Έρευνα για κακοδιαχείριση διεξάγει η ΟLAF κατά του επικεφαλής του EASO

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Οι έρευνες αφορούν καταγγελίες για ατασθαλίες σε προμήθειες, παρατυπίες στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και πιθανή παράβαση προστασίας δεδομένων.

Στην έρευνα που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (European Anti-Fraud Office – OLAF) κατά του José Carreira, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO), εστιάζει ρεπορτάζ του σημερινού Politico, σύμφωνα με έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεσή του, συνταχθέν από ερευνητή της OLAF.

Οι έρευνες αφορούν καταγγελίες για ατασθαλίες σε προμήθειες, παρατυπίες σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και πιθανή παράβαση προστασίας δεδομένων. Το δισέλιδο έγγραφο αναφέρει ότι η έρευνα αφορά κυρίως το πλαίσιο της στήριξης που παρείχε η ΕΕ στην Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Εκπρόσωπος της OLAF επιβεβαίωσε ότι η Υπηρεσία έχει εκκινήσει έρευνα λόγω υποψιών για παρατυπίες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι καθώς κλιμακωνόταν η προσφυγική κρίση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανάθεσαν περισσότερες ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου. Μεταξύ του 2015 και 2016 ο προϋπολογισμός αυξήθηκε πάνω από το τριπλάσιο, από τα 16 στα 53 δισ. ευρώ, ενώ το προσωπικό αυξήθηκε από 93 σε 125 άτομα.

Η Υπηρεσία προσφέρει στήριξη σε εθνικές Αρχές στο πλαίσιο διαχείρισης αιτήσεων για χορήγηση ασύλου και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην οργάνωση του συντονισμού των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών (hotspots). Το τελευταίο διάστημα αρκετά μέλη του προσωπικού εγκατέλειψαν την Υπηρεσία «λόγω της εσωτερικής κατάστασης».

Την ίδια ώρα τη συστηματική προσπάθεια της Βουλγαρικής Προεδρίας και της Κομισιόν για γεφύρωση του χάσματος, που χωρίζει Ανατολική και Δυτική Ευρώπη στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού, με ορίζοντα τον Ιούνιο, προβάλλει το euractiv.com. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός δήλωσε σχετικά ότι οι ισχύοντες κανόνες ασύλου «κυριολεκτικά διχοτόμησαν την Ευρώπη», εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι χάρη στην εμπιστοσύνη που υπάρχει στις σχέσεις των κρατών – μελών, «Θα καταλήξουμε σε έναν λογικό συμβιβασμό».

Η Κομισιόν επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση όλων των κρατών – μελών σε ένα αμφιλεγόμενο σύστημα ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σήμερα και αύριο στη Σόφια. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε στο AFP προτού αναχωρήσει για Σόφια ότι «αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου».

Επεσήμανε δε ότι «σήμερα είναι η Ιταλία και η Ελλάδα που δέχονται ισχυρές πιέσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι το μέλλον δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις σε άλλες περιοχές». Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών θεωρεί απαράδεκτη την πρόταση, σύμφωνα με την οποία κάποια κράτη θα μπορούν να επιλέξουν τη χρηματοδότηση των κρατών πρώτης γραμμής αντί της υποδοχής προσφύγων στα εδάφη τους.


Επιστροφή
στην αρχή