Έρευνα UCLan Cyprus: 2 ταχυτήτων το Κυπριακό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ερεύνα του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus φέρνει στο φως αποκλίσεις στα επίπεδα της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος

Ερεύνα του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus φέρνει στο φως αποκλίσεις στα επίπεδα της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος ανά κατηγορία και θέση που αγωνίζονται.

Η φυσική κατάσταση του ποδοσφαιριστή, είναι αυτή που θα υποστηρίξει τη συνολική εμφάνιση του στο γήπεδο και θα αναδείξει την τεχνική του κατάρτιση και το ταλέντο του. Στα υπερσύγχρονα εργαστήρια εργομετρικών της Σχολής Επιστημών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά στην Κύπρο, έρευνα που ως σκοπό είχε τη διακρίβωση και αξιολόγηση ενδεχόμενων διαφορών στα επίπεδα της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών του εγχώριου πρωταθλήματος.

Στην έρευνα, που διεξάχθηκε από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και φοιτητές του Προγράμματος BSc Sports and Exercise Science του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, και δημοσιεύθηκε στο Journal of Strength and Conditioning Research, συμμετείχαν 421 επαγγελματίες και ημιεπαγγελματίες ποδοσφαιριστές πρώτης (Α') , δεύτερης (Β') και τρίτης (Γ') κατηγορίας που ταξινομήθηκαν σύμφωνα με τη θέση στην οποία αγωνίζονται.

Οι μετρήσεις και δοκιμασίες διενεργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της καλοκαιρινής προπονητικής προετοιμασίας, καθότι τα δεδομένα και οι δείκτες που καταγράφονται την περίοδο αυτή, θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα αγωνιστική τους απόδοση.

Οι συμμετέχοντες, αφού ελέγχθηκαν ως προς τα ανθρωπομετρικά τους χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος και άλλες διαστάσεις) και τη σύσταση του σώματος (μεταβολική και λειτουργική κατάσταση), υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες σταδιακά αυξανόμενης έντασης μέχρι εξάντλησης, διαπιστούμενης και εργαστηριακά, για την αξιολόγηση των επιπέδων της φυσικής τους κατάστασης. Της λειτουργικής, δηλαδή, προσαρμοστικότητας του αναπνευστικού, καρδιαγγειακού και μυϊκού τους συστήματος για την επίτευξη της μέγιστης φυσιολογικής τους απόδοσης.

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων ως προς την ικανότητα πρόσληψης, μεταφοράς και χρησιμοποίησης του οξυγόνου για την παραγωγή ενέργειας και μυϊκού έργου, κατέδειξε σαφή υπεροχή των αγωνιζομένων στη Α' κατηγορία έναντι αυτών που αγωνίζονται στη Β' και Γ' κατηγορίες. Και ότι, οι της Β' κατηγορίας υπερέχουν εκείνων της Γ' κατηγορίας. Επιπρόσθετα προέκυψε ότι οι τερματοφύλακες, οι αμυντικοί και οι επιθετικοί παίκτες υπερτερούν στις ανθρωπομετρικές καταγραφές, ενώ οι ακραίοι και οι μέσοι υπερτερούν στη πρόσληψη οξυγόνου, συναρτώμενη με τη μυϊκή τους μάζα.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσουμε τη διαπιστούμενη μειωμένη και ανεπαρκή, συγκριτικά, φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών των μικρότερων κατηγοριών, καταλήγουμε μεταξύ άλλων παραγόντων και στο μεγάλο χρόνο απραξίας των 3 συν μηνών που μεσολαβεί από το τέλος της αγωνιστικής περιόδου μέχρι την έναρξη της επόμενης προπονητικής προετοιμασίας και στη συνεπακόλουθη αποπροσαρμογή των σωματικών και λειτουργικών συστημάτων των ποδοσφαιριστών, δεδομένο ουσιαστικό που εν πολλοίς καθορίζει τις διαφορές απόδοσης τους και το αποτέλεσμα των μεταξύ τους αναμετρήσεων (π.χ. στο θεσμό του Κυπέλλου).

Συμπερασματικά, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη της εμπλοκής και συμβολής ειδικών επιστημόνων στο σχεδιασμό του προγράμματος διεξαγωγής των αγώνων του πρωταθλήματος ώστε να μην παρεμβάλλεται μακρύς χρόνος αγωνιστικής αποχής, καθώς και στον καταρτισμό της προπονητικής διαδικασίας και της δομής των προγραμμάτων εκγύμνασης που θα προνοούν στοχευμένη, επιστημονικά υποστηριζόμενη αποπροσαρμογή κατά τη μεταβατική περίοδο. Με εξατομικευμένες εισηγήσεις, θα επιλαμβάνονται του ενδεδειγμένου χρόνου ξεκούρασης, της διατροφής, της μορφής, της διάρκειας, της έντασης και συχνότητας της αθλητικής δραστηριοποίησης κατά τον κρίσιμο τούτο χρόνο, συμβάλλοντας δραστικά και ευεργετικά στη γρήγορη, ασφαλή και αποτελεσματική επανάκαμψη των ποδοσφαιριστών.  

Η βελτιστοποίηση και διατήρηση της φυσικής κατάστασης του ποδοσφαιριστή, είναι αυτή θα συντελέσει επίσης στην πληρέστερη εφαρμογή της τακτικής του αγώνα, αλλά είναι και αυτή που αυξάνοντας την αντοχή του σε έντονα απαιτητικές επιβαρύνσεις, θα τον προφυλάξει από συχνούς και σοβαρούς τραυματισμούς και θα του επιτρέψει τη γρήγορη ανάνηψη και αναπλήρωση των ενεργειακών του αποθεμάτων για τη συνέχιση της κούρσας του πρωταθλήματος με παρουσία ποιοτικά αναβαθμισμένη.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάχη για να σώσει την κυβέρνησή του δίνει ο Νετανιάχου

Πολίτης News, 17:42 (τελευταία ενημέρωση 17:42)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Χαν -Μογκερίνι στην Άγκυρα στις 22 Νοεμβρίου

Πολίτης News, 17:30 (τελευταία ενημέρωση 17:30)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρίως χωράφια βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 17:07 (τελευταία ενημέρωση 17:07)

Επιστροφή
στην αρχή