Ερντογάν-Πούτιν καταθέτουν μαζί τον θεμέλιο λίθο του Άκκουγιου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντικό βήμα για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις ο θεμέλιος λίθος στο Άκκουγιου, δήλωσε ο Ερντογάν. Ερντογάν-Πούτιν παρόντες στην τελετή με τηλεδιάσκεψη.

 

Σημαντικό βήμα για το μέλλον των ρωσοτουρκικών σχέσεων χαρακτήρισε ο Ταγίπ Ερντογάν την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου, που θα γίνει σήμερα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ ότι με τον αξιότιμο φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν θα καταθέσουν τον θεμέλιο λίθο της τεράστιας επένδυσης 20 δισ. δολαρίων.

Ερντογάν και Πούτιν θα συμμετάσχουν στην τελετή με τηλεδιάσκεψη από την Άγκυρα.

Η εφημερίδα «Ακσάμ» με τίτλο “Σήμερα το ιστορικό βήμα στο όνειρο 60 χρόνων” γράφει ότι η περιπέτεια της Τουρκίας για πυρηνική ενέργεια είχε ξεκινήσει το 1955. Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είχε γίνει στις 12 Μαΐου του 2010, στο πλαίσιο της οποίας θα εγκατασταθούν τέσσερις αντιδραστήρες 4 χιλιάδων 800 Mw συνολικά, καλύπτοντας το 10% των αναγκών σε ηλεκτρισμό της Τουρκίας.

Αντιδράσεις για τον πυρηνικό σταθμό υπάρχουν από τους περιβαλλοντιστές και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Ο βουλευτής του κόμματος Χουσεϊν Τσακμάκ δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός δεν είναι τεχνική αναγκαιότητα αλλά πολιτική επιλογή για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι αυτή η πολιτική επιλογή θα φέρει καταστροφή στη χώρα επειδή οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ανασφαλείς, απειλούν τον άνθρωπο και τη φύση.

“Εδώ και 40 χρόνια αγωνιζόμαστε για να μην γίνει στη χώρα μας ένα νέο Τσέρνομπιλ, μια νέα Φουκουσίμα. Δεν θα επιτρέψουμε η Μερσίνα να γίνει σκουπιδότοπος πυρηνικών”, ανέφερε.

Όπως δήλωσε χθες ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ο πυρηνικός σταθμός είναι ένα όνειρο 60 χρόνων για την Τουρκία.

Σήμερα, συνέχισε, υπάρχουν παγκοσμίως 450 πυρηνικοί σταθμοί και περισσότεροι από 55 κατασκευάζονται. Με την τελετή του θεμέλιου λίθου η Τουρκία θα γίνει πυρηνική δύναμη για να φτάσει τον στόχο μιας «Μεγάλη και δυνατής Τουρκίας» (σύνθημα του Τούρκου Προέδρου και του ΑΚΡ) και θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα ώστε να ανέλθει σε μια άλλη κλίμακα με ποικιλία πηγών σε τεχνολογική επίπεδο και ανεξάρτητη, συνεχόμενη παροχή ενέργειας, δήλωσε ο κ. Αλμπαϊράκ.


Επιστροφή
στην αρχή