Επιχείρηση εισιτήριο β’ γύρου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ερώτημα είναι αν μπορεί ο Μαλάς να ανατρέψει την εικόνα που είχε εμπεδωθεί, ότι δηλαδή οι προεδρικές εκλογές είναι μάχη Αναστασιάδη - Παπαδόπουλου

Υψηλή κομματική συσπείρωση, περιορισμός διαρροών στο ελάχιστο και… κέρδη από άλλες κατευθύνσεις είναι το κλειδί για το ΑΚΕΛ για να οδηγήσει τον Σταύρο Μαλά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο υποψήφιος που υποστηρίζει το κόμμα της Αριστεράς ξεκίνησε την κούρσα με διψήφια διαφορά από τον βασικό, με βάση τα δεδομένα της στιγμής, αντίπαλό του για το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών Νικόλα Παπαδόπουλο. Ωστόσο, οι τελευταίες μετρήσεις που διενεργούν για εσωτερική χρήση όλα τα επιτελεία για να ξέρουν πού βρίσκονται δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας. Αυτό ήταν φυσιολογικό και εν πολλοίς αναμενόμενο.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί ο κ. Μαλάς να ανατρέψει την εικόνα που είχε εμπεδωθεί τους προηγούμενους μήνες, ότι δηλαδή οι προεδρικές εκλογές είναι μια μάχη Αναστασιάδη - Παπαδόπουλου. Χρόνος υπάρχει με δεδομένο ότι ναι μεν τα επιτελεία ξεκίνησαν εδώ και μήνες το τρέξιμο για τις προεδρικές εκλογές, δεν ισχύει το ίδιο όμως και με την κυπριακή κοινωνία. Για να το πετύχει όμως ο κ. Μαλάς, θα πρέπει να πετύχει το μέγιστο της κομματικής συσπείρωσης του ΑΚΕΛ και να αυξήσει τα έσοδά του από άλλες κατευθύνσεις, εγχείρημα με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Δεν αρκεί δηλαδή για να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τον β’ γύρο το να πετύχει το μέγιστο της κομματικής συσπείρωσης του ΑΚΕΛ.

 

Η τακτική

Πάντως στο ΑΚΕΛ επιμένουν στην τακτική της αμφισβήτησης των χειρισμών Αναστασιάδη στο Κυπριακό, πιστεύοντας ότι αυτή θα τους φέρει ψήφους από το στρατόπεδο των φανατικών της λύσης. Παράλληλα, άρχισαν να ασκούν πίεση στον Γιώργο Λιλλήκα, βλέποντας προφανώς ότι η δική του υποψηφιότητα περισσότερο επηρεάζει τους ίδιους παρά τον Νικόλα Παπαδόπουλο όπως πιστευόταν αρχικά. Διόλου τυχαία συνεπώς ήταν η παρέμβαση του γ.γ. του ΑΚΕΛ την περασμένη βδομάδα και η ανάδειξη από τον κ. Κυπριανού της επιχειρηματολογίας ότι η ψήφος προς τον κ. Λιλλήκα είναι ουσιαστικά χαμένη ψήφος. Ο Γιώργος Λιλλήκας διάβασε όμως το παιχνίδι του αντιπάλου και έσπευσε να απαντήσει με επίθεση στο επιτελείο Μαλά, προκαλώντας «να κοιτάξει γύρω του και να δουν τα στελέχη του, πόσοι και ποιοι τους λείπουν από τις προηγούμενες εκλογές και μετά να μιλούν για πειθώ και συσπείρωση». Το επιτελείο Λιλλήκα αναφέρθηκε και στην πτώση των κομματικών ποσοστών των τελευταίων χρόνων, προτάσσοντας το επιχείρημα, με αριστερό λεξιλόγιο, ότι μόνο ο κ. Λιλλήκας «έχει τα εχέγγυα να ενώσει τις δυνάμεις που θέλουν την απαλλαγή από τη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση της δεξιάς».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου επιμένει στο σφυροκόπημα όχι του ΑΚΕΛ γενικά, αλλά της ηγεσίας του ειδικά. Και οι δύο πλευρές εντοπίζουν στις δημοσκοπήσεις τα σημεία στα οποία εμφανίζει αδυναμίες το κόμμα της Αριστεράς και εκεί επικεντρώνουν τις επιθέσεις τους.

 

Έχουν και οι άλλοι πλην

Στο ΑΚΕΛ αντιλαμβάνονται προφανώς πού στοχεύουν οι επιθέσεις των αντιπάλων τους και ποιες κομματικές αδυναμίες είναι που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν. Θυμίζουμε και τα αποτελέσματα του εσωκομματικού διαλόγου για τις προεδρικές εκλογές που ξεκάθαρα ανέδειξαν τις πληγές τις οποίες επιχειρούν να κρατήσουν ανοικτές τα αντίπαλα στρατόπεδα. Τα μέλη ενέκριναν μεν καθαρά και με συντριπτική πλειοψηφία την υποψηφιότητα Μαλά, ωστόσο καταγράφηκαν και άλλα στοιχεία που πρέπει να αντιμετωπίσουν στο ΑΚΕΛ:

  • Την κριτική στην ηγεσία για τους χειρισμούς για τις προεδρικές
  • Την κριτική για τις δημόσιες παρεμβάσεις του τέως γ.γ. του κόμματος Δ. Χριστόφια που ζημιώνουν το κόμμα
  • Το αίτημα αποκατάστασης του Ν. Κατσουρίδη
  • Τη χαμηλή συμμετοχή των μελών σε ακόμη μια εσωκομματική διαδικασία

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου πιστεύουν ότι με μεθοδική και σκληρή δουλειά μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα του β’ γύρου και ας μην έχουν κλείσει όλες οι εσωκομματικές πληγές πριν από τη μεγάλη μάχη των προεδρικών. Για κάποια ζητήματα προβάλλεται η άποψη ότι καλύτερο είναι να αντιμετωπιστούν μετά τις προεδρικές και όχι νωρίτερα, αφού ίσως μια προσπάθεια να λυθούν τώρα ανοίξει άλλα μέτωπα.

Παράλληλα, όπως επεσήμαναν στον «Π» κομματικές πηγές, έχουν και οι αντίπαλοί τους τις αδυναμίες τους, δεν έχει μόνο το ΑΚΕΛ τα δικά του θέματα. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, οι μετρήσεις δείχνουν ότι:

  • Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει εξαντλήσει τη δυναμική του
  • Εξακολουθεί να έχει πρόβλημα με το παραδοσιακό ΔΗΚΟ
  • Θα του δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα κάθοδος υποψηφίου του ΕΛΑΜ

Για τον Γιώργο Λιλλήκα στο ΑΚΕΛ, ενώ παραδέχονται ότι ψαρεύει από τη δική τους δεξαμενή, την ίδια ώρα επισημαίνουν ότι η υποψηφιότητά του δεν φαίνεται να έχει καμία τύχη και αναδεικνύουν ότι οποιαδήποτε ψήφος προς αυτήν την κατεύθυνση ουσιαστικά είναι χαμένη.

 

Εκκαθάριση μητρώου

Η χαμηλή συμμετοχή στη διαδικασία των ΚΟΒ για τις προεδρικές εκλογές δεν αιφνιδίασε στο ΑΚΕΛ. Την αντιμετώπισαν ως φυσιολογική λαμβάνοντας υπόψη τη συνήθη συμμετοχή στις ΚΟΒ των τελευταίων χρόνων. Οι πληροφορίες είναι ότι στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 3 χιλιάδες κομματικά μέλη. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι το ποσοστό συμμετοχής κινήθηκε στο 25-30%, αφού ο αριθμός των κομματικών μελών μειώθηκε τα τελευταία χρόνια στις 12 χιλιάδες περίπου, λόγω της αθόρυβης διαδικασίας εκκαθάρισης που προηγήθηκε με οδηγίες από το κέντρο προς τις τοπικές επιτροπές. Οι πληροφορίες λένε για διαγραφή μερικών εκατοντάδων μελών. Κυρίως διαγράφηκαν πρόσωπα που συστηματικά δεν παρουσιάζονταν πλέον στα κομματικά πράγματα για διάφορους λόγους και η διαγραφή έγινε κατόπιν συζήτησης με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.

Λιτή εκστρατεία

Ένα πλεονέκτημα του Νικόλα Παπαδόπουλου έναντι των αντιπάλων του είναι και η δυνατότητά του να ξοδέψει για τις ανάγκες των εκλογών. Ούτε το ΑΚΕΛ, ούτε ο Σταύρος Μαλάς έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτούς τους ρυθμούς και η προσπάθεια είναι να έχει η καμπάνια ποιότητα χωρίς πολυδάπανες κινήσεις. Έτσι και αλλιώς στο ΑΚΕΛ έγινε μια προσπάθεια να συμμαζέψουν τα οικονομικά του κόμματος, πολύ περισσότερο που ακόμα και συνδεδεμένες εταιρείες αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης τα τελευταία χρόνια. Μια πρόσφατη εξέλιξη σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η συγχώνευση της Printco που μέχρι πρόσφατα ανήκε στον Όμιλο Λαϊκού με την εταιρεία Κασουλίδης ΙΓ & Υιός Λτδ.

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλίμα όξυνσης στα χωράφια της Δένειας

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό μέτωπο εξήγγειλαν Νίκος-Προκόπης

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή