Κόντρες με στημένα οχήματα και σούζες ξεσηκώνουν τη Λευκωσία (βίντεο)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έντονη η μυρωδιά του καμένου λάστιχου στην ατμόσφαιρα. Μια αυτοσχέδια πίστα ταχύτητας μέσα στην καρδιά της πρωτεύουσας...

Βράδυ Σαββάτου. Περασμένα μεσάνυχτα. Στην οδό Προδρόμου, στην Έγκωμη, μέσα και μπροστά από το βενζινάδικο, εκεί που σχεδόν καθημερινά μαζεύονται ομάδες νεαρών διασκεδάζοντας με έναν αξιοπερίεργο τρόπο, πίνοντας τα ποτά τους μες στη μέση του δρόμου «κόβοντας κίνηση», γίνεται πανικός…

Πάνω από τρακόσιοι νεαροί, υπολογίζουμε με το μάτι, βρίσκονται μαζεμένοι και κάνουν χαβαλέ παρακολουθώντας μερικές δεκάδες μάγκες με τις μηχανές που επιδεικνύουν τις «ικανότητές» τους, κάνοντας κόντρες και σούζες στη λεωφόρο (και στη Γρίβα Διγενή). Και κάποιους άλλους με πειραγμένα οχήματα που μαρσάρουν προκαλώντας έντονο θόρυβο και κύματα λευκού καπνού απ’ την τριβή του καουτσούκ με την άσφαλτο. Έντονη η μυρωδιά του καμένου λάστιχου στην ατμόσφαιρα. Μια αυτοσχέδια πίστα ταχύτητας μέσα στην καρδιά της Λευκωσίας. 

Πανικός

Ισχυρά αισθήματα φόβου κυριεύουν έναν οποιονδήποτε νομοταγή πολίτη, ο οποίος τυγχάνει να περνάει εκείνη την ώρα από κει, εξαιτίας της οχλαγωγίας. Είναι αφενός οι συγκεχυμένες ανάμεικτες φωνές και χειρονομίες που προκαλούν οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι παραταγμένοι στο πεζοδρόμιο, και κάνουν χάζι με τις κόντρες. Αυτοί είναι οι φανατικοί οπαδοί. Και βρίσκονται σε ντελίριο.

Ο φόβος ενισχύεται από τα επικίνδυνα «νούμερα» των πιτσιρίκων με τις μηχανές και τα αυτοκίνητα που τρέχουν δίπλα σου σαν δαιμονισμένα. Περνούν με κόκκινο φανάρι, σου κόβουν τον δρόμο σαν να 'ναι δικός τους, φορτηγά κορνάρουν παρατεταμένα, μηχανές αγωνιστικές χωρίς αριθμούς εγγραφής σηκώνονται στον έναν τροχό… Ένας λογικά σκεπτόμενος νους βλέπει πως δεν είναι δύσκολο να γίνει ένα κακό.

Όπως και να το κάνεις, απειλείσαι. Ποια τάξη και ποια ασφάλεια σε έναν κατά τα άλλα πολυσύχναστο δρόμο της πρωτεύουσας; Και πού είναι η Αστυνομία να επιβάλει την τάξη;

Ξυπνάνε τον κόσμο

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι εκείνη την ώρα βρίσκονται στο σπίτι τους και προσπαθούν να ησυχάσουν, ξυπνάνε για άλλη μια φορά μες στη μέση της νύχτας από τους κρότους των μηχανών και τα πατήματα του γκαζιού παραληρώντας από τον εκνευρισμό.

Μερικοί θα πάρουν τηλέφωνο στην Αστυνομία προσπαθώντας να βρουν το δίκιο τους. Άλλοι έχουν βαρεθεί να καλούν χωρίς κανένα αποτέλεσμα και είτε κτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο, είτε παραλογίζονται σκεπτόμενοι να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Γιατί όλο αυτό το σκηνικό, το οποίο χαρακτηρίζεται από το αντικοινωνικό πάθος των συμμετεχόντων και παραπέμπει σε μια μορφή παραβατικότητας, δεν συμβαίνει μόνο τώρα. Συμβαίνει εδώ και χρόνια, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, με επίκεντρο τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αλλά για κάποιο αναίτιο λόγο η πολιτεία επιτρέπει να συνεχίζεται…

Στις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, οι νεαροί θαμώνες ήταν ήδη μαζεμένοι εκεί για να παρακολουθήσουν τις κούρσες και τις σούζες. Το «πάρτι» συνεχίστηκε μέχρι τις 3 τουλάχιστον το πρωί...

Απούσα η Αστυνομία

Εμείς για τα επεισόδια του Σαββάτου πήραμε τηλέφωνο για πρώτη φορά την Αστυνομία στις 12 και 42 λεπτά. Μας είπαν πως θα ειδοποιούσαν την Τροχαία που βρισκόταν εκείνη την ώρα έξω. Το δεύτερο τηλεφώνημα έγινε στη 1 και 17 λεπτά. Μας είπαν το ίδιο παραμύθι. Στη 1 και 29 λεπτά έγινε το τρίτο τηλεφώνημα. Μας είπαν με πολύ μεγάλη απάθεια και βαριεστημάρα (μπορεί κανείς να το διαπιστώσει και από το video που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του «Πολίτη», καθώς παρατίθεται αυτούσια η τελευταία συνομιλία) πως δυνάμεις της Αστυνομίας ήταν λίγο πιο πάνω, στο κεντρικό ταχυδρομείο, και πως συντονιζόταν για να κάνουν «ντου». Βρισκόμασταν στην περιοχή μέχρι τις 2.30 το πρωί. Η Αστυνομία δεν ήρθε ποτέ. Ο αρχηγός Αστυνομίας, όπως δηλώνει παραδίπλα ο εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Αγγελίδης, έχει διατάξει έρευνα για το περιστατικό της μη ανταπόκρισης.

Το «ντου» της Κυριακής

Κι ενώ επέδειξε όλη αυτήν την ακατανόητη ανοχή το βράδυ του Σαββάτου, η Αστυνομία, με την κατάσταση να έχει εκτραχυνθεί δεδομένου ότι οι νεαροί παραβάτες και οι θεατές τους που ελκύονται από όλη αυτήν την κουλτούρα από τη στιγμή που κανείς δεν τους «ενοχλεί», είναι λογικό να νιώθουν πως αποκτούν και κεκτημένα στην παρανομία, αποφάσισε να δράσει την επομένη. Οπόταν και είχαμε την επεισοδιακή νύχτα με τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, το κάψιμο των καλάθων, το ρίξιμο πετρών και κροτίδων, οκτώ συλλήψεις και μια... περήφανη ανακοίνωση της Αστυνομίας για την επιχείρησή της. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, έγιναν 61 καταγγελίες για υπερβολική ταχύτητα, τρεις για μη χρήση κράνους, πέντε για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και 49 για άλλες τροχαίες παραβάσεις.

Ενδεικτικοί αριθμοί για να διαπιστώσει κανείς τι γίνεται στην περιοχή, αν όχι σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, όπου ανενόχλητοι τις περισσότερες φορές οι νεαροί συνεχίζουν αυτήν τη φαρσοκωμωδία.

Φωνή βοώντος

Οι πολίτες φυσικά που ζουν στην περιοχή της Έγκωμης και σε μια απόσταση πάνω από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, γύρω από το επίκεντρο όλης αυτής της φασαρίας, γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα αιώνιο πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με μια αστυνομική επιχείρηση. Θέλει οργανωμένη παρέμβαση της πολιτείας.

Δείτε παρακάτω τι μας είπαν πολίτες που βιώνουν αυτήν την κατάσταση.

Η ζωή μας μια κόλαση, ποιος θα μας προστατέψει;

«To πρόβλημα με τις νυχτερινές κούρσες άρχισε πριν μερικά χρόνια. Έχω αποταθεί στην Αστυνομία τις μεταμεσονύκτιες ώρες, αμέτρητες φορές, για να τους παρακαλέσω να κάνουν κάτι. Συνήθως παίρνω τις πιο κάτω απαντήσεις: Πρώτον, δεν έχουμε πολλούς αστυφύλακες για να περιπολούμε όλες τις περιοχές, δεύτερον, μας έχουν δεμένα τα χέρια οι ανώτεροί μας και δεν μπορούμε να κυνηγήσουμε τους παραβάτες και, τρίτον, θα στείλουμε περιπολικό. Παρόλα τα παράπονα και τις διαβεβαιώσεις ότι θα παταχθεί το φαινόμενο, τίποτα δεν γίνεται. Ακόμα και τώρα που τα παράθυρα είναι κλειστά ο θόρυβος είναι υπερβολικός. Φανταστείτε τι γίνεται το καλοκαίρι», λέει στον «Π» η Αλεξάνδρα Α., κάτοικος της ευρύτερης περιοχής όπου γίνονται οι κόντρες.

Κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής μάς είπαν ότι οι νεαροί που παρακολουθούν τις κόντρες είναι φιλήσυχοι νέοι και απλώς παρακολουθούν τις κόντρες. Αυτοί οι οποίοι ενοχλούν είναι οι πρωταγωνιστές στο θέαμα που εκτυλίσσεται μπροστά τους

Η Κύπρος διασύρεται

Το τραγικό, όπως επισημαίνει, είναι ότι ακόμη και πρεσβείες έχουν κάνει παράπονο στο Υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση, χωρίς να αντιμετωπίζεται το θέμα. «Η Κύπρος διασύρεται, οι νομοταγείς πολίτες ωθούνται στα άκρα από την αϋπνία, η λεωφόρος Προδρόμου και οι γύρω δρόμοι το βράδυ μετατρέπονται σε πίστες και η Αστυνομία αδυνατεί να εφαρμόσει τον νόμο! Δυστυχώς, το κακόν εδράτζιασεν και δεν έχει κανέναν άξιο σε αυτόν τον τόπο να το χειριστεί. Επιτράπηκε με την ανοχή των θεσμών η αντικοινωνική συμπεριφορά των λίγων να καταπατά το αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών στον ύπνο και την ξεκούραση. Ανθρώπων που είναι νομοταγείς, που εργάζονται και πληρώνουν στο κράτος. Και μετά απορούν γιατί οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Αστυνομία. Τέτοια Αστυνομία τι να την κάνουμε;»

Ο νόμος δεν βοηθά

Το σπίτι της Νίτσας Π. έγκειται του δρόμου όπου γίνονται οι κόντρες. Έχει καλέσει εκατομμύρια φορές την Αστυνομία. Αλλά έχει κουραστεί. «Βγαίνω έξω και τους βλέπω. Αλλά όχι για να φωνάζω... Βλέπω κι εγώ, κι απορώ σε τι επίπεδο έχουμε φτάσει». Όπως αναφέρει, από την Αστυνομία δεν έχει κανένα παράπονο. Και υποστηρίζει πως κινδυνεύουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί «διότι αυτοί οι τρελοί δεν σταματούν. Αν πέσει κάτω ένας μοτοσικλετιστής, θα βρουν και τον μπελά τους. Ο νόμος δεν τους βοηθά. Πρέπει να μπουν υψηλά πρόστιμα και στέρηση των οχημάτων, να δείτε πώς θα σταματήσουν όλα αυτά».

Μια απελπισία

Ο Νίκος Ι. γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση. Ζει ανάμεσά της… «Αυτό που έγινε το Σαββατοκύριακο ήταν το αποκορύφωμα λόγω των καρναβαλιών. Αλλά εμείς το βιώνουμε καθημερινά. Τα καλοκαίρια, δε, Παρασκευές και Σάββατα, γίνεται το αδιαχώρητο. Μαζεύονται δεκάδες. Βεβαίως τηλεφωνούμε και στην Αστυνομία, η Αστυνομία (κάποτε είναι ευγενής, κάποτε είναι αγενής) λυπάται πάρα πολύ, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα, διότι έρχονται εδώ και τους διώχνουν και ξανάρχονται… Πριν μερικές μέρες μάς έσπασαν τα τζάμια. Αναγκάστηκα να βάλω κάγκελα στην αυλή μου, όπως στις φυλακές. Το ότι ουρούν μες στις αυλές και τα σπίτια μας είναι σύνηθες φαινόμενο. Από τα μεγάφωνα κάποιων οχημάτων και από τον θόρυβο των μηχανών τρέμουν τα παράθυρα του σπιτιού μας. Είναι μια απελπισία η κατάσταση. Μας ξεσηκώνουν από τις 12 μέχρι τις 4 το πρωί. Είναι πολύ θυμωμένος με την πολιτεία. Εμείς μόνο τους φόρους να πληρώνουμε; Εμάς ποιος θα μας προφυλάξει;»

Σκέτη φρίκη

Η Ζωή Α. μάς αφηγείται το μαρτύριο: «Μετακομίσαμε στην περιοχή πριν από δύο χρόνια. Το διαμέρισμα είναι ιδιόκτητο και είχαμε την ευχέρεια να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις για να αντιμετωπίσουμε όλο αυτόν τον θόρυβο από τις κόντρες. Αλλάξαμε τα παράθυρα, βάλαμε ηχομονωτικά. Αλλά δεν ήταν αρκετό. Τώρα είμαστε στη φάση, ειδικά μετά το Σαββατοκύριακο που έφτασε στο απροχώρητο η κατάσταση, να το ηχομονώσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είναι μια μεγάλη επένδυση, αλλά από τη στιγμή που η πολιτεία δεν μπορεί να κάνει κάτι για να διαφυλάξει την τάξη, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να μην τρελαθούμε. Δεν μπορούμε άλλο να βιώνουμε όλο αυτό το στρες. Χθες ξύπνησα βίαια η ώρα 2 και 20. Προχθές το ίδιο»…

Το μάταιο

Και συνεχίζει: «Σκέφτομαι πλέον να πάρω τηλέφωνο την Αστυνομία. Να μου πει τι; Στην αρχή τους έπαιρνα, μου έλεγαν 'κυρία μου θα ειδοποιήσουμε την Τροχαία'. Σε κάποια φάση, δεν ξέρω πώς, έμαθαν τον αριθμό μου και με ένωναν απευθείας με την Τροχαία; Μου απαντούσαν και μου έλεγαν 'είμαστε εδώ στην Προδρόμου, έχουμε επτά περιπολικά'… Κάποιες φορές μου έλεγαν ότι ήταν τρία πλάσματα, αλλά δεν μπορούν να τους κυνηγήσουν γιατί θα πέσουν και θα σκοτωθούν, ή δεν μπορούν να κάνουν μπλόκο γιατί δεν είναι νομοταγείς και δεν θα σταματήσουν και ότι προσπαθούν να τους εντοπίσουν από τους γνωστούς τους… Πλέον, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αστυνομία δεν ασχολείται. Αν ήθελαν να κάνουν κάτι, θα το έκαναν. Σε κάποια φάση συνειδητοποίησα τη ματαιότητα της κατάστασης και σκέφτηκα την επιλογή της μετακόμισης. Άτε όμως τζ'αι φύω εγώ, θα σηκωθεί όλος αυτός ο κόσμος να φύγει από τα σπίτια του; Είμαι ένα κουρέλι, ειλικρινά. Δεν κοιμάμαι καλά. Έχουν αυξηθεί οι ημικρανίες από τότε που μετακόμισα εδώ».

Μηχανές χωρίς αριθμούς εγγραφής αλλά και αγωνιστικές που απαγορεύεται, υποτίθεται, να κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο

Άγνοια στο υπουργείο

Η Τροχαία Λευκωσίας θεωρεί πως ό,τι είναι δυνατόν με βάση τον νόμο αλλά και την αριθμητική της δύναμη το πράττει για να καταστείλει το φαινόμενο. Είναι ωστόσο προφανές πως από τη δράση της Αστυνομίας δεν είναι δυνατόν να σταματήσει αυτή η παραβατική συμπεριφορά. Υπάρχει αδιέξοδο. Χρειάζεται να ληφθούν κι άλλα μέτρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, που γνωρίζει το πρόβλημα γιατί απευθύνθηκαν κοντά του επηρεαζόμενοι κάτοικοι, ανέφερε πως η Αστυνομία πρέπει να κρίνει εάν χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα στην περιοχή για να παταχθεί το φαινόμενο. Για παράδειγμα, αν χρειάζεται να τοποθετηθούν κάμερες ή να μπουν σαμαράκια ή να βρεθούν άλλες λύσεις, τις οποίες και ζητούν οι επηρεαζόμενοι. Μέχρι τώρα, ωστόσο, καμία πρόταση εκ μέρους της Αστυνομίας δεν υπήρξε. Δήλωσε ετοιμότητα από πλευράς υπουργείου για αξιολόγηση των όποιων μέτρων προταθούν από την Αστυνομία για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Ο αρχηγός Αστυνομίας έχει διατάξει έρευνα για το γεγονός ότι, ενώ κλήθηκε η Αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου, δεν παρουσιάστηκε εκεί για να διαλύσει τις κόντρες και την οχλαγωγία μέσα στη λεωφόρο Προδρόμου

285 καταγγελίες σε 9 μήνες

Ερωτηθείς για τα όσα καταγγέλλουν οι πολίτες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε στον «Π» ότι «οι οδηγίες της ηγεσίας της Αστυνομίας είναι να εφαρμόζεται μηδενική ανοχή σε τέτοιας φύσης περιστατικά, που έχουν ως σκοπό την ενόχληση των πολιτών με οποιονδήποτε τρόπο, την παρακώλυση της τροχαίας κίνησης και την πρόκληση κακόβουλης ζημιάς σε περιουσίες».

Μόνιμη διαταγή

Όσον αφορά την παραβατικότητα που παρατηρείται στις λεωφόρους Γρίβα Διγενή, Προδρόμου και την ευρύτερη περιοχή από νεαρά κυρίως άτομα, «σημειώνεται ότι υπάρχει μόνιμη διαταγή επιχειρήσεων με τη συμμετοχή διαφόρων τμημάτων της αστυνομικής διεύθυνσης Λευκωσίας (Τροχαία, Ουλαμός Πρόληψης Εγκλημάτων, Ουλαμός Άμεσης Επέμβασης) σε συνεργασία με τη ΜΜΑΔ και την Τροχαία Αρχηγείου, καθώς και του Ειδικού Ουλαμού Μοτοσυκλετιστών».

Στο πλαίσιο στοχευμένων εκστρατειών και ελέγχων, διεξάγονται, όπως είπε ο κ. Αγγελίδης, έρευνες και καταγγελίες για υπερβολική ταχύτητα, ζώνη ασφαλείας, αλκοόλη / ναρκοτέστ κ.λπ. Επίσης, κατακρατούνται αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες για έλεγχο για να εξακριβώσουν κατά πόσον υπάρχουν οποιεσδήποτε μετατροπές.

Στην Προδρόμου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, από την 1/6/2017 μέχρι και τις 19/2/2018, διενεργήθηκαν πέραν των 30 εκστρατειών ελέγχου στη λεωφόρο Προδρόμου, από τις οποίες προέκυψαν 285 καταγγελίες για διάφορα τροχαία αδικήματα και κατακρατήθηκαν 18 οχήματα για σκοπούς περαιτέρω ελέγχου.

«Με σταθερότητα και αποφασιστικότητα επιλύθηκαν διάφορα, ανάλογα, προβλήματα σε περιοχές της Λευκωσίας και σε άλλες πόλεις που αφορούσαν νεανική παραβατική συμπεριφορά με αρνητικούς κινδύνους για τους ίδιους αλλά και τους πολίτες. Περαιτέρω, η Αστυνομία συνεργάζεται με διάφορες άλλες υπηρεσίες του κράτους, υποβάλλονται εισηγήσεις / απόψεις για τη λήψη διάφορων μέτρων με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών».

Κλήσεις που… αγνοούνται

Αναφορικά με την καταγγελία του «Π», ότι στις 17-18/2/2018 η Αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνήματα για ενοχλήσεις στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή και Προδρόμου, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως ο αρχηγός της Αστυνομίας έδωσε αμέσως οδηγίες και ορίστηκε ήδη αξιωματικός για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας για να διαπιστωθεί γιατί δεν υπήρξε η άμεση ανταπόκριση και κατά πόσον διαπράχθηκαν οποιαδήποτε αδικήματα από οποιοδήποτε μέλος της Αστυνομίας.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «η Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της για την ασφάλεια των πολιτών και δηλώνει για ακόμα μια φορά αποφασισμένη, με τη λήψη διάφορων δράσεων, να μην επιτρέψει τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές από οποιαδήποτε πρόσωπα».

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη, δηλώνει στον «Π» ο ΥΠΟΙΚ

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 16:50 (τελευταία ενημέρωση 16:50)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε για μια γυναίκα που στραγγαλίστηκε δεν γρηγορεί η δικαιοσύνη

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 16:50 (τελευταία ενημέρωση 16:50)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Win-win για Freshfields - Αθώος ο Χάρης,ο ΓΕ δικαιολόγησε τον Οδυσσέα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 16:50 (τελευταία ενημέρωση 16:50)

Επιστροφή
στην αρχή