Εργαστήριο Ολιστικής Ηλεκτρονικής: Νέες εφευρέσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Στο Εργαστήριο έχει εφευρεθεί μια ηλεκτρονική κάψουλα, σε μέγεθος χαπιού, που υπόσχεται την ανίχνευση μικροκαρκινωμάτων στο λεπτό έντερο.

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Ολιστικής Ηλεκτρονικής ιδρύθηκε το 2005 από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιούλιο Γεωργίου. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι να διεξαγάγει έρευνα αιχμής στον τομέα των ηλεκτρονικών συστημάτων χρησιμοποιώντας μια ολιστική προσέγγιση.

Το Εργαστήριο συνδυάζει σχεδιασμό αναλογικών, μικτών και ασύγχρονων ψηφιακών κυκλωμάτων με τον σχεδιασμό εξειδικευμένων αισθητήρων (MEMS και οπτικών), για την επίλυση βιοϊατρικών προβλημάτων. Από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα το Εργαστήριο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από εξωτερικές πηγές, π.χ. την ΕΕ, τα οποία ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ για ερευνητικά έργα. Στο Εργαστήριο προς το παρόν εργοδοτούνται 5 ερευνητές. Επιστήμονες του Εργαστηρίου εφηύραν ένα νέο είδος καινοτόμου βιο-εμπνευσμένου γυροσκοπίου, το οποίο καταναλώνει 15 φορές λιγότερη ενέργεια από τα υφιστάμενα γυροσκόπια.

Τα γυροσκόπια είναι αισθητήρες που μετρούν την ταχύτητα περιστροφής ενός αντικειμένου με μεγάλη ακρίβεια. Έχουν πολλές εφαρμογές σε ιατρικές συσκευές, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στα κινητά τηλέφωνα, στη βιομηχανία παιχνιδιών, στην αεροδιαστημική, στη βιομηχανία υδρογονανθράκων, κ.ά.

Το εν λόγω γυροσκόπιο έχει πρόσφατα κατοχυρωθεί με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στην Αμερική. Επίσης, στο Εργαστήριο έχει εφευρεθεί μια ηλεκτρονική κάψουλα, σε μέγεθος χαπιού, που υπόσχεται την ανίχνευση μικροκαρκινωμάτων στο λεπτό έντερο και δημιουργεί δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Διαβαίνοντας το πεπτικό σύστημα του ασθενούς, η κάψουλα καταγράφει την ένταση υπέρυθρου φθορισμού που εκπέμπεται από χρωστικές ουσίες όπως είναι η πράσινη ινδοκυανίνη (indocyanine green), η οποία προσκολλάται στα καρκινικά κύτταρα και τα καθιστά ανιχνεύσιμα. Πειραματικές δοκιμές του συστήματος σε κομμάτια εντέρου γουρουνιού επιβεβαίωσαν την ικανότητα της κάψουλας να ανιχνεύει μικρά σε μέγεθος, πρώιμα καρκινώματα στο λεπτό έντερο.

Τέλος, το Εργαστήριο έχει δημιουργήσει τεχνολογική πλατφόρμα για την παρακολούθηση χώρων με την χρήση υπερήχων, σε αντίθεση με οπτικές κάμερες. Το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αδιάκριτη παρακολούθηση των ηλικιωμένων στο σπίτι τους, με την δυνατότητα να σημάνει συναγερμός μετά την ανίχνευση πτώσης ή ακόμα παρείσακτων προσώπων.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Κέντρο Μοριακής Ιατρικής: Έγκαιρη διάγνωση ασθενειών

Δραστηριοποιείται στη μελέτη, καταγραφή και έρευνα των κληρονομικών νεφροπαθειών, όπου η ομάδα του καθ. Δέλτα έχει επιδείξει διεθνή δραστηριότητα

08 / 10
Επιστροφή
στην αρχή