Φουλ επίθεση κατά προνομίων καθηγητών-Λίπος πολλών εκατ. στο Παιδείας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Εξοικονομήσεις πολλών εκατ. επιφέρει το Υπουργικό από τις αλλαγές στην εκπαίδευση, κάτι με το οποίο ωστόσο διαφωνούν οι συντεχνίες

Πλήρη συμμόρφωση με τις υποδείξεις του γενικού ελεγκτή όσον αφορά στα ωράρια των εκπαιδευτικών ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Το θέμα προέκυψε εν μέσω συζήτησης στο Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 στη βάση επιστολής που είχε αποστείλει προς την κυβέρνηση ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Οι κινήσεις του υπουργού, οι οποίες όπως διευκρίνιζε πανταχόθεν έγιναν με βάση τις εντολές του Προέδρου Αναστασιάδη, τον οδήγησαν σε πλήρη ρήξη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες με ανακοίνωσή τους έθεσαν τέρμα σε κάθε συνομιλία με τον υπουργό, θεωρώντας τον «αναξιόπιστο».

Τα συντεχνιακά κεκτημένα των εκπαιδευτικών θεωρούνται εν πολλοίς παράλογα από την κυβέρνηση, καθώς επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας με τεράστια ποσά και κατ’ επέκταση δεν επιτρέπουν την πραγματική ανάπτυξη σε θέματα παιδείας και υποδομών. Αυτή δεν είναι μόνο θέση του υπουργείου, όπως διευκρινίζεται από κυβερνητική πηγή, αλλά και του ίδιου του Προέδρου, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Χαμπιαούρη να συμμορφωθεί πλήρως και αμέσως με τις υποδείξεις του γενικού ελεγκτή, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα, σε σχέση κυρίως με τα ωράρια και τις απαλλαγές καθηγητών, ως απαράδεκτο.

Το κόστος των προνομίων

Εφ’ όλης της ύλης θα είναι η αντιπαράθεση με τους εκπαιδευτικούς, αν αυτό χρειαστεί, σύμφωνα με έγκυρη εκπαιδευτική πηγή, η οποία διευκρίνισε τα εξής στον «Πολίτη»: Τα 21 μέλη της συντεχνίας των καθηγητών ΟΕΛΜΕΚ, τα 32 της συντεχνίας των δασκάλων ΠΟΕΔ και τα 15 της συντεχνίας των εκπαιδευτικών τεχνικής κατεύθυνσης ΟΛΤΕΚ κοστίζουν στο κράτος γύρω στα 750.000 ευρώ τον χρόνο. Τα χρήματα δαπανώνται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, ενώ οι ίδιοι οι συντεχνιακοί, αν και καθηγητές, δεν εκτελούν εκπαιδευτικό έργο.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει ουσιαστικά άλλα 750.000 ευρώ τον χρόνο για πρόσληψη καθηγητών και δασκάλων προς αντικατάσταση των συντεχνιακών που δεν επιτελούν εκπαιδευτικό έργο. Σημειώνεται ότι για τις αποσπάσεις, το Υπουργείο πληρώνει 11,5 εκατομμύρια τον χρόνο. Το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν τάσσεται κατά του συνδικαλισμού, αλλά εμμένει στη θέση ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος τα χρήματα αυτά να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους, υποβάλλοντας ότι θα μπορούσαν να καταβάλλονται από άλλα κρατικά ταμεία, ή ακόμα και από το ταμείο των ίδιων των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε το κόστος των απαλλαγών ανέρχεται στα 52 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μία επίθεση πρωτόγνωρη για τα εκπαιδευτικά δεδομένα, κυρίως κατά της ΟΕΛΜΕΚ, η ίδια εκπαιδευτική πηγή αναφέρθηκε και στα κονδύλια τα οποία αφορούν κάποια συντεχνιακά κεκτημένα των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Όπως μας λέχθηκε, μόνον οι υπεύθυνοι τμημάτων (μείωση μία ώρα στους καθηγητές γυμνασίων και δύο ώρες στους καθηγητές λυκείων) στοιχίζουν 5,2 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στο κράτος. Την ίδια στιγμή, για τους υπεύθυνους στη δημοτική εκπαίδευση το κόστος ανέρχεται σε 4,8 εκατομμύρια ετησίως.

Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε, ως γνωστόν, επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, με υπουργό Παιδείας τον Ουράνιο Ιωαννίδη, ταυτόχρονα με την υιοθέτηση του Ενιαίου Λυκείου και αφορούσε τότε μόνο τους καθηγητές λυκείων. Οι απαλλαγές καθηγητών από τα μαθήματά τους για να συντηρούν τα εργαστήρια Φυσικής κοστίζουν σε αντικαταστάτες 226.000 ευρώ, ενώ η απαλλαγή καθηγητών ως υπεύθυνων της δανειστικής βιβλιοθήκης του κάθε σχολείου 155.000. Όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, καταβάλλεται ετησίως αυτό το ποσό, ενώ με βάση έρευνα του Υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές που δανείζονται βιβλία δεν ξεπερνούν τους 15 ανά σχολείο.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε, η απαλλαγή για τήρηση πρακτικών του καθηγητικού συλλόγου, που συνεδριάζει μια φορά τον μήνα, κοστίζει 290.000 ευρώ ετησίως, με τον/την υπεύθυνο/η τήρησης των πρακτικών (συνήθως νεαρός/η φιλόλογος) να απαλλάσσεται από το εκπαιδευτικό του/της έργο για δύο ώρες τη βδομάδα.

Τέλος, οι απαλλαγές καθηγητών για την έκδοση περιοδικών και εφημερίδων στα σχολεία, που είναι συνήθως δύο ώρες τη βδομάδα, κοστίζουν 230.000 ευρώ. Σημειώνεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι τα περιοδικά και οι εφημερίδες των σχολείων εκδίδονται κυρίως τέλη Μάιου αρχές Ιουνίου, οπότε οι καθηγητές δεν έχουν διδακτικό έργο. Η ίδια πηγή θεωρεί ότι όλες αυτές οι εργασίες των καθηγητών, οι οποίες γίνονται μεν πέραν του διδακτικού χρόνου, αλλά εφόσον διεξάγονται εντός του ωραρίου 7.30π.μ.-1.35μ.μ. που οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται εντός του σχολικού χώρου, δεν πρέπει να τους απαλλάσσουν από τη διδασκαλία των μαθημάτων της ειδικότητάς τους.

Το παρασκήνιο και ο Πρόεδρος 

Αυξήσεις στις μειώσεις

Με βάση τα νέα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας θα ανακοινωθεί στις εκπαιδευτικές οργανώσεις η πρόθεση να περιοριστούν οι ώρες διδασκαλίας, κατά μία ώρα ανά βαθμίδα. Σήμερα οι καθηγητές Μέσης προσλαμβάνονται και διδάσκουν 24 ώρες εβδομαδιαίως. Στα οκτώ χρόνια υπηρεσίας οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται στις 22, στα 16 χρόνια υπηρεσίας στις 20 ώρες, και στα 20 χρόνια στις 18 ώρες. Η νέα πρόταση θέλει μείωση στα 8 χρόνια στις 23 ώρες, στα 16 στις 21 ώρες και στα 20 χρόνια στις 19 ώρες. Αυτή η μείωση στις απαλλαγές θα προσθέσει αρκετές χιλιάδες ώρες στη διάθεση του υπουργείου και σαφέστατα θα οδηγήσει σε μείωση κατ’ έτος των προσλήψεων νέων εκπαιδευτικών. Οπότε θα επέλθει επιπλέον εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας.

Από 300 νέες θέσεις, 159

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης έδειξε πάντως διάθεση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών οργανώσεων για άνοιγμα άλλων 300 και πλέον θέσεων στην εκπαίδευση. Η θέση αυτή δεν πέρασε από το Υπουργικό, συναντώντας τη σθεναρή αντίδραση του ίδιου του Προέδρου, ο οποίος επιστράτευσε προς αυτή την κατεύθυνση και το περιεχόμενο επιστολής που ζητήθηκε επί τούτου από τον γενικό ελεγκτή. Γι’ αυτό και η προχθεσινή πρόταση του Υπουργείου Παιδείας έκανε τελικά λόγο για πρόσληψη μόνο 159 εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με συντεχνιακή πηγή πάντως αυτή η πολιτική της μείωσης των θέσεων δεν είναι ορθολογική για έναν πολύ σοβαρό λόγο. Το Υπουργείο Παιδείας δεν δείχνει καμιά διάθεση να περικόψει συγκεκριμένες θέσεις εκπαιδευτικών που έχουν διοριστεί με βάση τις ανάγκες του καταργηθέντος Ενιαίου Λυκείου και οι οποίες περισσεύουν. Για παράδειγμα γύρω στους 30 μόνιμους εκπαιδευτικούς γλωσσών (Ιταλικών και Ρωσικών) με βάση τις δηλώσεις των μαθητών δεν θα έχουν εκπαιδευτικά καθήκοντα στη νέα χρονιά. Ο υπουργός όμως αρνείται να τους μετακινήσει π.χ. στη δημόσια υπηρεσία και ζητά σύμφωνα με συντεχνιακή πηγή «να τους δκιακλύσει σε διάφορα επαρχιακά γραφεία για να βοηθούν τους συμβούλους σε διάφορα σχολεία αν προκύπτει ανάγκη. Την ίδια στιγμή θέλει να καταργήσει τα δικαιώματα των 22 συντεχνιακών της ΟΕΛΜΕΚ».

Κάλεσμα Χαμπιαούρη σε διάλογο

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η κόντρα μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του υπουργού Παιδείας, με τις συντεχνίες να ανακοινώνουν και επίσημα χθες δυναμικά και συγκροτημένα μέτρα. Αν και πρόθεση του Κώστα Χαμπιαούρη είναι να καλέσει σήμερα τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σε διάλογο ώστε να υπάρξει κοινή συμφωνία πριν τον Σεπτέμβριο που ανοίγουν τα σχολεία, φαίνεται πως οι συνδικαλιστές οργανώσεις απέρριψαν το αίτημα του υπουγός χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως αναξιόπιστο συνομιλητή. Αφορμή για την ανακοίνωσή τους στάθηκε η πληροφόρηση που είχαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σχετικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει τις προτάσεις που κατέθεσε ο Κώστας Χαμπιαούρης προχθές Τετάρτη. Σημειώνεται πως σήμερα στη 13:00 ο υπουργός θα εκδόσει ανακοίνωση για τα όσα αφορούν την Παιδεία.

Συζητούν τα επόμενα

«Οι αποφάσεις που έλαβε το Υπουργείο Παιδείας είναι, τουλάχιστον, απαράδεκτες, προκλητικές και συνεπώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις». Αυτό τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού τόνισε σε έντονο ύφος πως μετά από πληροφόρηση που είχαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα τέσσερα μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί και θα γίνει διάλογος για τα επόμενα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, αυτό αποτελεί αιτία πολέμου και θεωρούν ότι «ούτε από την πολιτεία, ούτε από την κοινωνία θα πρέπει να γίνουν ανεχτές και αποδεχτές τέτοιες αντιδημοκρατικές, ετσιθελικές και προκλητικές αποφάσεις». Σε συνέχεια της ανακοίνωσής τους χαρακτηρίζουν τον Κώστα Χαμπιαούρη ως αναξιόπιστο συνομιλητή και σημειώνουν ότι θα διακόψουν κάθε επαφή με τον συγκεκριμένο υπουργό Παιδείας. Τέλος, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταλήγουν εξαγγέλλοντας έκτακτη κοινή συνεδρίαση των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων για την ερχόμενη Δευτέρα με αντικείμενο τον καθορισμό των επόμενων κοινών βημάτων.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρον Ελλαδιτών γιατρών για ΓεΣΥ

Πολίτης News, 03:05 (τελευταία ενημέρωση 03:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν προκύπτει εύνοια για Μύρωνα Νικολάτο

Πολίτης News, 02:05 (τελευταία ενημέρωση 02:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Κύπρου: Δεν ήταν μοναδική η υπόθεση της αδελφής Νικολάτου

Πολίτης News, 17.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή