Επαίτες σε έξαρση - Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι πολίτες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανησυχητική αύξηση παρατηρείται στην παρουσία επαιτών στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Έχουν κάνει την επαιτεία... επάγγελμα

Μάστιγα έχει καταντήσει η παρουσία επαγγελματιών επαιτών στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο τη Λευκωσία, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Αστυνομίας Κύπρου. Η προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης των πολιτών από επιτήδειους οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο γι’ αυτό τον σκοπό -σε ακόμη πιο έντονο βαθμό τα τελευταία χρόνια- καταδεικνύει και τη μη επιβολή αποτρεπτικών ποινών που θα έπρεπε να υπάρχουν, αλλά και την έλλειψη αστυνόμευσης σε σημεία που υπάρχουν παράνομοι επαίτες.
Είναι τοις πάσι γνωστό άλλωστε, πού κινούνται οι «ζητιάνοι», οι οποίοι αποστερούν από αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη τη συμπάθεια των πολιτών. Εξάλλου αρκετά είναι καθημερινά και τα παράπονα που δέχονται χώροι εστίασης όπου μερικοί εκ των επαιτών εισέρχονται παράνομα και αφήνουν διάφορα αντικείμενα συνοδεία κάποιας κάρτας που στις πλείστες των περιπτώσεων αναφέρει ότι έχουν προβλήματα υγείας ή σε άλλες περιπτώσεις -ακόμη χειρότερες- εμφανίζουν χαρτιά που αναφέρονται σε σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει το παιδί τους. Πολύ συχνά παρατηρείται αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο και σε φώτα τροχαίας. Να σημειώσουμε ότι συχνό φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα σε φώτα τροχαίας είναι και αυτό που σπείρες ζητιάνων, οι οποίοι χωρίζονται σε ομάδες, κουτσαίνοντας ή κάνοντας σπασμωδικές κινήσεις παρουσιάζονται ως «άρρωστοι» και πλησιάζουν οδηγούς ζητώντας ελεημοσύνη. Δέον να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τακτική σύμφωνα με την Αστυνομία, αποτελεί αδίκημα καθότι συνιστά παρακώλυση της ελεύθερης κυκλοφορίας.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επαίτες που παριστάνουν τους τραυματίες «κατεβαίνουν» Κύπρο

 

Ανησυχούν οι πολίτες


Η πιο πολυσύχναστη οδός της Λευκωσίας, η Λήδρας, είναι μια περιοχή που όχι μόνο κατά μήκος της αλλά και πέριξ, μπορεί κάποιος να συναντήσει επαίτες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Να σημειώσουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις γυναίκες κρατάνε στην αγκαλιά τους ανήλικα παιδιά - ιδιαίτερα στην περιοχή δίπλα από το Δημαρχείο Λευκωσίας- σε μια προσπάθεια να συγκινήσουν τους περαστικούς. Ο «Π» βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στην οδό Λήδρας όπου συνομιλήσαμε τόσο με πολίτες, όσο και με τους καταστηματάρχες οι οποίοι αμφότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τη ραγδαία αύξηση των επαγγελματιών επαιτών τα τελευταία χρόνια, μετά και την αναγέννηση της οδού Λήδρας.


Μεταξύ των πολιτών που εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι αρκετοί είναι οι επαίτες που πηγαίνουν στα τραπέζια τους και τους αφήνουν διάφορα αντικείμενα είναι και η κυρία Μαρία την οποία συναντήσαμε σε γνωστή καφετέρια της Λευκωσίας. Όπως μας ανέφερε η ίδια « η κατάσταση με τους ζητιάνους έχει ξεφύγει. Καταντήσαμε να πηγαίνουμε για ένα καφέ και να μην μπορούμε να τον απολαύσουμε», ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι «δεν έχω πρόβλημα να έρθει κάποιος και να μου εξηγήσει ακριβώς γιατί χρειάζεται τα χρήματα, όπως π.χ. για κάποιο ίδρυμα αναγνωρισμένο ή κάποιο σύνδεσμο που αφορά παιδιά, αλλά όχι να έρχονται ζητιάνοι που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πού βρήκαν χρήματα να έρθουν στην Κύπρο ώστε να ασκήσουν το επάγγελμα αυτό, γιατί περί επαγγέλματος πρόκειται». Στο διπλανό τραπέζι ο κύριος Γιώργος ακούγοντας τη συζήτησή που είχαμε με την κ. Μαρία, μας πλησίασε για να μας πει τη δική του εμπειρία. Όπως μας ανέφερε, πρόσφατα επέστρεφε από Θεσσαλονίκη όπου στην πτήση του ήταν και μια ομάδα επαιτών. Υστερα από κάποιες μέρες είδε τους εν λόγω επαίτες, μεσημέρι, στα φώτα του K Cineplex στην Έγκωμη, και το ίδιο βράδυ τους συνάντησε εντός του κινηματογράφου να κάθονται και να τρώνε. Το μεμπτό βεβαίως δεν ήταν ότι κάθονταν εντός του χώρου σύμφωνα με τον κύριο Γιώργο, αλλά «ότι ενώ κανείς δεν σταμάτησε να τους δώσει χρήματα, εκείνοι είχαν χρήματα για να αγοράσουν φαγητό και ποτά». Τέλος όπως μας ανέφερε ο κ. Ιάσωνας, καταστηματάρχης, «φοβόμαστε να πάμε δίπλα στο γειτονικό μαγαζί για ένα λεπτό, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που μπήκαν ζητιάνοι και μας έκλεψαν, όχι μόνο χρήματα αλλά και διάφορα είδη που πουλάμε όπως παπούτσια και τσάντες.

Υπάρχει νόμος, αλλά...

Μη αποτρεπτικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ποινές που ισχύουν σε περιπτώσεις επαιτείας.
Όπως μας ανέφεραν από το γραφείο Tύπου της Αστυνομίας Κύπρου «οι προβλεπόμενες ποινές διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της επαιτείας, αλλά και τον χώρο που βρίσκονται οι επαίτες. Για παράδειγμα εάν ο επαίτης βρίσκεται εντός χώρου εστίασης τότε εμπίπτει στο άρθρο 188 του ποινικού κώδικα και μία εκ των επιπτώσεων που θα έχει εάν και εφόσον δεν πληρώσει το εξώδικο που ανέρχεται στα 85 ευρώ, τότε διώκεται ποινικά και παραπέμπεται ενώπιον δικαστηρίου, όπου η προβλεπόμενη ποινή είναι είτε ένας μήνας φυλάκισης ή πρόστιμο μέχρι 128 ευρώ ή και τα δύο. Σε περιπτώσεις δε που οι επαίτες παρουσιάζουν είτε φωτογραφίες παιδιών ή ακόμη και πληγές στο σώμα τους και το θέαμα είναι αποκρουστικό τότε η ισχύουσα ποινή είναι η προαναφερθείσα. Η επαιτεία ευρύτερα εμπίπτει στα αδικήματα που αφορούν παράνομους εράνους. Όπως μας τόνισαν από το γραφείο Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου «εάν κάποιος ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί έρανο για λόγους υγείας και προσκομίσει ψεύτικα έντυπα ή φωτογραφίες εμπίπτει επίσης στον νόμο 188 του ποινικού κώδικα και εάν και εφόσον δεν πληρώσει το εξώδικό του, τότε γίνεται γραπτή καταγγελία και οδηγείται ενώπιον δικαστηρίου».

Προτιμούν την πρωτεύουσα

 

Πόλος έλξης αποτελεί για όσους επαίτες έρχονται στην Κύπρο η Λευκωσία, ενώ ακολουθεί η Λεμεσός. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Π» από τη στατιστική υπηρεσία της Αστυνομίας Κύπρου κατά το έτος 2017 στη Λευκωσία υπήρξαν δύο υποθέσεις επαιτείας, όπου συνελήφθησαν τρία άτομα, ενώ κατά το 2018 μέχρι και την 31η Αυγούστου τα περιστατικά επαιτείας ανήλθαν στα επτά, ενώ οι συλλήψεις ανήλθαν στα οκτώ άτομα. Όσον αφορά τη Λεμεσό αν και υπάρχει μείωση μέχρι σήμερα αφού το 2017 είχαμε έξι περιπτώσεις όπου η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη οκτώ ατόμων, εντούτοις αναμένεται αύξηση καθότι είμαστε τέσσερις μήνες μακριά από το τέλος του τρέχοντος έτους και ήδη έχουν συλληφθεί πέντε άτομα σε τέσσερις περιπτώσεις επαιτείας.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: 66 οι νεκροί από την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

Πολίτης News, 16:46 (τελευταία ενημέρωση 16:46)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προδρόμου: Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 16:20 (τελευταία ενημέρωση 16:20)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουρές και ταλαιπωρία στην αερογέφυρα Μ. Γειτονιάς

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 15:11 (τελευταία ενημέρωση 15:11)

Επιστροφή
στην αρχή