Έργα και ημέρες του Ευρωκοινοβουλίου για το 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /H ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
Οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι, το μέλλον της ΕΕ , ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ και η ψηφιακή οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο του ΕΚ

Οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι, το μέλλον της ΕΕ , ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ και η ψηφιακή οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο του ΕΚ τους τελευταίους έξι μήνες.

Λίγο περισσότερο από το 50% των Ευρωπαίων έχει ήδη στο μυαλό του τις ευρωεκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 26 Μαίου 2019 (για Ελλάδα και Κύπρο), σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. 

Τη μείωση των κοινοβουλευτικών εδρών του ΕΚ από 751 σε 705, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, ενέκριναν οι ευρωβουλευτές. Περίπου 27 από τις 73 θέσεις της Βρετανίας θα ανακατανεμηθούν σε άλλες χώρες ενώ οι υπόλοιπες 46 θα διατηρηθούν για μελλοντικές διευρύνσεις της Ένωσης.

Οι ευρωβουλευτές συνεχίζουν να ακολουθούν σκληρή γραμμή για το Brexit. Τον Μάρτιο, ζήτησαν να μετατραπούν οι κοινές δεσμεύσεις για τα δικαιώματα των πολιτών, τις οικονομικές υποχρεώσεις και το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας σε μια συστηματική συμφωνία απόσυρσης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από μια πιθανή μεταβατική περίοδο. Μάθετε περισσότερα για τον ρόλο του ΕΚ στις διαπραγματεύσεις για το brexit.

Το προσφυγικό εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για το ΕΚ ,το οποίο ασκεί πιέσεις για ταχύτερη αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου. Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη δημιουργία κοινής διαδικασίας, που θα βάζει τέλος στο “εμπόριο ασύλου” και θα διασφαλίζει οτι οι αιτήσεις επεξεργάζονται με μεγαλύτερη συνέπεια σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μεταρρύθμιση για την απόσπαση των εργαζομένων, η οποία εξασφαλίζει  ίση αμοιβή για ίσες ώρες εργασίας. Στόχος της είναι να εξασφαλιστεί η  προστασία των αποσπασμένων εργαζομένων και ο επί ίσοις όροις ανταγωνισμός μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων  και των επιχειρήσεων που έχουν εργαζομένους σε άλλες χώρες. Μάθετε περισσότερα για τους αριθμούς και τα κύρια σημεία της μεταρρύθμισης.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για το μέλλον της Ευρώπης με ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ. Οκτώ αρχηγοί κρατών επισκέφτηκαν το Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  είναι στα μάτια μου, η έδρα της νομιμότητας, της ευθύνης και της ζωτικότητας της Ευρώπης”.

Ένα από τα βασικά ζητήματα για την ΕΕ είναι η μελλοντική της χρηματοδότηση. Τον Μάιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την ΕΕ να ενισχύσει την έρευνα, τη στήριξη των νέων και των μικρών επιχειρήσεων στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της για το 2021-2027.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου βρέθηκε και η ζώνη Σέγκεν. Το Κοινοβούλιο κάλεσε το Συμβούλιο να επιτρέψει την είσοδο στην ζώνη ελεύθερης μετακίνησης στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και στήριξε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την , ελέγχων σε κάποια από τα σύνορα της ΕΕ, ως απάντηση στην μεγάλη εισροή προσφύγων στην ΕΕ το 2015 αλλά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.  

 

Η ψηφοφορία για το  τέλος των φραγμών στις διασυνοριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές, διασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια στις παραδόσεις δεμάτων, διευκολύνει την ελεύθερη ροή μη προσωπικών δεδομένων και οδηγεί την ΕΕ προς μια ενιαία ψηφιακή αγορά. Ταυτόχρονα, η ΕΕ διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μετά την έναρξη της ισχύος του κανονισμού GDPR από τον Μάιο.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης , πακέτο μέτρων για την κυκλική οικονομία, το οποίο θέτει δεσμευτικούς στόχους και προθεσμίες για την ανακύκλωση των αποβλήτων και τη μείωση της υγειονομικής ταφής. Μάθετε περισσότερα για το μοντέλλο κυκλικής οικονομίας παραγωγής και κατανάλωσης για να μοιράζεστε, να ενοικιάζετε, να επαναχρησιμοποιείτε, να επισκευάζετε, να ανανεώνετε και να ανακυκλώνετε για να παρατείνετε τον κύκλο ζωής των προϊόντων.

Τέλος, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για το ΕΚ. Τον Απρίλιο, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν νέο κανονισμό που κλείνει τα κενά στον κανονισμό επιμερισμού της προσπάθειας, ο οποίος θέτει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για κάθε χώρα της ΕΕ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανεκτίμητος ο αρχαιολογικός πλούτος στο υπέδαφος της Λάρνακας

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ, 18:19 (τελευταία ενημέρωση 18:19)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπαρνιέ: Το no deal Brexit είναι πλέον το βασικό σενάριο

Πολίτης News, 18:09 (τελευταία ενημέρωση 18:09)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργασίες στα τείχη της κατεχόμενης Λευκωσίας

Πολίτης News, 17:57 (τελευταία ενημέρωση 17:57)

Επιστροφή
στην αρχή