Επικίνδυνα είδη που μπορεί να συναντήσουμε στις παραλίες (WEB TV)

WEB TV /Η ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Μπορεί να μας προκαλέσουν έντονο πόνο, δηλητηριάσεις και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις χαλώντας μας αυτές τις ευχάριστες στιγμές.

Το καλοκαίρι έφτασε - τα θαλάσσια μπάνια, το ψάρεμα στα βράχια και το ψαροτούφεκο έχουν την τιμητική τους, προσφέροντας χαρά και ξεγνοιασιά. Ωστόσο, διάφορα επικίνδυνα θαλάσσια είδη που ίσως συναντήσουμε στη θάλασσα μπορεί να μας προκαλέσουν έντονο πόνο, δηλητηριάσεις και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις χαλώντας μας αυτές τις ευχάριστες στιγμές.

Εν συγκρίσει με άλλες θάλασσες του κόσμου η Μεσόγειος αποτελεί την πιο ασφαλή θάλασσα από θέμα επικίνδυνων ειδών. Τα είδη που προκαλούσαν επώδυνα δηλητηριώδη τσιμπήματα στον άνθρωπο ήταν ελάχιστα, αλλά τώρα αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς έχουν εισβάλει στη Μεσόγειο από τον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα.

 

 

Διώρυγα του Σουέζ

Η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, η οποία έγινε από τον Γάλλο F. Lesseps το 1869, αποτελεί ακόμη μια επέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, έστω και αν έγινε για αναπτυξιακούς λόγους.

Μετά τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ δόθηκε η ευκαιρία σε πολλά θαλάσσια είδη του Ινδικού Ωκεανού και της Ερυθράς Θάλασσας, όπως ψάρια, φυτά και κοχύλια να εισβάλουν στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τα είδη αυτά ονομάζονται και λεσσεψιανοί εισβολείς από το όνομα του Γάλλου κατασκευαστή της διώρυγας.

Η επιτυχία προσαρμογής των ειδών αυτών οφείλεται στις κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη, οι οποίες έχουν ως συνέπεια να παρουσιάζονται στη Μεσόγειο όλο και πιο ήπιοι χειμώνες, καθώς τα είδη αυτά προέρχονται από θερμές θάλασσες.

Τα πιο επικίνδυνα είδη των κυπριακών θαλασσών που μπορεί να συναντήσουμε στις παραλίες και να μας προκαλέσουν επώδυνα κεντρίσματα και σοβαρές δηλητηριάσεις όταν τα φάμε είναι:

  • Bearded fireworm (Hermodice carunculata) σκουλόπετρα 2) Common lionfish - Pterois miles - λιονταρόψαρο 3) Common stingray - Dasyatis pastinaca - σαλάχι, βατί 4) Nomad jellyfish - Rhopilema nomadica - νομαδική μέδουσα 5) Purple sea urchin - Paracentrotus lividus - αχινός 6) Scorpaena maderensis - σκορπιός 7) Τα δύο λεσσεψιανά είδη Siganus μαύρη και άσπρη κουρκούνα, προσφυγούλα 8) Spotted weever - Trachinus araneus - δράκαινα 9) Υellowspotted puffer fish - Torquigener flavimaculosus 10) Silver-cheeked toadfish (Lagocephalus sceleratus) - λαγοκέφαλος.

Bearded fireworm - Hermodice carunculata

 

Common stingray - Dasyatis pastinaca - Σαλάχι, Βατί

 

Η σκουλόπετρα μοιάζει με σκουλήκι, έχει κόκκινο χρώμα και αμέτρητα άσπρα πόδια. Φτάνει το μέγεθος των 20 με 30 πόντων. Είναι πτωματοφάγος οργανισμός και πολύ συχνά καταστρέφει τα ψάρια των ψαράδων που πιάνονται στα δίχτυα, καθώς και τα δολώματα. Συχνάζει κάτω από πέτρες και πάνω σε βράχους. Εάν την πατήσουμε ή την ακουμπήσουμε, θα μας δημιουργήσει έντονη φαγούρα και έντονο πόνο ή τσούξιμο για αρκετή ώρα. Αυτό προκαλείται εξαιτίας μιας ιδιαίτερα καυστικής τοξίνης που εκκρίνει.

Το λιονταρόψαρο ανήκει στους λεσσεψιανοί εισβολείς και είναι ένα επικίνδυνο και χωροκρατικό ψάρι, ενώ είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη παγκοσμίως. Ραγδαία είναι η αύξηση του λιονταρόψαρου (Pterois miles) στη Μεσόγειο. Το λιονταρόψαρο καταγράφηκε μία φορά στη Μεσόγειο το 1991, αλλά από το 2016 άρχισε να πολλαπλασιάζεται με ραγδαίους ρυθμούς. Τρέφεται με πολλά είδη θαλάσσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των νεαρών, των οικογενειών σερανίδας, μουλλιδών, αθερινίδων που θεωρούνται εμπορικά είδη. Το λιονταρόψαρο έχει ισχυρή τοξίνη στα αγκάθια του, αλλά αν καθαριστεί καλά, τότε είναι φαγώσιμο και πολύ νόστιμο. Συχνάζει σε βραχώδεις περιοχές, είναι αργοκίνητο και όταν το αγγίξεις και σε κεντρίσει με τα δηλητηριώδη αγκάθια του ο πόνος είναι τόσο μεγάλος που πρέπει να χρειαστεί να πας στο νοσοκομείο.

 

Common lionfish - Pterois miles - Λιονταρόψαρο

 

Spotted weever - Trachinus araneus  - Δράκαινα

 

Τα σαλάχια που είναι πολλά διαφορετικά είδη διαθέτουν ένα μεγάλο δηλητηριώδες κεντρί στη βάση της ουράς τους. Από αυτό το είδος κινδυνεύουν κυρίως οι ψαροτουφεκάδες που όταν χτυπήσουν ένα σαλάχι στην προσπάθειά τους να το πιάσουν δέχονται το επώδυνο κέντρισμα. Καλό είναι οι ψαροτουφεκάδες ποτέ να μην χτυπούν σαλάχια και σμέρνες. Μια τραυματισμένη σμέρνα μπορεί να καταφέρει στον άνθρωπο ένα πολύ άσχημο δάγκωμα.

 

Η νομαδική μέδουσα ανήκει στους λεσσεψιανοί εισβολείς, πρόκειται για πολύ μεγάλη μέδουσα που μπορεί να φτάσει μέχρι δέκα κιλά. Έχει γαλαζόασπρο χρώμα και διαθέτει δηλητηριώδη πλοκάμια που όταν σε αγγίξουν προκαλούν έντονη φαγούρα, έντονο πόνο ή τσούξιμο και πρήξιμο. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούν και πολλά άλλα είδη μεδουσών.

 

Nomad jellyfish - Rhopilema nomadica - Νομαδική μέδουσα

 

Οι αχινοί συχνάζουν σε βραχώδεις παραλίες και δεν διαθέτουν δηλητήριο, άλλα όταν τους πατήσει κάποιος τα αγκάθια τους μπήγονται βαθιά και κόβονται μέσα στη σάρκα με αποτέλεσμα να προκαλούν μεγάλο πόνο κυρίως στο βάδισμα. Εκτός από τον γνωστό μας αχινό έχουν έρθει και άλλα είδη ως λεσσεψιανοί εισβολείς από την Ερυθρά Θάλασσα.

Purple sea urchin - Paracentrotus lividus - Αχινός

 

 

Ο σκορπιός και τα δύο λεσσεψιανά είδη, Siganus  μαύρη και άσπρη κουρκούνα, διαθέτουν στη ράχη και το κεφάλι αγκάθια που όταν προσπαθήσεις να τα  πιάσεις σου προκαλούν έντονο πόνο. Συνήθως τα κεντρίσματά τους τα δέχονται οι ερασιτέχνες ψαράδες στην προσπάθειά τους να βγάλουν το ψάρι από το αγκίστρι.

 

Scorpaena maderensis - Σκορπιός

 

Siganus rivulatus  - Άσπρη Κουρκούνα, Προσφυγούλα

 

Η δράκαινα έχει μήκος μέχρι 40 εκατοστά και μπορεί να φτάσει τα δύο κιλά βάρος. Διαθέτει επτά ραχιαία δηλητηριώδη αγκάθια. Τη συναντάμε σε βαθιά αλλά και ρηχά νερά, έχει συνήθειο να κρύβεται κάτω από την άμμο και πολύ συχνά οι λουόμενοι την πατούν και δέχονται το πολύ επώδυνο κέντρισμά της.

 

Ο περίφημος λαγοκέφαλος

Τα δύο είδη puffer fish (λεσσεψιανοί εισβολείς), οι γνωστοί λαγοκέφαλοι αποτελούν τα πιο δηλητηριώδη ψάρια παγκοσμίως. Ο περίφημος λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) έχει κάνει την εμφάνισή του στη Μεσόγειο το 2000 και από τότε έχει ραγδαία αύξηση και εξάπλωση του πληθυσμού του. Έχει ισχυρά δόντια και προκαλεί τεράστιες ζημιές στα δίχτυα και τα αλιεύματα των ψαράδων. Είναι δηλητηριώδες ψάρι και επικίνδυνο για κατανάλωση, λόγω μιας ισχυρής νευροτοξίνης που περιέχει στους ιστούς του και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο. Μεγάλη προσοχή από τους ερασιτέχνες ψαράδες που μπορεί από άγνοια να το καταναλώσουν.

Υellowspotted puffer fish - Torquigener flavimaculosus

 

 

Μεγάλη προσοχή επίσης σε άτομα που έχουν αλλεργικά προβλήματα και που τα δηλητηριώδη αυτά κεντρίσματα θα είναι πολύ πιο σοβαρά γι' αυτούς.

Μπορούν οι λουόμενοι να αποφύγουν τα επώδυνα κεντρίσματα φορώντας σαντάλια όταν μπαίνουν στη θάλασσα.

 

Ευχαριστώ τον φίλο Κώστα Αριστείδου για τις υπέροχες υποβρύχιες φωτογραφίες και βίντεο.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

WEB TV

Τα οκτώ περιστεροειδή της Κύπρου (Web TV)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 09:20 (τελευταία ενημέρωση 09:20)

WEB TV

Στιγμιότυπα Ανόρθωση-Ένωση 2-0 (17η αγων.)

Πολίτης Sports, 20.01.2019

WEB TV

Στιγμιότυπα Αλκή-Πάφος 3-3 (17η αγων.)

Πολίτης Sports, 20.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή