Εσείς ελέγξατε τον θυρεοειδή σας;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
«Όζους στον θυρεοειδή, εάν κάποιος κοιτάξει με υπέρηχο υψηλής ευκρίνειας μπορεί να βρει μέχρι και στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού»

Αυξημένη είναι η συχνότητα εμφάνισης παθήσεων του θυρεοειδούς ανά το παγκόσμιο. Όχι μόνο των λειτουργικών παθήσεων, που σχετίζονται με την υπερβολική ή ανεπαρκή έκκριση θυρεοειδικών ορμονών, όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός που είναι αρκετά συχνός και από τον οποίο μπορεί να προσβάλλεται μία στις δέκα γυναίκες, αλλά κυρίως δομικών παθήσεων όπως η παρουσία όζων, όγκων δηλαδή οι οποίοι εμφανίζονται εντός του αδένα.

Ο δρ Παναγιώτης Οικονομίδης, ενδοκρινολόγος, αναλύει στον «Π» τα στατιστικά και τις προγνώσεις, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους στη σύγχρονη εποχή εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα όζοι και καθησυχάζει ταυτόχρονα τους πολίτες ότι ένα μικρό ποσοστό από αυτούς είναι κακοήθεις.

Στο 70% του πληθυσμού

«Όζους στον θυρεοειδή, εάν κάποιος κοιτάξει με υπέρηχο υψηλής ευκρίνειας μπορεί να βρει μέχρι και στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού ή και περισσότερο. Από αυτούς ένα ποσοστό περίπου 15% -κι αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα και δικής μας δημοσιευμένης μελέτης που αφορά την Κύπρο- είναι καρκίνοι. Οι υπόλοιποι όζοι είναι καλοήθεις. Μάλιστα από τους διαφοροποιημένους καρκίνους του θυρεοειδούς πέραν του 98% είναι ιάσιμοι, με τη σωστή αντιμετώπιση, ειδικά στις ηλικίες κάτω των 55», σημειώνει ο δρ Οικονομίδης.

Υπερδιάγνωση

Όπως μας εξηγεί ο γιατρός ένας βασικός λόγος για τον οποίο βλέπουμε να υπάρχει αυτή η μεγάλη συχνότητα στην εμφάνιση των όζων είναι η υπερδιάγνωση και η ανάπτυξη της τεχνολογίας στον χώρο της ιατρικής. «Υπάρχει και μία πραγματική αύξηση, αλλά πιστεύεται ότι η αύξηση των διαγωνιστικών εξετάσεων, όπως τα ultrasound και τα MRI, είναι η αιτία εντοπισμού περισσότερων όζων σήμερα παρά σε παλαιότερες εποχές. Ουσιαστικά τις περισσότερες φορές είναι τυχαία που ανακαλύπτεται ένας όζος».

Είναι μάλιστα καθησυχαστικός ο δρ Οικονομίδης σημειώνοντας πως το ότι εντοπίζονται οι καρκίνοι στον θυρεοειδή δεν σημαίνει ότι αυτό αλλάζει το προσδόκιμο ζωής του ατόμου. «Πολλές φορές δεν έχει τόση σημασία είτε βρεις είτε όχι ένα μικρό καρκίνωμα μεγέθους 2-3 χιλιοστών το οποίο παλαιότερα μπορεί να μην το εντόπιζες και να μην αντιμετωπιζόταν, με το πιθανότερο το άτομο να απεβίωνε από κάποιον άλλο λόγο».

Υπάρχουν βεβαίως, όπως εξηγεί και οι εξαιρέσεις. «Υπάρχει και ο επιθετικός καρκίνος στον θυρεοειδή ο οποίος μπορεί να κάνει μεταστάσεις. Είναι γι’ αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε όλες τις αναγκαίες εξετάσεις όπου υπάρχουν όζοι για να διαπιστώσουμε εάν πρόκειται για επιθετικό καρκίνο».

Οι αναγκαίες εξετάσεις

Σε πρώτο στάδιο, προσθέτει ο γιατρός, γίνονται εργαστηριακές αναλύσεις και ακολουθεί ένα καλό υπερηχογράφημα λαιμού. «Αν ο έλεγχος δείξει πρόβλημα τότε προχωρούμε σε παρακέντηση με λεπτή βελόνα και κυτταρολογική εξέταση. Η παρακέντηση που γίνεται είναι πολύ ασφαλής, και αν γίνει σωστά έχει ένα ποσοστό ακριβείας μέχρι το 98%. Σε τέτοια περίπτωση το άτομο συνεχίζει να παρακολουθείται σε τακτά χρονιά διαστήματα. Αν όμως υπάρχει υπόνοια κακοήθειας τότε θα χρειαστεί εγχείρηση. Μπορώ να σας πω ότι πολύ λίγοι είναι εκείνοι που οδηγούνται σε εγχείρηση», σημειώνει.

Μάλιστα, ο δρ Οικονομίδης κάνει λόγο και για κάποια πρωτόκολλα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ, Ιαπωνία και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τα οποία ακόμα και στην περίπτωση που ο όζος στον θυρεοειδή αδένα είναι πολύ μικρός και δεν πληροί κάποια κριτήρια, ακόμα και αν υπάρχει υποψία για κακοήθεια, δεν γίνεται επέμβαση και μπορεί απλώς να παρακολουθείται στενά πάντοτε από έμπειρο ειδικό.

Ετήσιος έλεγχος

Ο δρ Παναγιώτης Οικονομίδης συστήνει ότι είναι καλό κατά τις ετήσιες εργαστηριακές αναλύσεις για το ζάχαρο, χοληστερόλη και άλλα, να ελέγχονται και οι δείκτες λειτουργίας του θυρεοειδούς όπως είναι το TSH και το FREEΤ4. «Εάν υπάρχει ένδειξη δυσλειτουργίας μπορεί να γίνει και έλεγχος αντισωμάτων για να δούμε εάν υπάρχει αυτοάνοση πάθηση θυρεοειδούς. Γενικά εάν φανεί ότι υπάρχει μία δυσλειτουργία τότε χρειάζεται ψάξιμο».

Πρωτόκολλα για τον γενικό πληθυσμό, επισημαίνει ο δρ Οικονομίδης δεν υπάρχουν για υπερηχογράφημα. «Εάν όμως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, ή εάν ένα άτομο έχει δεχτεί ακτινοβολία ειδικά κοντά στον λαιμό, στοιχεία που αυξάνουν το ρίσκο για καρκίνο θυρεοειδούς, είναι καλό να κάνει υπερηχογράφημα», συστήνει ο ίδιος.

Διαταραχές και συμπτώματα: Τι να προσέξετε

Σύμφωνα με τον ενδοκρινολόγο δρα Οικονομίδη, τα συμπτώματα που θα έχει κάποιος σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού είναι ο χαμηλός μεταβολισμός, το άτομο μπορεί να κρυώνει εύκολα, να βάζει βάρος ανεξήγητα, να αισθάνεται κόπωση, να έχει κομμάρα, να αισθάνεται υπνηλία, να αισθάνεται φουσκώματα, να έχει διαταραχές στην περίοδο ή τριχόπτωση.

Στον υπερθυρεοειδισμό συμβαίνουν ακριβώς τα αντίθετα. Υπάρχει αυξημένος μεταβολισμός, απώλεια βάρους, τρέμουλο, ταχυπαλμίες, νευρικότητα, αυξημένη εφίδρωση, δυσλειτουργία περιόδου, υπογονιμότητα, τριχόπτωση, αϋπνία.

Στον υπερθυρεοειδισμό τα συμπτώματα, σύμφωνα με τον δρα Οικονομίδη είναι συνήθως πιο έντονα γι’ αυτό ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να το ψάχνει πιο νωρίς. Αλλά και στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού όταν κάποιος δει ότι χειροτερεύουν τα ενοχλήματα το διερευνά. «Είναι ακραίες οι περιπτώσεις που ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί σε κώμα ή δυσάρεστες καταστάσεις», σημειώνει ο γιατρός προσθέτοντας πως δεν βλέπουμε πια τέτοιες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση των όζων δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν εκτός κι αν ένα άτομο τους ψηλαφίσει από μόνο του ή εάν εμφανιστούν μετά από μία ακτινολογική εξέταση. «Στις πλείστες φορές οι όζοι θεωρούνται καλής πρόγνωσης και δεν απειλούν τη ζωή», επαναλαμβάνει ο γιατρός. «Πολλές φορές τα άτομα μένουν αδιάγνωστα χωρίς να επηρεαστεί το προσδόκιμο ζωής τους. Έχει όμως φορές που εάν δεν το ψάξεις και να το αντιμετωπίσεις σωστά μπορεί να κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα και να απειλήσει τη ζωή. Στη μεγάλη πλειοψηφία οι όζοι στον θυρεοειδή είναι ιάσιμοι», καταλήγει.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απ’ τους πιο ακριβοπληρωμένους οι γιατροί στο ΓεΣΥ

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Βερολίνο ο πρώτος κοινός ναός Χριστιανών, Μουσουλμάνων, Εβραίων

Πολίτης News, 18.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζονται για 9η μέρα η έρευνες για εντοπισμό της Ελένης Πλακίδη

Πολίτης News, 18.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή