Επιχειρούν να νοθεύσουν το ΓεΣΥ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Οι οργανωμένες προσπάθειες των γιατρών για άσκηση ιδιωτικής ιατρικής παράλληλα με την ένταξή τους στο Γενικό Σχέδιο Υγείας φαίνεται πως πιάνουν τόπο

Οι οργανωμένες προσπάθειες των γιατρών για άσκηση ιδιωτικής ιατρικής παράλληλα με την ένταξή τους στο Γενικό Σχέδιο Υγείας φαίνεται πως πιάνουν τόπο. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως αποκάλυψε στον «Π» κυβερνητική πηγή, προσέγγισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ζητώντας να συναινέσει για τροποποίηση του νόμου του ΓεΣΥ, ώστε να κατοχυρωθεί και νομικά η απαίτηση - προϋπόθεση της ιδιωτικής ιατρικής. Ως γνωστό Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Υπουργείο Υγείας δεν απορρίπτουν την ιδιωτική ιατρική στο ΓεΣΥ, υπό αυστηρότατες όμως προϋποθέσεις και όρους. Οι γιατροί ωστόσο δεν αποδέχονται προφορικές ή και γραπτές δεσμεύσεις παρά μόνο την ενσωμάτωση της ιδιωτικής άσκησης του επαγγέλματός τους στον νόμο του ΓεΣΥ. Δεν αποκλείεται μια πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας να μεταφερθεί στη Βουλή από την ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ, παρά το γεγονός ότι από τις μέχρι σήμερα επίσημες δηλώσεις των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων δεν φαίνεται μια τέτοια τροπολογία να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψήφων των βουλευτών. Το σκηνικό αλλάζει άρδην εάν ορισμένοι εκ του ΔΗΣΥ υποκύψουν, εν τέλει, στις πιέσεις των γιατρών, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία που να φανερώνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τουναντίον, από την Πινδάρου τα μηνύματα που στέλνονται είναι ξεκάθαρα: Στήριξη των όσων έχουν αποφασιστεί και εγκριθεί σε νόμο.

Σύμφωνα πάντως με την ίδια πηγή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στους Σιζόπουλο και Παπαδόπουλο ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από τους υφιστάμενους σχεδιασμούς. Υπενθύμισε μάλιστα στους δύο άνδρες ότι στις συσκέψεις που έγιναν στο Προεδρικό με τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν την ψήφιση των νομοσχεδίων, ουδείς υποστήριζε το πολυασφαλιστικό σύστημα πλην κάποιων φωνών εκ της κυβέρνησης.

Ανησυχίες

Με το σκηνικό γύρω από το ΓεΣΥ να αγριεύει και τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να προκαλούν έντονο προβληματισμό και εύλογες ανησυχίες ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έκανε λόγο για «τον Σιζόπουλο & Σία που με φιλική συμμετοχή βουλευτών άλλων δύο κομμάτων επιχειρούν την ανατροπή του ΓεΣΥ με πρόσχημα δήθεν βελτιώσεις του συστήματος». Αναφέρεται επίσης σε τροπολογίες επί του νόμου του ΓεΣΥ και καλεί να «περιμένουμε να δούμε ποιοι θα έχουν το θάρρος να τις συνυπογράψουν».

Σε Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες στον δρόμο του ΓεΣΥ αναφέρεται από τη δική του πλευρά, με δήλωσή του στον «Π», ο Γιώργος Λουκαΐδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, εκφράζοντας τις ανησυχίες του κόμματός του. «Δεν θα ανεχθούμε ενέργειες που θα ανατρέψουν τους σχεδιασμούς του ΓεΣΥ» διεμήνυσε τονίζοντας ότι το νέο σύστημα υγείας αποτελεί λαϊκή απαίτηση. Οι φήμες που κυκλοφορούν φτάνουν και κοντά μας, είπε, σημειώνοντας ότι «κάποιοι ενδεχομένως επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ακόμη και τις εύλογες ανησυχίες που υπάρχουν επιδιώκοντας την εκτροπή του ΓεΣΥ». Ο Μαρίνος Σιζόπουλος κληθείς από τον «Π» να αναφέρει εάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι του μετέφερε τις ανησυχίες της ΕΔΕΚ. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι το ΓεΣΥ, ως έχει σχεδιαστεί, ενέχει τον κίνδυνο να καταρρεύσει μετά από κάποια χρόνια. Και οι οργανωμένοι ασθενείς, ως γνωστό, αντιδρούν σφόδρα στην άσκηση ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓεΣΥ αφού θεωρούν πως είναι ένας τρόπος εισαγωγής από την πίσω πόρτα του πολυασφαλιστικού συστήματος. Σημειώνουν παράλληλα ότι η υιοθέτηση της απαίτησης αυτής του ιατρικού κόσμου θα δημιουργήσει δύο ταχύτητες ασθενών, με άμεση πρόσβαση στους γιατρούς να έχουν οι λίγοι.

Στο μεταξύ, Τετάρτη τελικά θα σταλεί από τον ΠΙΣ η απάντησή του στον ΟΑΥ και τον υπουργό Υγείας σε ό,τι αφορά την προσέγγισή τους στις πέντε προϋποθέσεις που θέτει για την ένταξη των γιατρών στο ΓεΣΥ. Όπως έγραψε και χθες ο «Π» οι γιατροί θα προσέλθουν στις διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ υπό διαμαρτυρία αφού οι δύο πιο σημαντικές προϋποθέσεις τους (αύξηση του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ως προϋπόθεση για το σύστημα) έχουν απορριφθεί ασυζητητί.

Παμπορίδης vs Σιζόπουλος

Άστραψε και βρόντηξε ο πρώην υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.«Σιζόπουλος & Σία με ’φιλική’ συμμετοχή βουλευτών άλλων δύο κομμάτων ετοιμάζονται -ακούω- να επιχειρήσουν ανατροπή του ΓεΣΥ με πρόσχημα δήθεν βελτιώσεις του συστήματος. Περιμένετε να δούμε ποιοι θα έχουν το ’θάρρος’ να συνυπογράψουν τις τροπολογίες. Οι μάσκες επιτέλους θα πέσουν», έγραψε για να πάρει απάντηση από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ότι «είναι εκτός τόπου και χρόνου» και ότι «είναι η ώρα να σταματήσει τα σικέ παιχνίδια».

«Εκτός τόπου και χρόνου είναι η προσωπική σου προσπάθεια να κατευθύνεις την ΕΔΕΚ και τη ΔΕΟΚ ενάντια στη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ που πρώτος οραματίστηκε ο Βάσος Λυσσαρίδης από το 1968. Τα λοιπά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», απάντησε ο Γιώργος Παμπορίδης και πρόσθεσε: «Κάποιοι θα ήθελαν πολύ να σταματήσω να ξεμπροστιάζω όσους είναι στην κορυφή της πυραμίδας της υγείας και πολεμούν για να μην αλλάξει τίποτε. Δεν θα τους κάνω τη χάρη. Το να μου αποδίδει ο Σιζόπουλος ειδικά τον χαρακτηρισμό ότι παίζω «σικέ παιχνίδια» αποτελεί για μένα τίτλο τιμής».

Τα σχόλια απλών πολιτών ήταν πολλά. Άλλοι αναφέρονταν στη δημόσια υγεία που επιχειρείται να θυσιαστεί στον βωμό των συμφερόντων και άλλοι καλούσαν τον πρώην υπουργό να βγάλει τα άπλυτα στη φόρα. Μάλιστα στο σχόλιο κάποιου πολίτη τι ρόλο παίζει (θετικό ή αρνητικό) ο Αβέρωφ Νεοφύτου και «είστε και φίλοι στο @team ΓεΣΥ» ο Γ. Παμπορίδης έγραψε πως δεν υπάρχουν φιλίες στην πολιτική αλλά πολιτικές θέσεις…

Ο ίδιος, αναφέρει, υπηρέτησε το ΓεΣΥ γιατί πίστεψε ότι θα βοηθήσει τους απλούς ανθρώπους.


Επιστροφή
στην αρχή