Επιτέλους ακούστε και μας, κύριε Τσαβούσογλου!

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Ο Τσαβούσογλου δεν είναι ούτε φανατικός,ούτε εθνικιστής.Με την αριστοτελική ερμηνεία της λέξης,μέχρι πρόσφατα, φαινόταν ένας μετριοπαθής άνθρωπος

Διάβασα το άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τίτλο «Turkey’s vision for Cyprus» όπως αυτό δημοσιεύθηκε στην «Washington Times» στις 19 Μαρτίου 2017. Και το διάβασα γιατί ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν είναι τυχαίος πολιτικός. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν είναι ούτε φανατικός, ούτε εθνικιστής. Με την αριστοτελική ερμηνεία της λέξης, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, φαινόταν ένας μετριοπαθής άνθρωπος, γι' αυτό εξάλλου και ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους προέδρους της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την ιστορική αναδρομή του κυπριακού προβλήματος την οποία πρόταξε στο άρθρο του ο κ. Τσαβούσογλου.

(http://www.washingtontimes.com/news/2017/mar/19/turkeys-cyprus-policy-an-unstable-situation/). Αν το έκανα, θα διαφωνούσα σε αρκετά σημεία. Ναι, οι Ε/Κ κατά την περίοδο 1960-1974 δεν τίμησαν τις υπογραφές τους και δεν πίστεψαν σε ένα ανεξάρτητο κυπριακό κράτος. Από την άλλη οι Τ/Κ δεν ήταν αθώες περιστερές. Ούτε αυτοί πίστεψαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το θέμα μας όμως δεν είναι η Ιστορία. Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να μείνουμε στο πικρό μας παρελθόν. Το θέμα μας δεν είναι ούτε τα χρόνια που έρχονται, γι' αυτό θα αποφύγω να σχολιάσω το όραμα του κ. Τσαβούσογλου για το μέλλον της Κύπρου μετά τη λύση του Κυπριακού. Θα έλεγα απλώς ότι συμφωνώ μαζί του.

Η διαφορά μας με τον κ. Τσαβούσογλου είναι πώς προσεγγίζουμε το παρόν. Πώς με λίγα λόγια μπορούμε να βρούμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο μιας προσέγγισης win-win όπως λέει και ο ίδιος; Θα ξεκινήσω με ένα σχόλιο: Υποστηρίζω ότι ο κ. Τσαβούσογλου προσεγγίζει τη λύση του Κυπριακού ορμώμενος από το παρελθόν. Δεν είναι ο μόνος. Το κάνει η πλειοψηφία των Ε/Κ και των Τ/Κ πολιτικών. Πρόκειται για μια λανθασμένη προσέγγιση η οποία δεν μπορεί να δώσει μια καθαρή λύση στο Κυπριακό, αφού η προσέγγιση αυτή είναι ήδη εμβολιασμένη με αίμα, με ανείπωτο πόνο, φόβο και καχυποψία. Την καθαρή λύση στο Κυπριακό θα τη βρούμε αν θέσουμε ένα ερώτημα όλοι στους εαυτούς μας: Τι Κύπρο θέλουμε σε 10 ή 15 χρόνια;


Το όραμα του Τούρκου ΥΠΕΞ


Διαβάζοντας κανείς το άρθρο του κ. Τσαβούσογλου, θα διαπιστώσει ότι εστιάζεται σε 5 σημεία επί των οποίων προδιαγράφεται η λύση του Κυπριακού, η οποία, όπως λέει, «πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια ώστε να είναι βιώσιμη και δίκαιη». Παραθέτω τα πέντε σημεία υπογραμμισμένα, με κάποια δικά μου σχόλια να ακολουθούν:

  • «Οι δύο πλευρές στο νησί πρέπει να είναι πολιτικά ίσες. Καμία πλευρά δεν πρέπει να μπορεί να κυριαρχήσει επί της άλλης ούτε να την ενσωματώσει ως μειονότητα». Αυτό ήδη έχει συμφωνηθεί.
  • «Η εξουσία πρέπει να διαμοιραστεί στο πλαίσιο ενός διζωνικού δικοινοτικού συνεταιρισμού». Και αυτό είναι συμφωνημένο με την αποδεκτή διευκρίνιση ότι πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα.
  • «Η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι βασικές παράμετροι της λύσης θα υιοθετηθούν νομικά στο πλαίσιο του πρωτογενούς της δικαίου». Έχουμε συμφωνήσει ότι το Κυπριακό θα λυθεί με βάση το κοινοτικό κεκτημένο. Έχει συμφωνηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι η υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία καλύπτει τις ανάγκες των Κυπρίων. Η επαναφορά του πρωτογενούς δικαίου δεν αποτελεί ανάγκη των Κυπρίων, αλλά επαναφέρεται με στόχο να διασφαλίσει ανάγκες της Τουρκίας η οποία ζητά εξαιρέσεις από αυτό!
  • «Μια ισορροπία ανάμεσα στην Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να επιτευχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι Τούρκοι υπήκοοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις με τους Έλληνες υπηκόους αποκλειστικά στο νησί». Διά της λύσης η Κύπρος θα μετατραπεί σε μια ομόσπονδη Δημοκρατία, η οποία θα εξακολουθήσει να είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ευρωζώνης. Εμείς οι Κύπριοι δεν αναζητούμε καμιά ισορροπία της Ελλάδας και της Τουρκίας στο έδαφός μας. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα και την Τουρκία με βάση τις κείμενες διεθνείς συνθήκες που μας δεσμεύουν. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΟΗΕ. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και η Τουρκία έχει τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό η Κυπριακή Ομοσπονδία οφείλει να συνεργαστεί και να έχει εξαιρετικές σχέσεις με τις δύο χώρες. Οι Τούρκοι πολίτες σήμερα δεν έχουν τις 4 βασικές ελευθερίες στην ΕΕ. Δεν μπορούν να τις αποκτήσουν ειδικά στην Κύπρο. Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε η Κύπρος δεν θα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, απεναντίας οι Κύπριοι θα γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην ΕΕ.
  • «Διασφαλίσεις (safeguards) θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για να αποφευχθεί η επανάληψη των τραγικών γεγονότων του παρελθόντος. Το στιβαρό πλαίσιο που προβλέπεται από τις υφιστάμενες Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη μελλοντική σταθερότητα του νησιού, όπου η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα έχει ουσιαστικά κύρια συμβολή στην αποτροπή περαιτέρω έξαρσης των συγκρούσεων για πάνω από τέσσερις δεκαετίες». Οι συνθήκες του 1960 επιβλήθηκαν στους Ε/Κ και τους Τ/Κ από τις δύο μητέρες πατρίδες και τη Βρετανία. Δεν ήταν αποτέλεσμα της βούλησης ούτε των Ε/Κ ούτε των Ε/Κ. Ως εκ τούτου κατέρρευσαν σε πρώτη φάση το 1963 και παραβιάστηκαν κατάφωρα και απάνθρωπα από την Ελλάδα στις 15 Ιουλίου 1974 διά του πραξικοπήματος της χούντας και την Τουρκία στις 20 Ιουλίου 1974 διά της εισβολής. Αισθανόμαστε λοιπόν εν έτει 2017 παράξενα όταν ακούμε την Τουρκία και την Ελλάδα να συζητούν θέματα ασφαλείας της Κύπρου. Καλό λοιπόν θα ήταν ο κ. Τσαβούσογλου, μιας και η Ελλάδα και η Βρετανία το έχουν εμπεδώσει, να αρχίσει να σκέφτεται πώς η Τουρκία θα σταματήσει να διεκδικεί ρόλο εγγυητή της Κύπρου. Είμαστε μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης και συγκρινόμαστε καλύτερα και από την Ελλάδα και την Τουρκία σε όλα σχεδόν τα επίπεδα: Δημοκρατικούς θεσμούς, οικονομία, μορφωτικό επίπεδο, επίπεδο ζωής. Με λίγα λόγια οι Κύπριοι είναι πλέον ώριμοι και δεν χρειάζονται προστάτες.


Η κατακλείδα


Στην προσπάθειά του ο κ. Τσαβούσογλου να πείσει για την ανάγκη τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο καταφεύγει στην Ιστορία, επικαλούμενος βεβαίως και αληθή στοιχεία: Λέει: «Οι δημοσκοπήσεις στη βόρεια Κύπρο δείχνουν σαφώς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν θα δεχθεί μια λύση που δεν συνεπάγεται τουρκικές εγγυήσεις. Δεδομένων των τραυματικών εμπειριών τους στα χέρια των Ελλήνων Κυπρίων στη δεκαετία του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70, κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει, ειδικά μετά την πρόσφατη προσπάθεια της ελληνικής κυπριακής πλευράς για την εισαγωγή εκδήλωσης μνήμης στα σχολεία τους για το δημοψήφισμα του 1950 για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αίτημα στο οποίο μπορούν να εντοπιστούν οι πραγματικές ρίζες του κυπριακού προβλήματος.»

Είναι αλήθεια ότι αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μεταξύ των συμπατριωτών μας Τ/Κ για τις τουρκικές εγγυήσεις. Αν επιμένουν να έχουν αυτή τη στάση μέχρι το τέλος, τότε λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ούτε αυτή τη φορά θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Κι αυτό γιατί ο λόγος που η Τουρκία επικαλείται, αν ισχύει για τους Τ/Κ μία φορά, για τους Ε/Κ ισχύει δέκα. Το ότι οι Τ/Κ σχεδόν υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Κυπριακή Δημοκρατία, το ότι έζησαν για 10 χρόνια σε θύλακες και ότι θρήνησαν μερικές εκατοντάδες νεκρούς, είναι κάτι για το οποίο οι Ε/Κ πρέπει να αισθάνονται ντροπή. Από την άλλη βέβαια το 1974, 165.000 χιλιάδες Ε/Κ έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, 5.000 έχασαν τη ζωή τους από τουρκικές σφαίρες και 1.500 άτομα ακόμα αγνοούνται θαμμένα κάτω από στρατόπεδα των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στον βορρά. Γι' αυτό ποιος πρέπει να ντρέπεται κύριε Τσαβούσογλου και γιατί οι Ε/Κ που τα τελευταία 43 χρόνια βρίσκονται στα χέρια της Τουρκίας να δεχτούν εγγυήσεις από τη χώρα αυτή; Και το πιο τραγικό; Οι Ε/Κ δεν εμπιστεύονται μόνο την Τουρκία. Δεν εμπιστεύονται ούτε την Ελλάδα, ούτε τη Βρετανία. Οι Ε/Κ υπέστησαν εισβολή από την Τουρκία, δέχτηκαν πραξικόπημα από την Ελλάδα και σφαγιάστηκαν από τη Βρετανία το 1955-59.


Το παρελθόν δεν έχει μέλλονΕν ολίγοις, αν οι Ε/Κ και οι Τ/Κ, επειδή αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας, παραμείνουν στην επιχειρηματολογία του παρελθόντος δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Το μέλλον, για να είμαστε δίκαιοι, υπό μορφή ιστορικής εξιλέωσής τους, το έχουν χαράξει στο παρόν οι Ε/Κ, άσχετο αν αρκετοί ακόμα από αυτούς δεν το έχουν καταλάβει. Το μέλλον είναι η Ευρώπη για όλους τους Κυπρίους. Κάποιοι Ε/Κ νομίζουν ακόμα ότι η ΕΕ είναι το αντίβαρό μας στην Τουρκία. Οι Τ/Κ ακόμα νομίζουν ότι η ΕΕ είναι το μέσο των Ε/Κ για να επανακαταλάβουν ολόκληρη την Κύπρο. Τίποτα από αυτά δεν είναι η ΕΕ. Απεναντίας είναι το όχημα μέσω του οποίου η Κύπρος θα γίνει ένα σοβαρό κράτος, το οποίο παρά το μικρό του μέγεθος θα οδηγήσει σε πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα αποτελέσει ένα σοβαρό γεωπολιτικό πυλώνα στην Ανατολική Μεσόγειο που θα συμβάλει στη σύσφιγξη των πολιτικών σχέσεων της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ,του Λιβάνου και της Συρίας. Αν θέλουμε η Κύπρος να γίνει μια γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας πρέπει να σταματήσουμε όλοι να την αντικρίζουμε ως γεωστρατηγικό έρεισμα με όρους του παρελθόντος. Η Κύπρος αν αφεθεί στους Κυπρίους μπορεί να γίνει η Ελβετία ή η Σιγκαπούρη της Ανατολικής Μεσογείου.

Και σεις Αναστασιάδη και Ακιντζί

Με λίγα λόγια, αυτό που αναζητούμε είναι Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολιτικούς, οι οποίοι να μπορούν να συζητήσουν για τα πραγματικά συμφέροντα των Κυπρίων. Καλούμε λοιπόν τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί, όταν την ερχόμενη Κυριακή συνευρεθούν στο πλαίσιο του κοινωνικού τους δείπνου, να μας στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα. Σε μας, στον κύριο Τσαβούσογλου, στον κύριο Κοτζιά και στα Ηνωμένα Εθνη. Η συζήτηση που έκαναν στο προηγούμενο δείπνο για τα εγγόνια τους και δάκρυσαν και οι δύο, ας μην μείνει εκεί. Σε 10 χρόνια κύριοι, όταν τα εγγόνια σας θα είναι ενήλικες, τι μέλλον θα έχουν σε αυτό τον τόπο; Θέλουμε μια απάντηση επί της ουσίας. Μπορείτε να ονειρευθείτε μια Κύπρο δημοκρατική, ευρωπαϊκή και ευημερούσα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της ανεξαρτήτως εθνικότητας γλώσσας και θρησκείας; Αν το όραμά σας είναι αυτό, ο κόσμος θα σας ακολουθήσει. Οι Κύπριοι θέλουν καθαρό όραμα και θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα θα γυρίσουν οι δημοσκοπήσεις. Αν βέβαια ο κ. Ακιντζί κρύβεται πίσω από το όραμα του κ. Τσαβούσογλου και ο κ. Αναστασιάδης τρομάζει από τα non paper του κ. Κοτζιά, τότε αυτός ο τόπος δεν έχει σωτηρία.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μητρός τε και πατρός τιμιώτερον

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 09:50 (τελευταία ενημέρωση 09:50)

ΑΠΟΨΗ

O Λιλλήκας, ο χωρισμός και όσα πρέπει να μάθει ο τόπος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 20.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Οι «εσωτερικοί εχθροί» μας...Του Γιώργου Κουμουλλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΛΛΗΣ, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή