Επίσημη επίσκεψη Αλ Σίσι - Ενέργεια,οικονομία και διεθνείς σχέσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Διμερείς διαβουλεύσεις στο Προεδρικό και υπογραφή μνημονίων συνεργασίας στο πρόγραμμα - Απόδειξη του ότι η στρατηγική του ΠτΔ αποδίδει, λέει ο ΔΗΣΥ

Μεγάλη ώθηση στις σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου δίνει η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου στην Κύπρο, τόνισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Σε δηλώσεις τους μετά τις διευρυμένες συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την απόφαση για θέσπιση ενός μηχανισμού για συναντήσεις των κυβερνήσεων δύο φορές το χρόνο, με στόχο την παρακολούθηση της υλοποίησης όσων προγραμματίζονται και για την ανάληψη νέων κοινών δράσεων προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η πραγματοποίηση αύριο της πέμπτης σε σειρά Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου αποτελεί απτή απόδειξη της αποφασιστικότητας μας να αναβαθμίσουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σίσι είπε ότι η επίσκεψη αυτή δίνει μια ώθηση στις σχέσεις και την κοινή συνεργασία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί για τη σταθερότητα στην περιοχή. Ανέφερε ότι ήρθε η ώρα οι λαοί να εισπράξουν τους καρπούς των σχέσεων των χωρών. Δήλωσε, επίσης, ότι αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν με τον Πρόεδρο τις διμερείς σχέσεις και την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τρία μνημόνια συνεργασίας στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής οικονομίας, στον τομέα των φαρμάκων και της φαρμακοβιομηχανίας και Εκτελεστικό πρόγραμμα για θέματα συνεργασίας Αστυνομικών Αρχών.

 Φωτογραφίες: Χρίστος Θεοδωρίδης

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία της επίσκεψης, σημειώνοντας ότι «σήμερα, η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απτή απόδειξη της αποφασιστικότητας μας να αναβαθμίσουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας».

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ, και θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο Σίσι.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μια ημέρα πριν την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία επίσης θα λάβει χώρα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή των Προέδρων Αναστασιάδη και Σίσι και του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος Σίσι θα παραστεί σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και σε εκδήλωση του Κυπρο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ενώ το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αιγύπτιου ομολόγου του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας ενόψει της άφιξης του Προέδρου Σίσι αλλά και της αυριανής άφιξης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάτι που για τους πολίτες μεταφράζεται σε κλείσιμο δρόμων κατά διαστήματα σήμερα και αύριο στις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας και στον αυτοκινητόδρομο από το αεροδρόμιο προς την πρωτεύουσα.

 

Χώρα με ρόλο


Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου έθεσε την επίσκεψη σε προεκλογικό πλαίσιο, χαρακτηρίζοντας την σχέση με την Αίγυπτο «μέρος μιας γενικότερης μελετημένης στρατηγικής που εφαρμόζεται ήδη και αποδίδει». Η επίσκεψη, σημείωσε, «επισφραγίζει μια προνομιακά στενή σχέση ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο, την οποία έχει δημιουργήσει και καλλιεργήσει η στρατηγική του Προέδρου Αναστασιάδη».


Πέρα από τα οφέλη στον ενεργειακό τομέα, συνέχισε, σημαντικό είναι «και το σύστημα σταθερότητας που εδραιώνεται» και ο κεντρικός ρόλος της Κύπρου σε αυτό το σύστημα «ως του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Μάλιστα, ανέφερε, η Κύπρος «βρίσκεται στην κορυφή ενός στρατηγικού τριγώνου σχέσεων συμμαχίας και συνεργασίας με Αίγυπτο και Ισραήλ» το οποίο αναβαθμίζεται εσχάτως με τη συμμετοχή της Ιταλίας.


Σε προχθεσινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις με την Αίγυπτο και σημείωσε πως μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα βρίσκονται τα ενεργειακά και η οικονομία αλλά και θέματα παιδείας και πολιτισμού. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Κύπρο, επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης συνέδεσε ακόμα τη συνέχιση των διμερών επαφών και των τριμερών διασκέψεων με το μήνυμα που θέλει να στείλει πως η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι ένα κράτος υπαρκτό, το οποίο αναπτύσσει πρωτοβουλίες, αναπτύσσει σχεδιασμούς, έτσι ώστε να ενισχυθεί το κύρος της με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε», επικαλούμενος και τις σχέσεις που διαμορφώνονται όχι μόνο με τα γειτονικά κράτη, αλλά και με τα κράτη της περιοχής και του Αραβικού Κόλπου.

 

 


Επιστροφή
στην αρχή