Έντομο απειλεί με ξήρανση τις παπουτσοσυκιές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόκειται για τον ψευδόκοκκο της φραγκοσυκιάς που έχει εντοπιστεί σε πολλές περιοχές της επαρχίας Αμμοχώστου και στην Ξυλοφάγου

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι παπουτσοσυκιές μας (φραγκοσυκιές) λόγω ενός εντόμου που τις προσβάλει και τις απειλεί με ξήρανση. Πρόκειται για τον ψευδόκοκκο της φραγκοσυκιάς που έχει εντοπιστεί σε πολλές περιοχές της επαρχίας Αμμοχώστου και σε περιοχές κυρίως της κοινότητας Ξυλοφάγου, γεγονός που ανάγκασε το Τμήμα Γεωργίας να προχωρήσει σε ανακοίνωση για να ενημερώσει το κοινό. Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα, το θηλυκό έντομο έχει ωοειδές προς στρογγυλό σχήμα, φέρει έντονο κόκκινο χρώμα και καλύπτεται με βαμβακάδα. Το έντομο προσβάλλει φυτά της οικογένειας των κακτοειδών, με ιδιαίτερη προτίμηση σε είδη κάκτων του γένους Opuntia spp. (κοινό όνομα φραγκοσυκιά, γνωστή στην Κύπρο ως παπουτσοσυκιά).
Όταν υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου, τα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των καρπών, καλύπτονται με βαμβακάδα με επακόλουθο τη νέκρωση και την ξήρανση.


Το Τμήμα Γεωργίας καλεί το κοινό να αποφεύγει τη μεταφορά φυτικού υλικού και καρπών από τις περιοχές στις οποίες έχει εντοπιστεί το έντομο προς τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού, καθώς επίσης και να επικοινωνεί με τα κατά τόπους επαρχιακά γεωργικά γραφεία και τον Κλάδο Προστασίας Φυτών και Μελισσοκομίας σε περίπτωση εντοπισμού προσβολών σε περιοχές εκτός της επαρχίας Αμμοχώστου και της περιοχής Ξυλοφάγου.


Επιπλέον, το Τμήμα Γεωργίας ενημερώνει το κοινό για τα μέτρα περιορισμού και αντιμετώπισης του ψευδόκοκκου της φραγκοσυκιάς, που είναι η καλή γεωργική πρακτική, το ξέπλυμα (κατάβρεξη) των προσβεβλημένων φυτών με νερό υψηλής πίεσης. Η πρακτική αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση σημαντικού μέρους του πληθυσμού των εντόμων.


Επιστροφή
στην αρχή