ΕΣΚ: Να παραμείνουν οι διαφημίσεις στο ΡΙΚ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Τη θέση ότι οι εμπορικές διαφημίσεις θα πρέπει να παραμείνουν στο ΡΙΚ, διατυπώνει μέσω ανακοίνωσής της η Ένωση Συντακτών Κύπρου

Τη θέση ότι οι εμπορικές διαφημίσεις θα πρέπει να παραμείνουν στο ΡΙΚ, διατυπώνει μέσω ανακοίνωσής της η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της Κυβέρνησης «δεν θα προσφέρει καμίαν υπηρεσία σε κανένα» και ότι «η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα χάσει τη δυνατότητα εξασφάλισης πρόσθετων οικονομικών πόρων πέραν της κρατικής χορηγίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, από θέσεις αρχών κινούμενη, τάσσεται πάντοτε και ανεπιφύλακτα υπέρ κάθε μέτρου που μπορεί να ενισχύσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ως πυλώνες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης και του πλουραλισμού των απόψεων. Η θέση αυτή αφορά τόσο τα ΜΜΕ που ανήκουν στο Δημόσιο, όσο και αυτά που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι η όποια κρατική αρωγή προς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της ιδιωτικής και αντιστρόφως. Ως εκ τούτου, η κυβερνητική πρόθεση να αποστερηθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση από τη δυνατότητα να διεκδικεί εμπορικές διαφημίσεις, εάν υλοποιηθεί, φρονούμε ότι δεν θα προσφέρει καμίαν υπηρεσία σε κανένα. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα χάσει τη δυνατότητα εξασφάλισης πρόσθετων οικονομικών πόρων πέραν της κρατικής χορηγίας. Και η ιδιωτική ραδιοτηλεόραση ενδεχομένως να μην προσποριστεί κανένα όφελος. Αφού οι δύο φορείς δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ούτως ώστε να συμπεραίνεται πως ό,τι αποτελεί απώλεια για τον ένα, συνιστά όφελος για τον άλλο.

Η τηλεθέαση, η ακροαματικότητα, η αναγνωσιμότητα και η επισκεψιμότητα κάθε ΜΜΕ είναι εμπορικά και εμπορεύσιμα προϊόντα και ως τέτοια πρέπει να τυγχάνουν επιχειρηματικής αξιοποίησης προς εξασφάλιση οικονομικών πόρων. Η βιωσιμότητα και η οικονομική ευρωστία κάθε ΜΜΕ, δημόσιου ή ιδιωτικού, μας απασχολεί ως ΕΣΚ διότι μέσον τους διασφαλίζονται θέσεις εργασίας, συνθήκες εργασίας αλλά και εργασιακά δικαιώματα.

Ειδικά στις μέρες μας όλα τα ΜΜΕ χρήζουν θεσμικής αρωγής, τόσο κυβερνητικής όσο και ευρύτερα πολιτειακής. Η ΕΣΚ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και καλεί και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, τους εταίρους του κλάδου της ενημέρωσης, να συμπορευθούν μαζί της.


Επιστροφή
στην αρχή