Επιτέλους, κύριε Πρόεδρε! (Του Διονύση Διονυσίου)

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Για σκοπούς προβληματισμού ας δεχτούμε ότι και ο κ. Γκουτέρες και ο κ. Άιντε δεν κατάλαβαν καλά τι είπαν ο κ. Τσαβούσογλου και ο κ. Ακιντζί

Του Διονύση Διονυσίου *

Προσπαθούμε να αντιληφθούμε τις τελευταίες μέρες, προς τι αυτή η απώλεια ψυχραιμίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον περίγυρό του; Απώλεια ψυχραιμίας η οποία οδηγεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε πλήρη ρήξη με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Τον οργανισμό, δηλαδή, στον οποίο εμπιστευτήκαμε τη λύση του Κυπριακού, και τα ψηφίσματα του οποίου επικαλούμαστε συνεχώς.

Για σκοπούς συζήτησης θεωρούμε εκ των προτέρων ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απόλυτο δίκαιο σε σχέση με την κατάληξη της διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά. Υιοθετούμε το αφήγημά του ότι η Τουρκία στις κρίσιμες αυτές συνομιλίες δεν ανταποκρίθηκε, επιμένοντας σε διατήρηση των εγγυήσεων και των μονομερών δικαιωμάτων επέμβασης στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού.

Από την άλλη, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες (και σε συνέντευξή του στον «Πολίτη») τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε να δίνει μια διαφορετική εκδοχή. Να υποστηρίζει, δηλαδή, ότι η Τουρκία στο Κραν Μοντανά υπέβαλε προτάσεις εντός του πλαισίου Γκουτέρες. Να αποδέχεται, δηλαδή, και τερματισμό των εγγυήσεων και των μονομερών δικαιωμάτων επέμβασης, εφόσον συμφωνηθούν όλες οι πτυχές του Κυπριακού. Να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοια θέση για όλες τις πλευρές (ότι δηλαδή υπέβαλαν θέσεις εντός των γραμμών του πλαισίου του) διατύπωσε και ο γ.γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν οι συνομιλητές του, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Για σκοπούς πάντοτε καλοπροαίρετου προβληματισμού ας δεχτούμε ότι και ο κ. Γκουτέρες και ο κ. Άιντε δεν κατάλαβαν καλά τι είπαν ο κ. Τσαβούσογλου και ο κ. Ακιντζί. Εφόσον όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά ενδιαφέρεται πάνω από όλα για τη λύση του Κυπριακού, γιατί άραγε απωλέσαμε την ψυχραιμία μας; Η απάντησή μας θα μπορούσε να είναι απλή και κυρίως παραγωγική. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε με μια σταράτη του δήλωση να ξεκαθαρίσει το τοπίο χωρίς καμιά ρήξη με κανέναν. Θα μπορούσε με μια νούσιμη δήλωση να πει: «Παρότι η ε/κ πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο από τουρκικής πλευράς, αν ο κ. Άιντε αλλά και ο γενικός γραμματέας επιμένουν ότι μπορούμε να συζητήσουμε τη λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, τότε εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καλούμε τον ΟΗΕ να συνεννοηθεί με την Τουρκία και κατ’ επέκταση να εγγυηθεί για το αποτέλεσμα των συνομιλιών πάνω σε αυτή τη βάση».

Αντί λοιπόν αυτής της νηφάλιας απάντησης, ως ελληνική πλευρά επιδοθήκαμε σε μια σειρά από δηλώσεις και κινήσεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι δεν είμαστε καθόλου σοβαροί.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, πριν καν αντιδράσει η κυπριακή κυβέρνηση (λες και η Κύπρος είναι νομός της Ελλάδας), επεδαψίλευσε διάφορους μη σοβαρούς χαρακτηρισμούς στον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, με αποκορύφωμα ότι αναζητεί εργασία ως εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.

  • Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος δίκην αρχιδιαπραγματευτή του Κυπριακού προέβη σε μια σειρά κουτσομπολίστικων αναφορών εναντίον του εκπροσώπου του ΟΗΕ, μιλώντας για μυστικές συναντήσεις στα βόρεια προάστια των Αθηνών με δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.
  • Από το διπλωματικό περιβάλλον των Αθηνών επίσης αφήνονται να διαρρεύσουν αστείες πληροφορίες περί επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του κ. Άιντε με τουρκικά συμφέροντα, κάτι το οποίο στο παρελθόν κυκλοφόρησε και για άλλους διαπραγματευτές.
  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης απείλησε με διάβημα στα Ηνωμένα Έθνη κατά του κ. Άιντε, αρνούμενος να αντιληφθεί ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις που δημόσια η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχείρησε να τον αποδομήσει τα Ηνωμένα Έθνη τον στήριξαν δημόσια.
  • Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης απείλησε με δημοσιοποίηση των πρακτικών τού συνεδρίου στο Κραν Μοντανά τα οποία η πλευρά μας έχει ηχογραφήσει, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ορθώς δεν δίνει στον Νικόλα Παπαδόπουλο τις προτάσεις που ο ίδιος έχει καταθέσει στις διαπραγματεύσεις. Αντιλαμβάνονται, άραγε, τι πολιτικές και διπλωματικές επιπλοκές είναι δυνατόν να δημιουργήσει μια τέτοια ενέργεια διεθνώς;
  • Τέλος, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του ενώπιον των Κερυνειωτών, χωρίς νηφάλιο λόγο, επιτέθηκε ξανά στα Ηνωμένα Έθνη λες και είναι ενοχλημένος με την επιμονή Άιντε στο Κυπριακό, λες και περισπάται η προσοχή του από άλλα πιο σοβαρά θέματα αυτή την περίοδο.

Εν κατακλείδι και ανεξαρτήτως του αν έχουμε δίκαιο ή άδικο για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά, η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει να διακατέχεται από έλλειψη ψυχραιμίας και δείχνει να μην επιθυμεί να διερευνήσει κάθε πιθανή δυνατότητα για επίτευξη λύσης αυτή την περίοδο. Αν κάποιοι θεωρούν ότι το Κυπριακό μπορεί να συζητηθεί ως συνήθως μετά τις προεδρικές εκλογές, φοβόμαστε ότι μπορεί να είναι αργά. Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα ικανοποιητικό πλαίσιο και όχι η όποια λύση του Κυπριακού, τώρα είναι η ώρα.

Ένα πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής το οποίο προτείνει κατάργηση των εγγυήσεων και των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, αφήνοντας μόνο ανοικτό προς συζήτηση το θέμα του χρονοδιαγράμματος αποχώρησης ενός μικρού αριθμού στρατευμάτων. Σε τελευταία ανάλυση, ας ξεκαθαρίσει το θέμα με μια επιστολή του στον Αντόνιο Γκουτέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επιτέλους, κύριε Αναστασιάδη, αν ο κ. Γκουτέρες θεωρεί ότι η Τουρκία αποποιείται τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο, τότε στην παρουσία των πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών ας πάμε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία.

* Διευθυντή εφημερίδας «Πολίτης»

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 10:15 (τελευταία ενημέρωση 10:15)

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Φραγμό στις καταστροφικές ιδέες του Προέδρου

Πολίτης News, 09:50 (τελευταία ενημέρωση 09:50)

Επιστροφή
στην αρχή