Έσοδα 30 εκατ. ευρώ για τον Συνεργατισμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα έσοδα αυτά θα πληρωθεί η εθελούσια έξοδος στη ΣΚΤ και οι πληρωμές του σχεδίου παροχής εγγύησης προς την Ελληνική Τράπεζα

Η μη επιβεβαιωμένη ένδειξη ότι τα αρχικά έσοδα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, τα οποία μετά τις 3 Σεπτεμβρίου θα περάσουν επί της ουσίας στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα φτάσουν στα 250 εκατ.. ευρώ ετησίως φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» μέσα σε ένα περιβάλλον που κάθε άλλο επιτρέπει μια ομαλή τραπεζική λειτουργία, η Altamira, η εταιρεία που έχει αναλάβει από τις αρχές του 2018 τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ακινήτων του Συνεργατισμού έχει πετύχει εισπράξεις ύψους 30 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Με βάση τα σημερινά επίπεδα εισπράξεων το μεικτό έσοδο ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ. Με την αφαίρεση όλων των εξόδων (που θα αναλύσουμε παρακάτω), αλλά και την προοπτική να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εισπράξεων, ο κρατικός προϋπολογισμός απόκτα ένα σημαντικό πρόσθετο έσοδο.

Τα έσοδα

Σήμερα οι εισπράξεις των 30 εκατ. ευρώ από τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού διασφαλίζουν τις καταθέσεις, αλλά από τις αρχές του Σεπτέμβρη, οπότε η Ελληνική Τράπεζα θα αναλάβει τις καταθέσεις και τις τραπεζικές εργασίες της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, όπως προβλέπει η συμφωνία απόκτησης, οι εισπράξεις από τα κόκκινα δάνεια θα αποτελούν έσοδο της οντότητας που θα απομείνει και στη συνέχεια του φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από τις εισπράξεις αυτές θα πληρωθούν:

  • Τα έξοδα λειτουργίας του φορέα και η μισθοδοσία. Περίπου 600 άτομα από το υφιστάμενο προσωπικό της Συνεργατικής θα στελεχώσουν τον μελλοντικό φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε πρώτη φάση θα παραμείνουν στην εναπομείνασα οντότητα.
  • Οι αποζημιώσεις του σχεδίου εθελούσιας εξόδου (συνολικού ύψους 128 εκατ. ευρώ) οι οποίες έχει ανακοινωθεί ότι θα καταβληθούν σε δόσεις. Στις 31/08/2018 θα καταβληθεί η πληρωμή του υπόλοιπου της ετήσιας άδειας, στις 30η Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση, την 1η Ιούνιου η δεύτερη δόση και στις 31 Δεκεμβρίου 2019 η τρίτη και τελευταία ισόποση δόση.
  • Οι πληρωμές του σχεδίου παροχής εγγύησης προς την Ελληνική Τράπεζα, οι οποίες έχουν εκτιμηθεί σε 155 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές αυτές υπολογίζονται ως υψηλότερες στην αρχή του σχεδίου, ειδικά τον πρώτο χρόνο.
  • Η αμοιβή της Altamira.

Εισπράξεις κάθε τρίμηνο για το κράτος

Με βάση την ανάλυση των εξόδων που πρέπει να καλυφθούν, έχει εκτιμηθεί ότι τον πρώτο χρόνο το κράτος δεν θα έχει εισπράξεις από τη διαχείριση των ΜΕΔ του Συνεργατισμού, αλλά στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό το καθαρό έσοδο.

Έσοδο το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σε ετήσια βάση την αρχική εκτίμηση των 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Τις σημερινές εισπράξεις η Altamira τις έχει πετύχει σε ένα δύσκολο περιβάλλον για τη Συνεργατική. Μέσα στην αναταραχή που δημιούργησε η διαδικασία της αναζήτησης επενδυτών η τράπεζα έχασε καταθέσεις και δανειολήπτες σταμάτησαν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ή περίμεναν να δουν τι θα γίνει (προσδοκώντας κούρεμα;). Στο εξής, με το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει, εκτιμάται ότι η Altamira θα πιάσει ρυθμό, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία και την τεχνογνωσία που φέρνει από την παρουσία της σε άλλες χώρες με πρόβλημα υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ θα φανεί και η επίδραση από την εφαρμογή των αλλαγών στις νομοθεσίες για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα.

«Μέσα σε αυτό το δύσκολο πρώτο εξάμηνο η Altamira κατάφερε να αυξήσει τις εισπράξεις», σημειώνει στον «Π» αρμόδια πηγή και προσθέτει: «Μόνο το γεγονός ότι οι δανειολήπτες έπαιρναν επιστολές που είχαν πάνω τους το λογότυπο της Altamira και όχι μιας ΣΠΕ στάθηκε ικανό για να ενισχυθούν οι εισπράξεις» σχολίασε η ίδια πηγή, η οποία εξέφρασε την προσδοκία της ότι στο εξής τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα, προς όφελος αυτή τη φορά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι εισπράξεις μπορούν να είναι ικανοποιητικές και η Δημοκρατία όχι μόνο δεν θα χρειαστεί να τοποθετήσει επιπλέον χρήματα, αλλά θα έχει έσοδα που θα περιορίσουν την επιβάρυνση που προκάλεσε η παροχή κρατικής στήριξης», σημείωσε στον «Π» κυβερνητική πηγή. Στόχος είναι η είσπραξη του μεγαλύτερου μέρους της κρατικής στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι για την κατάθεση των 3,54 δισ. ευρώ (η οποία με την αφαίρεση της τραπεζικής άδειας από τη ΣΚΤ θα μετατραπεί σε απαίτηση του κράτους) η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε περιουσιακά στοιχεία ονομαστικής αξίας 8,34 δισ. ευρώ, από τα οποία 6,97 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα υπόλοιπα 1,37 δισ. ευρώ, που έχουν υψηλότερες πιθανότητες είσπραξης και αντιστοιχούν στο 1/3 της κρατικής στήριξης, είναι ακίνητα, εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.


Επιστροφή
στην αρχή