Επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ της λύσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Γνωστοί επιχειρηματίες – ισχυροί άντρες που κινούν τα νήματα, οι οποίοι το 2004 είχαν ταχθεί κατά της λύσης σήμερα εμφανίζονται να είναι υπέρ.

Πιο έτοιμη από ποτέ είναι σήμερα η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου για να πει το μεγάλο «ναι» στο ενδεχόμενο λύσης του κυπριακού ζητήματος και επανένωσης της Κύπρου. Γνωστοί επιχειρηματίες –μεταξύ αυτών και ισχυροί άντρες που κινούν τα νήματα σε πολλούς τομείς της αγοράς και του εμπορίου στον τόπο– οι οποίοι το 2004 είχαν ταχθεί κατά της λύσης σήμερα εμφανίζονται να είναι υπέρ.

Πολλοί είναι πλέον οι επιχειρηματίες που έχουν κατανοήσει πως από την πίτα του «μερίσματος της ειρήνης», όπως το ονομάζουν στις μελέτες τους για την οικονομία της λύσης οι Fiona Mullen, Αλέξανδρος Αποστολίδης και Mustafa Besim, έχουν όλοι να επωφεληθούν.

 

 

Οι ντιβέλοπερ

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τομέα των ακινήτων. Όπου ο μεγάλος φόβος των ντιβέλοπερ από τη λύση ήταν (και παραμένει για μια μεγάλη μερίδα) η αύξηση της προσφοράς ακινήτων και συνεπώς η μείωση των τιμών στα νότια παράλια της Κύπρου. Εκεί που μεγαλοεπιχειρηματίες ειδικά στα νοτιοδυτικά παράλια του νησιού δαιμονοποιούσαν τη λύση για τον πιο πάνω λόγο, σήμερα τη βλέπουν σαν μια διέξοδο από την κρίση που μαστίζει τον τομέα. Κακά τα ψέματα η οικονομική κρίση έδειξε στους ντιβέλοπερ πως το μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου της περασμένης δεκαετίας έχει ένα limit.

Γνωρίζουν σήμερα ότι από μόνες τους οι μεταρρυθμίσεις, η διόρθωση των αδυναμιών του συστήματος και τα κίνητρα πολιτογράφησης δεν μπορούν να εκκινήσουν ξανά τη μηχανή και να την ανεβάσουν σε ρυθμούς προ κρίσης. Μάλιστα λίαν συντόμως, εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών θα θέσει στην ατζέντα του την ανάγκη να υπάρξει συζήτηση ή και τοποθέτηση επί της ουσίας στα θέματα που άπτονται των οικονομικών δεδομένων της λύσης και των επιδράσεων που θα ασκήσει στον τομέα της αγοράς ακινήτων.

 

 

Στον τουρισμό

Στον κλάδο του τουρισμού υπάρχει επίσης μια μεγάλη στροφή των επιχειρηματιών από διαφωνούντες με τη λύσης σε θιασώτες της. Οργανισμοί με ηγετική παρουσία στην τουριστική βιομηχανία και με παρουσία και σε άλλες χώρες, επιχειρήσεις που πέρασαν σφοδρές καταιγίδες τις μέρες της οικονομικής κρίσης, αλλά κατάφεραν με πολύ κόπο να μην βουλιάξουν, φαίνεται να αντιλαμβάνονται πλέον ότι η λύση θα προσελκύσει νέους τουρίστες, νέους επενδυτές στον τομέα του τουρισμού και έναν πιο υγιή ανταγωνισμό με την τ/κ πλευρά. Εν ολίγοις τα θέματα που απασχολούν σήμερα τους φορείς του τουρισμού και κυρίως τους ξενοδόχους, που είναι εκεί που σημειώνεται κυρίως ο αθέμιτος ανταγωνισμός, βλέπουν πως με τη λύση μπορούν να διευθετηθούν.

 

 

Οι υπηρεσίες

Ίσως ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ναυτιλίας να είναι από τους πιο θετικούς στη λύση λόγω της εξωστρέφειας που τον χαρακτηρίζει από το πελατολόγιό του. Η ναυτιλία πατά φουλ γκάζι για τη λύση, όπως διαπιστώνει κανείς και από τη θέση που εκφράζει παραδίπλα ο γεν. διευθυντής του Ναυτικού Επιμελητηρίου. Διότι αναγνωρίζεται από όλους τους φορείς πως το μόνο που εμποδίζει το λιμάνι Λεμεσού να φτάσει τις επιδόσεις του Πειραιά δεν είναι άλλο από το τουρκικό εμπάργκο.

Αλλά και οι λογιστές και οικονομικοί σύμβουλοι εταιρειών βλέπουν με θετικό φακό τη λύση, πιστεύοντας πως είναι ο μόνος τρόπος να αυξήσουν το πελατολόγιό τους και τους πόρους τους, αφού θα μπορούν και τουρκικές εταιρείες πλέον να απευθύνονται σε αυτούς αναζητώντας την εμπειρογνωμοσύνη τους (σε μια χώρα μάλιστα που θα μιλά τη γλώσσα τους) και θα τους παρέχει πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα θετικά της λύσης για τον τομέα των υπηρεσιών θα είναι άμεσα με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών της ομοσπονδιακής Κύπρου με το τουρκικό κράτος.

 

 

Το εμπόριο

Στον τομέα του εμπορίου, υπάρχουν στην ε/κ πλευρά μεγάλοι θιασώτες της λύσης άνθρωποι που τάχθηκαν κατά το 2004 αλλά αντιλήφθηκαν στην πορεία τα οφέλη. Είναι αυτοί που αντιλήφθηκαν τι θα πει ανταγωνισμός από την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ.

Υπάρχουν όμως και πολλοί επιχειρηματίες που είναι εναντίον. Για παράδειγμα, στον τομέα των εισαγωγών φαρμάκων και στην παρασκευή φαρμάκων υπάρχει μεγάλη καχυποψία. Ο φόβος είναι πως με τον ανταγωνισμό που θα προκύψει με το τ/κ ομόσπονδο κρατίδιο θα αναγκαστούν να μειώσουν σημαντικές τις τιμές τους και να χάσουν τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που έχουν όπως έχουν διαμορφωθεί οι τιμές των φαρμάκων εδώ και δεκαετίες στις ελεύθερες περιοχές.

Οι εισαγωγείς αυτοκινήτων επίσης ανησυχούν για τους ίδιους λόγους καθώς και εταιρείες που εισάγουν στην Κύπρο γνωστά brands με μεγάλη διείσδυση στην κυπριακή αγορά, λόγω ακριβώς του φόβου του σκληρού ανταγωνισμού από αντίστοιχες εταιρείες στο τ/κ ομόσπονδο κρατίδιο.

Ουσιαστικά η έλλειψη γνώσης κι ελέγχου της άλλης πλευράς κάνει κάποιους εισαγωγείς με μεγάλη δύναμη στην ε/κ αγορά να αποστασιοποιούνται από τη λύση.

 

 

Το μεγάλο «μπουμ»

Στην τελευταία τους αναθεωρημένη έκθεση, οι τρεις οικονομολόγοι Μullen, Αποστολίδης και Besim εκτιμούν ότι με μια λύση το 2017, θα καταστεί δυνατόν το 2035 το κυπριακό ΑΕΠ –και στις δύο κοινότητες– να ξεπεράσει τα 44 δισ. ευρώ. Η μη λύση θα το περιορίσει στα 26 περίπου δισ. ευρώ.

Η λύση, όπως επισημαίνουν αναλύοντας τους διάφορους τομείς, θα προσελκύσει νέους τουρίστες ειδικά από την Τουρκία, η ναυτιλία θα απελευθερωθεί από τους τρέχοντες περιορισμούς, ενώ θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου με την πιθανότητα κατασκευής ενός αγωγού προς την Τουρκία. Βλέπουν ένα ενιαίο brand στον τομέα της εκπαίδευσης που θα μπορούσε να καταστήσει την Κύπρο σημαντικό περιφερειακό κέντρο. Και προβλέπουν την ανάδειξη της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο πτήσεων, κάτι που πάντα ήθελε η ΚΔ, και έκρηξη στον τομέα των κατασκευών, κυρίως μέσα από την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου.

Στον τομέα των κατασκευών η πρόβλεψη είναι ο διπλασιασμός των εσόδων το 2035 με την πολιτική διευθέτηση. Στην περίπτωση μη λύσης θα υπάρξει συρρίκνωση σχεδόν κατά το ήμισυ στην ε/κ κοινότητα και μια σημαντική αύξηση στην τ/κ.

Στον τομέα του εμπορίου με τη λύση τριπλασιάζονται τα έσοδα, ενώ με μη λύση ειδικά η ε/κ κοινότητα παραμένει σχεδόν στάσιμη με μια μικρή ανεπαίσθητη αύξηση. Αυτό ισχύει και στον τομέα των μεταφορών.

Ο κυπριακός τουρισμός διπλασιάζει το 2035 τα έσοδά του με μια λύση, με την τ/κ κοινότητα να αυξάνει κατά επτά φορές τα έσοδά της και την ε/κ να έχει μια αύξηση 45%. Χωρίς λύση τα έσοδα από τον τουρισμό θα περιοριστούν για την ε/κ πλευρά στο 30%, ενώ η τ/κ κοινότητα θα αυξήσει τον τουρισμό της με μεγαλύτερους ρυθμούς φτάνοντας έως και το τριπλάσιο σε σχέση με το 2012.

Ο τομέας των χρηματοοικονομικών στο νησί μπορεί να αυξηθεί με τη λύση κατά 54%, αλλά χωρίς τη λύση η αύξηση περιορίζεται στο 20%.

Ο τομέας της εκπαίδευσης με τη λύση έχει την προοπτική το 2035 να αυξήσει τα έσοδά του κατά 85%. Χωρίς λύση περιορίζεται στο 56% η αύξηση.

 

 

 

 

Φειδίας Πηλείδης, πρόεδρος ΚΕΒΕ

Τρεις φορές μεγαλύτερος ο ρυθμός ανάπτυξης με τη λύση

 

 • Η θέση του ΚΕΒΕ είναι πως η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα έχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα και στις δύο κοινότητες. Υπάρχουν προς την κατεύθυνση αυτή πολλές μελέτες που καταδεικνύουν ότι μια τέτοια λύση θα έχει σαν αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2035, ενώ χωρίς λύση η αύξηση θα είναι μόνο της τάξης του 25%. Το δε κατά κεφαλήν εισόδημα θα αυξηθεί κατά 12.000 ευρώ περισσότερο με τη λύση παρά χωρίς λύση. Τέλος, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξης του 4,5% σε μια περίοδο 20 ετών σε σύγκριση με μόνο 1,6%, αν δεν υπάρξει λύση. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας θα είναι 3 φορές περισσότερος με λύση παρά χωρίς λύση. Αυτές οι θετικές εξελίξεις θα έχουν επίσης ως αποτέλεσμα τη μείωση του χάσματος που υπάρχει όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα στις δύο κοινότητες.

 

 • Η οικονομία θα είναι όντως ενιαία μετά την επανένωση και αυτό έχει ήδη αποφασιστεί στις συνομιλίες. Το νόμισμα θα είναι το ευρώ, ενώ θα υπάρχει μόνο μία κεντρική τράπεζα. Θα υπάρχει επίσης το δικαίωμα για όλους να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα και στις δύο κοινότητες. Αυτό θα επιτρέψει στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού να λειτουργήσουν σωστά και στην Κύπρο, σαν σύνολο, να αξιοποιήσει τα μέγιστα τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν.

 

 • Οι προοπτικές είναι μεγάλες, αφού με τη λύση θα αρθεί το εμπάργκο που εφαρμόζει η Τουρκία στον τομέα της ναυτιλίας, θα υπάρξει πρόσβαση στην τεράστια αγορά της Τουρκίας με σημαντικά οφέλη, ιδιαίτερα αν υπογραφεί συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, θα υπάρξουν προοπτικές για πρόσβαση σε νέες αγορές, ενώ ταυτόχρονα η Κύπρος θα εδραιωθεί ως η πιο σταθερή και δυναμική οικονομία της περιοχής και θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό ξένων επενδύσεων.

 

 

 

Ντίνος Λευκαρίτης, εκτελεστικός σύμβουλος οικονομικών Πετρολίνα

Θετικά αποτελέσματα και στα νότια παράλια

 

 • Η λύση θα επηρεάσει και θετικά και αρνητικά, ανάλογα με τα δεδομένα της λύσης. Η ναυτιλία π.χ. θα επηρεαστεί θετικά, αφού πλέον τα πλοία με κυπριακή σημαία θα έχουν πρόσβαση στα λιμάνια της Τουρκίας, κάτι το οποίο δεν μπορούν τώρα να κάνουν, λόγω του εμπάργκο από μέρους της Τουρκίας. Αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το κυπριακό νηολόγιο.

 

 • Η ενιαία οικονομία θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα της λύσης. Από το ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης και ποιες των συνιστώντων μερών, από το πόσο ισχυρή ή πόσο αδύναμη θα είναι η κεντρική κυβέρνηση.

 

 • Όντας εκ φύσεως αισιόδοξος, βλέπω επιχειρηματικές ευκαιρίες και για τις δυο κοινότητες.

 

 • Ο τομέας που φανερά μπορεί να επωφεληθεί από τη λύση είναι ο κατασκευαστικός, αφού θα πρέπει και να δημιουργηθούν έργα υποδομής και να αναδομηθεί η Αμμόχωστος. Αυτό όμως θα επηρεάσει θετικά και πολλούς άλλους παρεμφερείς τομείς που σχετίζονται με τις κατασκευές, σε ολόκληρη την Κύπρο. Θετικά πιστεύω θα επηρεαστούν και πολλοί άλλοι τομείς και στις δυο κοινότητες, κυρίως μέσα από επενδύσεις –ξένες και κυπριακές– που ενδέχεται να γίνουν λόγω του αυξημένου αισθήματος ασφάλειας που θα φέρει η δημιουργία ενός ενιαίου κράτους.

 

 • Η οικονομία στα νότια παράλια της Κύπρου μάλλον θα επηρεαστεί θετικά, λόγω της κινητικότητας που θα υπάρξει, κυρίως όσον αφορά τον τουρισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε ένα κράτος μικρό, με αποστάσεις που επιτρέπουν σε έναν τουρίστα να διακινηθεί σε ολόκληρη την Κύπρο μέσα σε μόλις λίγες ώρες. Όλα αυτά όμως και πάλι θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες της λύσης.

 

 • Συνέργειες επιχειρηματικές μπορούν να δημιουργηθούν, ανάλογα με την εξειδίκευση των πιθανών συνεργατών, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν εξοικονομήσεις αλλά και αύξηση ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, με μια σωστή λύση, θα μπορούμε επιτέλους να επενδύσουμε στο μέλλον των παιδιών μας σε αυτόν τον τόπο.

 

 

 

 

Θωμάς Καζάκος, γεν. διευθυντής Κυπριακού Ναυτικού Επιμελητηρίου

 Μία, ενιαία, σύγχρονη και δυνατή σημαία νηολογίου

 

 • Η κυπριακή ναυτιλία θα πρέπει να λειτουργήσει την “επομένη ημέρα” της λύσης κάτω από μια σύγχρονη, καθόλα λειτουργική και πολιτικά αναβαθμισμένη «ομόσπονδη» δομή, η οποία θα συμπεριλαμβάνει ανεξάρτητο Υπουργείο Ναυτιλίας με μία σημαία νηολογίου της ομοσπονδιακής Κύπρου και το εξειδικευμένο ναυτιλιακό φορολογικό σύστημα της Κύπρου, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010.

 

 • Η άρση του τουρκικού εμπάργκο μέσω επίλυσης του κυπριακού προβλήματος θα έχει άμεση επίδραση στην ποσοτική ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου και την προσέλκυση περισσότερων ποιοτικών πλοίων και ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο.

 

 • Με την πιο πάνω εξέλιξη, θα υπάρξει αλυσιδωτή θετική επίδραση στη μείωση της ανεργίας και στην ενίσχυση άλλων οικονομικών κλάδων που παρέχουν υπηρεσίες προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

 

 • Οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης σε θέματα ενέργειας και την πιθανή θετική εμπλοκή της Κύπρου στον εξίσου νευραλγικό αυτό τομέα και την άμεση συσχέτισή του με τη ναυτιλιακή βιομηχανία θα είναι ακόμα πιο χειροπιαστές.

 

 

 

 

 

Χρίστος Μιχαηλίδης, πρόεδρος ΟΕΒ

Πιο ανταγωνιστική μια ενιαία οικονομία

 

 • Αντιλαμβανόμαστε ότι η επανενωμένη Κύπρος θα αποτελεί για όλους μας αχαρτογράφητα νερά, αφού η νέα οικονομία θα είναι κάτι το εντελώς καινούργιο. Όμως οι προοπτικές είναι πολύ θετικές κάθε φορά που ανοίγονται νέοι δρόμοι. Πιστεύω ότι το δοκιμασμένο ένστικτο του Κύπριου επιχειρηματία θα βρει πρόσφορο έδαφος για πολλές νέες καινοτόμες ιδέες και πρωτοποριακές συνεργασίες στην επανενωμένη Κύπρο.

 

 • Μια επανενωμένη Κύπρος σημαίνει αυτομάτως μεγέθυνση της κυπριακής οικονομίας, καθώς οι πολίτες των δύο κοινοτήτων θα υπάγονται πλέον στην ίδια αγορά. Αναμένω ότι ως ενιαία οικονομία θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, με μεγαλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα, νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Επιχειρήσεις από τη μια κοινότητα θα έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις της άλλης σε μια ενιαία αγορά, κάτι που θα ωφελήσει τον ανταγωνισμό και κατ’ επέκταση τον Κύπριο καταναλωτή. Παράλληλα οι επιχειρηματίες θα μπορούν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους σε ολόκληρο το νησί και να συνάψουν συνεργασίες με συναδέλφους τους σε νέες τοποθεσίες και με νέο αγοραστικό κοινό.

 

 • Θα δημιουργηθούν πολλές προοπτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης ξένων επενδυτών ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα ανάπτυξης γης και ακινήτων.

 

 • Περιοχές όπως η Αμμόχωστος, η οποία θα χρειαστεί ολική ανακατασκευή, αναμένεται να εξελιχθούν σε τεράστια εργοτάξια που θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας για αρκετά χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης. Μεγάλης σημασίας είναι η ανοικοδόμηση να γίνει από κυπριακές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες.

 

 • Η επιτυχία της ενδεχόμενης λύσης του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται κατά την άποψη μου στην προθυμία και τη θέληση του κυπριακού λαού για ειρηνική συνύπαρξη. Πιστεύω ότι οι επιχειρηματίες που θα κατορθώσουν να δημιουργήσουν στενές σχέσεις συνύπαρξης με τα μέλη της άλλης κοινότητας, είναι αυτοί που θα επιτύχουν και θα προοδεύσουν πραγματικά διευρύνοντας τους ορίζοντες τους σε ολόκληρη την Κύπρο και σε όλους τους κύπριους.

 

 

 

Χάρης Λοϊζίδης, πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ

Άρση αθέμιτου ανταγωνισμού στον τουρισμό

 

 • Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν έντονα σήμερα την κυπριακή τουριστική βιομηχανία είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα κατεχόμενα, δεδομένης και της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης που έχει σημειωθεί την τελευταία δεκαετία. Πιστεύω ότι μια σωστή λύση μπορεί να φέρει πολλά οφέλη στον τουρισμό και για τις δύο πλευρές. Αυτό προϋποθέτει βεβαίως τη διαμόρφωση κανόνων λειτουργίας της ενιαίας τουριστικής αγοράς σε φορολογικά ζητήματα, πολεοδομικά, τέλη αεροδρομίων, εργασιακά, αλλά και θέματα ασφάλειας και υγείας, κανόνες οι οποίοι θα θέσουν τέρμα στον αθέμιτο ανταγωνισμό και θα διαφυλάξουν το ενιαίο της αγοράς. Ένας τρόπος για να διαφυλαχθεί ο ανταγωνισμός και στα δύο κρατίδια είναι η ένταξη του τουρισμού υπό την ομπρέλα της ομοσπονδίας, ώστε η προβολή και προώθηση του κυπριακού τουριστικού προϊόντος να γίνεται με ένα ενιαίο brand.

 

 • Παρά τον αθέμιτο ανταγωνισμό, σήμερα ο τουρισμός στην ΚΔ έχει μια σχετική προστασία λόγω της απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων στα αεροδρόμια των κατεχομένων. Πρέπει ωστόσο να θυμόμαστε πως κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι σε περίπτωση μη λύσης θα συνεχιστεί επ’ άπειρον η απαγόρευση των πτήσεων.

 

 • Η λύση θα φέρει πολιτική σταθερότητα, κάτι που αναζητούν οι τουριστικοί πράκτορες με τους οποίους συνεργαζόμαστε, και θα προσελκύσει επενδύσεις και στον τομέα του τουρισμού, αλλά και δυνητικά θα αυξήσει τον αριθμό των τουριστών.

 

 • Επιπλέον, με την επανένωση και την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία θα ανοίξει στην τουρκική αγορά η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός.

 

 • Η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου δημιουργεί την προοπτική μιας μεγάλης τουριστικής περιοχής που θα ξεκινά από την παλιά πόλη της Αμμοχώστου και θα φτάνει στο Κάβο Γκρέκο. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η περιοχή μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο ως τουριστικός προορισμός.
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν κρινόμαστε από κανέναν ξένο πρέσβη, δηλώνει στον «Π» ο ΥΠΟΙΚ

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ούτε για μια γυναίκα που στραγγαλίστηκε δεν γρηγορεί η δικαιοσύνη

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, 17.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Win-win για Freshfields - Αθώος ο Χάρης,ο ΓΕ δικαιολόγησε τον Οδυσσέα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή