζω την Κύπρο», θα βρίσκεται κάτω από τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό ο οποίος ελέγχεται από τον Επίτροπο Εθελοντισμού. Διαχειριστική επιτροπή του ταμείου, η οποία και θα ασκεί και έλεγχο, είναι μέλη από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην πλατφόρμα συνεργασίας.

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου ήδη κάποιες εταιρείες έχουν καταθέσει χρηματική βοήθεια για ενίσχυση των δεντροφυτεύσεων, χρήματα που κατατέθηκαν στο Ταμείο. Όλοι οι χορηγοί, πρόσθεσε η κ. Παναγιώτου, θα ενημερώνονται με αποδείξεις για το πού θα πηγαίνει μέχρι και το τελευταίο σεντ της χρηματικής τους βοήθειας.

Η πλατφόρμα θα ανακοινωθεί επίσημα στις 25 Σεπτεμβρίου και τότε θα λειτουργήσει και ιστοσελίδα με τίτλο «Πρασινίζω την Κύπρο».

Όσον αφορά στους εκατοντάδες εθελοντές που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν είτε στα έργα αποκατάστασης και δεντροφύτευσης της καμένης γης της κοιλάδας της Σολέας και των Δασών Αδελφοί και Αργάκας, να υπενθυμίσουμε έχει διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μεταξύ της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), του Τμήματος Δασών, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους, των Τοπικών Αρχών και του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου.

Η προσέγγιση που υιοθετείται μέσα από αυτό το πλαίσιο είναι ότι οι εθελοντές προσφέρουν ουσιαστική εργασία που είναι μεγαλύτερης αξίας από το κόστος διαχείρισης της προσφοράς εθελοντικής εργασίας.

Η επικοινωνία εθελοντικών ομάδων μπορεί να γίνεται με την Επίτροπο Περιβάλλοντος ή τον Επίτροπο Εθελοντισμού και ΜΚΟ ή την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους ή τις Κοινότητες που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές ή τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου ή το Τμήμα Δασών.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι συγκροτημένοι σε ομάδες 5 μέχρι 10 ατόμων και να είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν για τουλάχιστον 5 ώρες τη μέρα, για μια μέρα ή περισσότερες, μόνο σε ώρες και μέρες που είναι εργάσιμες για τη δημόσια υπηρεσία.

Όλες τις πληροφορίες για το πλαίσιο καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας μπορείτε να τις αντλήσετε από αυτόν τον σύνδεσμο. 


Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πομπηΐα: Μοναδική αναπαράσταση της Λήδας και του κύκνου-Δία

Πολίτης News, 09:37 (τελευταία ενημέρωση 09:37)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επ. Αμμοχώστου: Πολίτης βοήθησε στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων

Πολίτης News, 09:13 (τελευταία ενημέρωση 09:13)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαρκελώνη: Ένας νεκρός, πέντε τραυματίες εξαιτίας εκτροχιασμού τρένου

Πολίτης News, 09:04 (τελευταία ενημέρωση 09:04)

Επιστροφή
στην αρχή