Ενσωματώσαμε λανθασμένα την οδηγία της ΕΕ για την ηλεκτρική ενέργεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το Υπουργείο Ενέργειας ενημερώνει τώρα τη Βουλή ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε ανεπίσημα χθες πρέπει να εγκριθεί επειγόντως.

Εννέα μήνες χρειάστηκε το Υπουργείο Ενέργειας για να προετοιμάσει τη συμμόρφωση της Δημοκρατίας με συστάσεις της ΕΕ αναφορικά με παλαιότερη πλημμελή ενσωμάτωση οδηγίας για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και ενημερώνει τώρα τη Βουλή ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε ανεπίσημα χθες πρέπει να εγκριθεί επειγόντως. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε από τις 7 Δεκεμβρίου 2017 προειδοποιητική επιστολή, επισημαίνοντας παράβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εναρμόνιση με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ. Αν η συμμόρφωση δεν ολοκληρωθεί τάχιστα, θα ακολουθήσει αιτιολογημένη γνώμη, το δεύτερο στάδιο του μηχανισμού συμμόρφωσης, και αν ούτε τότε υπάρξει ανταπόκριση θα ακολουθήσει η προσαγωγή στο Δικαστήριο της ΕΕ. Η Κομισιόν ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών ότι ερεύνησε αυτεπάγγελτα τον βαθμό συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ. Ωστόσο, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι προηγήθηκε εκτενής καταγγελία από Κύπριους εμπλεκόμενους στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας για πλημμελή ενσωμάτωση της Οδηγίας. Η καταγγελία εξετάστηκε, ζητήθηκαν πληροφορίες από το Υπουργείο Ενέργειας (Ιούλιος 2016) και εν τέλει η αρμόδια διεύθυνση της ΕΕ έκρινε ότι δύο σημεία της καταγγελίας είναι βάσιμα και απαιτείται τροποποίηση της νομοθεσίας. Φαίνεται ότι η τροποποίηση που ζητήθηκε δεν προωθήθηκε έγκαιρα, γι’ αυτό ενημερώθηκε σχετικά η κυβέρνηση, τον περασμένο Δεκέμβριο, για τις ακριβείς τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στον Νόμο περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού και χθες κατατέθηκε ανεπίσημα στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Στην προειδοποιητική επιστολή του Δεκεμβρίου του 2017 αναφέρεται ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των κυπριακών αρχών οι τροποποιήσεις εκκρεμούσαν.

Τι θα αλλάξει


Οι αλλαγές που ζητούνται επί του υφιστάμενου νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες:
-Παραχώρηση δικαιώματος ένστασης σε κάθε θιγόμενο σχετικά με απόφαση ή ρυθμιστική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για προτεινόμενα τιμολόγια ή μεθοδολογίες. Επιπρόσθετα, παρέχει την εξουσία στη ΡΑΕΚ να καθορίζει τη σχετική διαδικασία υποβολής ένστασης και επιβάλλει στη ΡΑΕΚ την υποχρέωση να δημοσιοποιεί την εν λόγω διαδικασία.
-Παραχώρηση δικαιώματος σε επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας που ασκεί τη δραστηριότητα της προμήθειας ηλεκτρισμού, πέραν της ΑΗΚ, να καθορίζεται από τη ΡΑΕΚ ως «ύστατος προμηθευτής». Δηλαδή ως ο προμηθευτής ηλεκτρισμού που θα καλείται να καλύπτει τις ανάγκες σε περίπτωση που άλλοι προμηθευτές θα δηλώνουν αδυναμία. Ελλείψει -τότε- άλλων προμηθευτών ηλεκτρισμού πλην της ΑΗΚ, το αρμόδιο υπουργείο κατονόμασε στο νομοσχέδιο την ΑΗΚ ως ύστατο προμηθευτή, κάτι που κρίνεται τώρα από την ΕΕ ως παραβίαση της Οδηγίας, η οποία δεν προβλέπει συγκεκριμένο καθορισμό του ύστατου προμηθευτή.

Ευθύνη της ΡΑΕΚ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ΡΑΕΚ θα καθορίζει για ορισμένη περίοδο τον ύστατο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον μηχανισμό και τα κριτήρια επιλογής του. Τα κριτήρια αυτά πρέπει να είναι αποτελεσματικά, αντικειμενικά, διαφανή, αμερόληπτα και δεν θα εξαιρούν εκ των προτέρων κανέναν κάτοχο άδειας προμήθειας από του να καθοριστεί ως ύστατος προμηθευτής. Η ΡΑΕΚ θα καθορίζει επίσης τη μεθοδολογία καθορισμού των τιμών στις οποίες οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν το δικαίωμα καθολικής υπηρεσίας.

Και για το φυσικό αέριο


Στην προειδοποιητική επιστολή του περασμένου Δεκεμβρίου, ο επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε επισημαίνει αποκλίσεις και της νομοθεσίας για το φυσικό αέριο από τη σχετική Οδηγία. Σημειώνει συγκεκριμένα ότι δεν φαίνεται να έχει μεταφερθεί ορθά στο κυπριακό δίκαιο το άρθρο 3, παράγραφος 5 της Οδηγίας, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι διοικητικές διαδικασίες δεν εισάγουν εμπόδια εις βάρος επιχειρήσεων προμήθειας που έχουν καταχωρισθεί σε άλλο κράτος μέλος. Επισημαίνεται ακόμα ότι δεν έχει ληφθεί πλήρως υπόψη στην κυπριακή νομοθεσία η πρόνοια της Οδηγίας για το φυσικό αέριο ότι οι απαιτήσεις πληροφόρησης που καθορίζονται εφαρμόζονται και στις συμβάσεις που συνάπτονται με την παρεμβολή μεσάζοντα.
Πληροφορούμαστε ότι το Υπουργείο Ενέργειας προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα ενσωματωθούν στον νόμο οι ελλείψεις που επισήμανε ο κ. Κανέτε, ενώ πρόκειται να γίνουν και άλλες τροποποιήσεις στον ίδιο νόμο.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18:25 (τελευταία ενημέρωση 18:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ:Η γεώτρηση μπορεί να αλλάξει ισορροπίες επίλυσης

Πολίτης News, 17:06 (τελευταία ενημέρωση 17:06)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βγάλτε το φίμωτρο από τους στρατιωτικούς

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 16:29 (τελευταία ενημέρωση 16:29)

Επιστροφή
στην αρχή