Επιβεβαιώθηκε χθες η λυπητερή. Μνημόνιο Olympic με οροφή 50 εκατ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες αντιπροσωπεία από Βουλγαρία, η οποία είχε σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» επαφές με το κυπριακό Ταμείο Ασφαλιστών

ΓΡΑΦΕΙ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες αντιπροσωπεία από Βουλγαρία, η οποία είχε σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» επαφές με το κυπριακό Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων καθώς και με το Γραφείο της Εφόρου Εποπτείας Ασφαλιστικών Εταιρειών για το θέμα της πτώχευσης της Olympic Insurance και του επιμερισμού των υποχρεώσεών της ανάμεσα σε Κύπρο και Βουλγαρία.

Όπως έχει ήδη καταστεί γνωστό από τη Βουλγαρία, η πτώχευση της Olympic επηρεάζει 197.551 ασφαλισμένα οχήματα στη Βουλγαρία, με το κόστος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων να φτάνει περίπου τα 4,75 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι υποχρεώσεις της εγγεγραμμένης στην Κύπρο Olympic Insurance έναντι των Βουλγάρων πελατών της δεν εξαντλούνται σε τέσσερα-πέντε εκατομμύρια, αλλά όπως κατέγραψε προχθές η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», εκτείνονται από 20 έως 35 εκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω ποσό επιβεβαιώνεται από αρμόδιες πηγές στην Κύπρο, αφού το κυπριακό ταμείο, το οποίο θα κληθεί να καλύψει τα 197.551 βουλγαρικά ασφαλιστήρια είναι υποχρεωμένο να καλύψει όχι μόνο το κόστος των 197.551 βουλγαρικών ασφαλιστηρίων (4,75 εκατ.), αλλά και τις υποχρεώσεις τους έναντι τρίτων.

Πληρώνει η Κύπρος!

Όπως προκύπτει, το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν Κύπριοι μέσω των ασφαλίστρων τους δεν περιορίζεται στα 4,75 εκατ. ευρώ. Τα 35 εκατ. ευρώ, όπως πληροφορείται ο «Πολίτης», μπορεί να φτάσουν τα 50 εκατ. ευρώ, χωρίς κανείς να είναι σε θέση σήμερα να προσδιορίσει το ύψος της κυπριακής έκθεσης στη Βουλγαρία. Ενδεικτικά, αστικές αγωγές της τάξεως του εκατομμυρίου ενώπιον δικαστηρίων στη Βουλγαρία, εφόσον επιδικαστούν, θα πρέπει να πληρωθούν από Κύπρο με ανάλογη επιβάρυνση των ασφαλίστρων που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι οδηγοί οχημάτων στην Κύπρο. Στις χθεσινές συσκέψεις της βουλγαρικής αντιπροσωπείας με το κυπριακό Ταμείο και την έφορο Ασφαλίσεων επιτεύχθηκε πάντως συμφωνία ότι τουλάχιστον η Κύπρος γλυτώνει τις επιβαρύνσεις για ατυχήματα ασφαλισμένων οχημάτων της Olympic που έγιναν εκτός Βουλγαρίας.
Ενώ στη βουλγαρική πρωτεύουσα έχουν ξεκινήσει ποινικές έρευνες για την επάρκεια της εποπτείας που ασκήθηκε στην Olympic από το 2016 και έπειτα, με την ομόλογο της Κύπριας εφόρου να παραιτείται, στην Κύπρο το φέσωμα των 35-50 εκατ. ευρώ εις βάρος των Κύπριων ασφαλισμένων προσλαμβάνεται ως ένα υγιές επεισόδιο της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς εντός της ΕΕ.

Η μόνη παρέμβαση της Κύπριας εφόρου Ασφαλίσεων Βικτώριας Νάταρ, ήταν η ανακοίνωση στις 22 Αυγούστου στην οποία περιγράφονταν οι ενέργειές της μετά τη διαπίστωση ότι η Olympic δεν συμμορφωνόταν με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει ο νόμος. Η διατύπωση είναι εξόχως παραπλανητική διότι η Olympic βρέθηκε να μην καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες έναν χρόνο μετά την έγκριση της εξαγοράς της από τη λουξεμβουργιανή Hispakol SA, στον ιδιοκτήτη της οποίας από το 2015 είχε απαγορευθεί από την Ισπανική Κεφαλαιαγορά οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα. Το ερώτημα αν η κυπριακή εποπτεία είχε λάβει υπόψη, όταν ενέκρινε την εξαγορά της Olympic, το γεγονός ότι ο επενδυτής είχε κηρυχθεί παράνομος από την Ισπανική Κεφαλαιαγορά δεν απαντάται από κανέναν σε Κύπρο ή Βουλγαρία.

Σύμφωνα με δήλωση του Γραφείου της Εφόρου Ασφαλίσεων στον «Π» τον περασμένο Ιούνιο, τα κεφαλαιακά στοιχεία που παρουσίασε η Hispakol SA κατά την εξαγορά της Olympic τον Ιανουάριο του 2016 είχαν διαφοροποιηθεί έναν χρόνο μετά, και δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν από τον οίκο Baker Tilly. Τα ποσά κεφαλαιακής επάρκειας της Olympic Insurance που δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει η Baker Tilly αφορούσαν περίπου 200 εκατ. ευρώ, τα οποία η Κύπρια έφορος έξι μήνες προηγουμένως είχε διαπιστώσει ότι υπήρχαν. Το δούλεμα είναι προφανές εις βάρος των Κύπριων ασφαλισμένων που καλούνται σήμερα να πληρώσουν τα σπασμένα της εφόρου.

Στο μεταξύ η Βουλγάρα επόπτης των χρηματοπιστωτικών εργασιών ασφαλιστικών εταιρειών έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή της, μετά την έναρξη ποινικών ερευνών εναντίον της. Στην Κύπρο όμως ουδείς αγγίζει την Κύπρια έφορο, η οποία μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι συνταξιούχος. Η συνταξιοδότηση της Βικτώριας Νάταρ τρέχει παράλληλα με τις βουλγαρικές ποινικές έρευνες για τις ευθύνες όσον αφορά τα 30 με 50 εκατ. ευρώ των ασφαλισμένων στη Βουλγαρία. Στην ανακοίνωσή για την περιπέτεια της Olympic στις 22 Αυγούστου, η κ. Νάταρ κατέγραφε όλες τις νενομισμένες ενέργειές της μετά τη διαπίστωση το 2017 ότι η Olympic δεν ήταν σε θέση να καλύψει τις κεφαλαιακές υποχρεώσεις της. Αυτό που αποσιωπά η έφορος Βικτώρια Νάταρ είναι το κατά πόσον η ίδια συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία κατά την έγκριση της εξαγοράς της Olympic στα τέλη του 2016 από την ισπανική Hispakol SA. Δηλαδή, ενώ η κ. Νάταρ είναι καθαρή όσον αφορά τις ενέργειές της μετά τη διαπίστωση των ελλιπών κεφαλαίων της Olympic, δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για την επάρκεια της εποπτείας της όταν ενέκρινε την εξαγορά της Olympic από τους Ισπανούς το 2016, εφόσον ίσχυε η ισπανική προειδοποίηση για απαγόρευση επενδυτικών δραστηριοτήτων του Diego Gonzalez της Hispakol SA.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαφία και φοροδιαφυγή μέσω Κύπρου στην ΕΕ

Πολίτης News, 03:25 (τελευταία ενημέρωση 03:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγγράφονται και παιδίατροι παρά το «όχι» του ΠΙΣ

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης

Πολίτης News, 22.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή